Kınalıada,Haliç ve Ortaköy’de bayram coşkusu

Kınalıada,Haliç ve Ortaköy’de bayram coşkusu
Yayınlama: 13.01.2014
A+
A-

Kınalıada,Haliç ve Ortaköy’de bayram coşkusu

Kınalıada,Haliç ve Ortaköy’de bayram coşkusu

 

İsa Mesih vaftiz edilişi olan ‘Ta Fota Yortusu’ (Işıklar Bayramı)6 Ocak 2014 günü Kınalıada,Ortaköy ve Haliç’e atılan haçın çıkarılmasıyla kutlandı. Ekümenik Patrik Bartholomeos, rahatsızlığı nedeniyle bu yıl Haliç’teki törene katılamadı.Kınalıada gerçekleşen haç atma töreninde haçı Antalyalı ortodoks vatandaşımız İlia Davul çıkardı.Haç atma töreninden önce Kınalıada ’daki Panaiya Rum Ortodoks Kilisesi’nde düzenlenen ayini Adalar Metropoliti İakovos Sofroniadis yönetti.Ayinden sonra, Adalar Metropoliti İakovos Sofroniadis’in elindeki haçı denize attı. Antalyalı ortodoks İlia Davul, elindeki haçı öperek İakovos Sofroniadis’e teslim etti. 

 

Ortaköy’de Haçı  Soteri Yumurta çıkardı

kinaliada-hac-atma-toreni-0003607

Ortaköy’de gerçekleştirilen haç çıkarma töreni öncesi ayin düzenlendi. Boğaz Kiliseleri Metropoliti İrineos tarafından yönetilen ayinin ardından haç çıkarma törenine geçildi. Metropolit İrineos ve haç çıkarmak için yarışacak olan gençler tekneye bindi. Teknenin açılmasının ardından dualar edildi. Daha sonra metropolit İrineos elindeki haçı denize attı. Teknedeki 5 genç ise haçı çıkarmak için Boğaz’ın buz gibi sularına daldı. Haçı denizden çıkaran Soteri Yumurta isimli genç, haçı öpüp arkadaşlarına verdi.

 

Gazetecilere açıklama yapan Metropolit İrineos, “İsa Mesih’in Ürdün Denizi’nde vaftiz edilişinin yıldönümünü kutluyoruz. Dinimizin sembolü olan haçımızın denize atılması törenini yapıyoruz. Aynı zamanda bu tören balıkçıların bereketli bir yıl geçirmesi için yapılıyor” dedi.

Metropolit İrineos haçı denizden çıkaran Soteri Yumurta isimli gence, üzerinde haç olan bir kolye hediye etti. Ortaköy’de yaşadığını belirten Soteri Yumurta, “Bizim için çok önemli bir bayram. Bu kutsal günde haçı ben aldığım için çok mutluyum. Önemli olan onu almak değil, beraber atlamak. 2 sene önce kardeşim kazanmıştı. Su soğuk, dışarısı değil” şeklinde konuştu.

 

Balat’taki Haçı Yorgo Alexandridis çıkardı

 

Balat’taki törene bu yıl ilk kez törene Ekümenik Patrik Bartholomeos katılmadı. 1992 yılından bu yana bu önemli törene katılan Bartholomeos’un grip olduğu ve dinlendiği öğrenildi.

Ekümenik Patrikhane’ye sabah saatlerinden itibaren gelmeye başlayan ziyaretçiler, Patrikhane’nin bahçesindeki Aya Yorgi Kilisesi’nde düzenlenen ayinde mum yakarak, dua etti. Bartholomeos sabah düzenlenen bu ayine de katılmadı. Bartholomeos’un yerine ayini Metropolit Germanos yönetti. Germanos, Bartholomeos yerine haç atma törenine de katılıp haçı denize attı. 3 ayrı teknede haçın atılması bekleyen gençler, Haliç’in buz gibi sularına atladı. Bu yıl haçı, Selanik’ten gelen Yorgo Alexandridis çıkardı.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.