Lozan’ın 90.Yılı Heybeliada da kutlandı

Lozan’ın 90.Yılı Heybeliada da kutlandı
Yayınlama: 24.07.2013
Düzenleme: 24.07.2013 23:27
A+
A-

[flgallery id=100 /]

 

Lozan’ın 90.Yılı Heybeliada da kutlandı

 

İnönü Vakfı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Adalar Belediyesi ve Adalar Vakfı tarafından, Lozan Anlaşması’nın 90. yıldönümü dolayısıyla İsmet İnönü’nün Heybeliada’da bulunan evinde düzenlenen törene CHP Genel Başkanı Kemal KılıçdaroğluCHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi,CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç,CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt,CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan,Adalar Belediye Başkanı Dr.Mustafa Farsakoğlu, İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker ve Çağdaş Yaşamı destekleme Derneği Başkanı Prof.Dr.Aysel Çelikel çok sayıda davetli katıldı.

 

Törende bir konuşma yapan Özden Toker, Lozan’ın cumhuriyetin kuruluşu olduğunu dile getirerek, “O zaman birçok büyük kanun kabul ediliyor. Biz eşit haklara sahip olarak bağımsız bir ülke olarak kabul ediliyoruz. Yani Türkiye Cumhuriyeti’nin bugün doğum günü. Biz şimdi Türkiye Cumhuriyeti’nin doğum gününü ve 90 yaşını kutluyoruz” dedi.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ulusal kurtuluş savaşını başlatan bu ülkenin çocuklarının hiçbir zaman ümitsiz olmadığını belirterek, “Bizimde umutsuzluğa kapılma şansımız yok. Dişimizle tırnağımızla nasıl ulusal kurtuluş savaşını verdiysek yine dişimizle tırnağımızla özgürlüğümüzü ve bağımsızlığımızı koruyacağız” dedi.

 
Cumhuriyetin ilk yıllarında açılan fabrikalardan bahseden Kılıçdaroğlu, “Tüm Türkiye demir ağlarla örüldü. Hiç kimseye el avuç açılmadı. Bu ülke bunları kendi birikimleriyle yaptı. Sonra ne oldu? Sonra bize ‘Ne gerek var siz uçak yapıyorsunuz. Size bedava uçak vereceğiz. Ne gerek var siz gemi yapıyorsunuz. Size bedava gemi vereceğiz’. Uçak fabrikalarını, tersaneleri kapattık. Marshall yardımıdır bunun adı değerli arkadaşlar. Kültürümüzü yozlaştıran, ulusal duygularımızı körelten Marshall yardımlarıdır” şeklinde konuştu.

 
Kılıçdaroğlu, “Onlara sormak isterim; Siz tutsaklıktan mı, yoksa bağımsızlıktan mı yanasınız? Biz bağımsızlıktan yanayız. Bağımsızlığımızı savunuyoruz. Son Gezi Parkı’na kadar pek çok aydınımız; ‘Bu gençler Türkiye’nin gerçeklerinden koptular. Türkiye’nin gerçeklerini bilmiyorlar. Bunlar oturuyorlar bilgisayarın başına, ne yaptıklarını kimsenin bildiği yok’ diye. Ama onlar bir sel olup tüm Türkiye’ye aktılar. Bütün dünyaya ders verdiler. Emin olun Türkiye’nin onurunu korudular. Herkesin eleştirdiği o gençler özgürlüğü, demokrasiyi savunuyorlar. ‘Hayatımıza müdahale etmeyin’ diyorlar. İktidar panik içinde kaldı. Şimdi cadı avı başlattı. Ne yaparlarsa yapsınlar. Polisin copuna direndiler mi? Direndiler. Kurşununa direndiler mi? Direndiler TOMA’sına direndiler mi? Direndiler. Sopasına direndiler mi? Direndiler. Geri dönüş yok. Ülkenin bağımsızlığı ve onuru korunacaktır” dedi.

 
Konuşması ‘Her yer Taksim, her yer direniş’ sloganlarıyla kesilen Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:
Lozan’ı kutluyoruz. Lozan’ın değerini ve anlamını bileceğiz. Lozan Türkiye’nin tapu senedidir. O tapu senedine hepimiz sahip çıkacağız. Onlar mücadele vererek bize güzel bir Türkiye’yi miras olarak bıraktılar. Eğer biz çocuklarımıza güzel bir Türkiye’yi miras olarak bırakamazsak bunun altından kalkamayız.”

 
Bilimi, özgürlüğü ve bağımsızlığı savunacaklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, “Az önce yargı bağımsızlığından söz edildi. Onların mahkemeleri var. Emin olun o mahkemeler bile bizi yıldıramaz. Ne yaparlarsa yapsınlar, hangi gücü kullanırlarsa kullansınlar. Hapse düşen gencecik çocuklar var. Elinde pala olana dokunmuyorsun, ama TOMA’nın karşısına çıkıp göğsünü geren kişiyi hapse atmaya kalkıyorsun. Bu korkudan kaynaklanıyor” diye konuştu.
Başbakan Erdoğan’a da yüklenen Kılıçdaroğlu, “Neymiş elinde karanfille Gezi Parkı’na gidecekmiş. Beyefendinin izni ile Gezi Parkı açılacakmış. Sen kimsin ki izin veriyorsun bu gençlere” şeklinde konuştu.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Umut Oran,Dışişleri Komisyon Üyesi Osman Korutürk,Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıgil,Dr.Erhan Erol,İBB Başkanı Dr.Kadir Topbaş,CHP Ordu Milletvekili İdris Yıldız,CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka,CHP Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Binnur Tamaylıgil,Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş,Lozan Anlaşması’nın 90. yıldönümü dolayısıyla bir kutlama mesajı gönderdi.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.