Marmara Denizi Sempozyumu yapıldı

Marmara Denizi Sempozyumu yapıldı
Yayınlama: 26.12.2015
A+
A-

Marmara Denizi Sempozyumu yapıldı

Marmara Denizi Sempozyumu yapıldı

Marmara Belediyeler Birliği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Marmara Denizi Sempozyumu’ Kadir Has Üniversitesi’nde yapıldı.

Toplam 9 oturumda yaklaşık 50 konuşmacının sunum yaptığı sempozyumda, Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Marmara Denizi’nde yaşayan canlı türlerinin kentsel faaliyetler sonucu oluşan kirlilik nedeniyle risk altında olduğunu bildirdi.

 

Adalar adına sempozyuma katılan ADYSK (Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği) Yön.Kur.Baş. Volkan Narcı, Adaların koruma altına alınması gerektiği, Marmara’nın en hassas ve ekosistem anlamında en özel canlıların bu bölgede yaşadığı dile getirdi. Narcı, hem Akdeniz hem Karadeniz hem de Ege de bir çok ortak canlının burada yaşadığının altını çizdi. Barcelona, Marpol, Bürüksel gibi Türkiye’nin taraf olduğu bir çok sözleşmede deniz koruma alanlarının yaratılması, burada yaşayan bir çok canlının (pina, deniz çayırları, mercan, ekosistem de kaybolan bir çok tür vb) korunması gerektiğini bunun için durmadan çalışacaklarını, bilinçlendirme, sosyal sorumluluk, eğitim, sürdürülebilir yaşam için bir çok projeler yaptıklarını söyledi.

Marmara Denizi Sempozyumu yapıldı

Kirliliğin önlenmesi için gerekli adımlar atılacak

Marmara Denizi’nde yaşanan kirliliğinin ortadan kaldırılması için değerlendirmelerin yapıldığı 2’nci Marmara Denizi Sempozyumu’nda kirliliğin sebepleri tartışıldı. Sempozyumda kirliliğin önlenmesi konusunda atılacak adımlar da anlatıldı.

 

Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde gerçekleşen sempozyumun açılışında konuşan MBB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 1970’li yıllarda, Marmara Denizi’nin süratle kirlendiğini gören birkaç belediye başkanının birlikte çareler aramak, önlemler almak için Marmara Belediyeler Birliği’ni kurduğunu hatırlattı.  Altepe, ” İki kıtayı birbirine bağlayan İstanbul ve Çanakkale Boğazları’nın varlığı nedeniyle hat safhada bir gemi trafiğinin yaşanması; kıyılarında Türkiye’nin dinamosu, lokomotifi konumundaki şehirlerinin bulunması; ve tüm bunların yanında bir iç deniz olması Marmara Denizi’ni daha hassas olarak değerlendirmemizi gerektirmektedir.  Marmara Denizi’nde yaşayan canlı türleri maalesef kentsel faaliyetler sonucu risk altında; bu nedenle kirlilik önleme faaliyetleri ile eş zamanlı olarak etkin bir su ürünleri yönetimini de ortaya koymamız gerekiyor. Bugün burada bu denizi kullanan, kirleten, kirliliği önlemeye çalışan, deniz üzerinden ticaret yapan, karnını doyuran, eğlenen tüm tarafları bir araya getirdik. Bu bir araya gelme her şeyden önce karşılıklı olarak önemli bir tecrübe paylaşımına vesile olacaktır” şeklinde konuştu. Marmara Denizi’ne etki eden uluslararası kirliliğe de dikkat çeken Başkan Altepe, “Önümüzdeki aylarda Tuna Havzası’nda bulunan 13 ülkeden uzmanların da katılımıyla bu konuyu değerlendireceğimiz bir çalıştay yapacağız” dedi.

 

Marmara Denizi Sempozyumu’nun iş ortaklarından İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise açılış konuşmasında “Marmara Denizi Sempozyumu’na kurumsal ve sürekliliği olan bir kimlik kazandırmalıyız. Marmara Havzası Bütünleşik Su Kaynakları Eylem Planı’nı oluşturmalı, mevcut mevzuatı günün ihtiyaçlarına göre yenilemeliyiz. Bu büyük sorumluluğu, tüm toplumun paylaştığı bir sorumluluğa dönüştürecek farkındalık kampanyalarına öncülük yapmalıyız. İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği olarak, MBB ile birlikte ve sizlerin himayesinde Boğaz çevresinde farkındalık kampanyaları başlatıp, Boğaz’daki suyun canına can katmaya, bu canı Marmara Bölgesi sakinlerine göstermeye, mevzuat düzenlemeleri için hazırlık yapmaya hazır olduğumuzu, Marmara ve su davasının daha aktif bir parçası olmak isteğimizi takdirlerinize sunuyorum” şeklinde konuştu.


Marmara Denizi Sempozyumu yapıldı

Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Volkan Narcı;

Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Volkan Narcı yaptığı açıklamada; “Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği olarak tarafımızca Adalar’da deniz, çevre, doğal kültürünün geliştirilmesi, Adalar’ın sahip olduğu eşsiz ekosistemin korunması, deniz ve çevre kirliliğinin önlenmesine ilişkin toplumun bilinçlendirilmesi, her türlü deniz, kara ve hava aktivitesi ve sporun yapılması ve sevdirilmesi için çalışmalarda bulunmak, afet durumlarında su altı ve su üstü arama kurtarma çalışmalarının yürütülmesi, bu konuda çalışma yapan diğer sivil toplum kurum ve kuruluşlarına destek verilmesi, konuya duyarlı insanların bir araya gelmesinin sağlanması, kamu kurum ve kurumların, dernek üyelerinin sosyalleşmesi, bir araya gelerek birbirlerini yakından tanımaları ve böylece karşılıklı dostluk, sosyal, kültürel bağlarını güçlendirmesi ve kamuoyunu bilgilendirmek için süreli ve süresiz yayınlar yapılması amaçlanmaktadır” dedi.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.