Marmara Denizi’ne yapılacak yapay adanın perde arkası!

Marmara Denizi’ne yapılacak yapay adanın perde arkası!
Yayınlama: 06.02.2017
Düzenleme: 13.12.2022 15:38
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde gündeme getirdiği yapay ada projesi hayata geçiriliyor. Kanal İstanbul projesinden çıkan toprak ile yapılacak adanın perde arkasına ulaştık. Bu kapsamda Maltepe önünü dolduran milletin anasına söven Mehmet Cengiz arsaları birer birer topluyor.

Marmara Denizi'ne yapılacak yapay adanın perde arkası!

Marmara Denizi’ne yapılacak yapay adanın perde arkası!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Haziran 2011’de açıkladığı Kanal İstanbul’a 30 milyar dolarla talip olan FETÖ soruşturmasında göz altına alınan Büyükada’daki kaçak TERRACE LİDO‘nun mucidi İnanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, yeni bir ‘çılgın proje’ hazırlamıştı. İnan, Kanal İstanbul’un Karadeniz çıkışında Dubai’deki Palmiye Adası’nın benzerini yapamayı planlıyordu. ABD’de hazırlanan Havvada adlı projede Kanal İstanbul’dan çıkacak 1 milyar metreküp toprağın değerlendirilmesi planlanıyordu. İstanbul’dan ilham alınan proje bir merkezi çevreleyen 6 tepeden oluşacak, kendi ekosistemine sahip olması planlanan Havvada’da 300 bin kişi yaşayacaktı. Serdar İnan, Eylül 2011’de de Marmara Denizi’nin çevresini dolaşacak hızlı tren ile İstanbul Çanakkale arasını 40 dakikaya indirecek, 3 milyar dolara mal olması beklenen Marmara Ring Projesi’ni duyurmuştu. Havvada Projesi’nde Kanal İstanbul’dan çıkacak toprağın kullanılması planlanıyor. Ancak FETÖ soruşturmasında gözden düşen İnanların projesi anlaşılan devam ediyor.

 

Maltepe sahil şeridinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından dolgu yapılan alanın havadan görüntüsü, Dubai’de dolguyla yapılan palmiye şeklindeki adaları hatırlatıyor.

Marmara Denizi'ne yapılacak yapay adanın perde arkası!Dolgu alanı bittiğinde proje kapsamında burada kültür merkezleri, yeşil alanlar ve su sporları adaları oluşturulacak.

120 hektarlık bir alanda gerçekleşecek projeye göre, 19 hektarlık mevcut dolgu alanına 101 hektarlık ilave dolgu alanı eklenecek. 50 bin metrekare su sporları adası, 120 bin ve 130 bin metrekare olmak üzere 2 ayrı spor adası, 95 bin metrekare çocuk dünyası, 100 bin metrekare eğlence adası, 185 bin metrekare kültür aktivite adası, 130 bin metrekare gösteri alanı, 140 bin metrekare çayır ve gösteri alanı ve 195 bin metrekarelik spor, bitki ve rekreasyon alanlarına yer veriliyor. 65 milyon TL ile hayata geçirilecek olan proje 2.5 km uzunluğunda olacak ve sahil yolundan denize doğru 400 metre açıkta yükselecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Marmara Denizi’ne Heybeliada’nın yarısı büyüklüğünde suni ada yapmayı planlıyor.

Kara bağlantısı teknolojik köprüyle sağlanacak olan ada, halka açık olacak ve etkinlik amaçlı kullanılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “İstanbul’da miting, eğlence, gösteri, hatta resmi tören yapılabilecek büyük bir ada çalışmamız var. İlgili üniversiteden görüş aldık” sözleriyle projeyi açıkladı. Yapılacak ada, Heybeliada‘nın yarısı büyüklüğünde olacak. Toplam alanın 1 milyon metrekare olması planlanıyor. Doğal yaşama zarar vermemesi planlanan adanın Adalar’ın arkasında, Maltepe açıklarına inşa edilmesi hedefleniyor. Hazırlık aşamasında, bölgenin deprem riski altında olması da dikkate alınıyor.

Milletin a…. koyan Cengiz arsaları bir bir topluyor

Telefon kayıtlarında milletin anasına küfreden işadamı Mehmet Cengiz, Maltepe’de “kentsel yenileme alanı”nda kalan 420 metrekarelik arsayı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın açtığı ihale ile 1 milyon 305 bin liraya satın aldı. Arsa küçük ancak bu Cengiz Holding’in bölgede aldığı ilk arazi değil. Cengiz Holding, 2008 yılından beri Maltepe’nin kentsel yenileme alanında kalan bölgede bugüne kadar yaklaşık 16 bin metrekarelik arazi aldı. Alınan arazilerin imarı olmadığı için de bu arsalar oldukça ucuza kapatıldı. Cengiz Holding, arazilerin imarı bulunmamasına karşın buraya yapacağı inşaatların projesini bile hazırladı.

 

Bütün sahil şeridini toplayarak Kartal açıklarında yapılacak yapay adaya bağlayacak

Özelleştirme Yüksek Kurulu, 25 Kasım 2013’te Hazine adına kayıtlı Maltepe, Cumhuriyet Mahallesi (Yalı Mahallesi), Tahta Köprü mevkii, 1306 ada, 8 numaralı parselin ifrazı ile oluşan 1306 ada, 40 numaralı parselde bulunan 420,13 metrekare yüzölçümlü taşınmazın satış yöntemiyle özelleştirilmesine karar verdi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı da 22 Temmuz günü arazinin satışı için ihaleye çıktı. İhalede, Maltepe’deki arsa için Cengiz İnşaat 1 milyon 305 bin TL, Aydın Aydoğan 1 milyon 295 bin TL teklif verdi. Arsa, 1 milyon 305 bin TL teklif veren Cengiz İnşaat’ın oldu.
Arsa İBB tarafından ilan edilen kentsel yenileme alanında kalıyor ve imarı yok. Son alınan arazinin yüzölçümü küçük ancak Cengiz Holding’in 2008 yılından beri bu bölgede topladığı arsalar biraraya geldiğinde alan genişliyor. Cengiz Holding, kentsel yenileme alanında kalan Yalı Mahallesi’ndeki 290 adada bugüne dek toplam 16 bin 421 metrekarelik 5 ayrı parsel daha satın aldı. Arazilerin imarı bulunmadığı için değerinin çok altına kapatıldığı belirtiliyor. Kentsel yenileme alanında kalan bu araziler üzerinde depo şeklinde yapılar ve az sayıda bina bulunuyor. Minibüs yolundan sahile doğru uzanan araziler biraraya geldiğinde yine rezidans ve AVM’ler oluşacak büyük bir proje için geniş bir alan oluşturuyor. Kentsel yenileme alanında kalan yapılaşma izni bulunmayan bu arazilerde inşaat yapabilmek için imar planlarında değişikliğe gidilmesi gerekiyor. Henüz planlarda bir değişiklik yapılmamasına karşın Cengiz Holding’in araziler üzerinde yükselecek çok katlı binaların yer aldığı projesini 2009 yılında hazırladığı iddia ediliyor. Mehmet Cengiz’in yönetim kurulu başkanı olduğu Cengiz Holding, Maltepe’de deniz doldurularak yapılan miting alanının inşaatını da yapmıştı.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.