Öpmediğin kuş bir leylek kalmıştı

Öpmediğin kuş bir leylek kalmıştı
Yayınlama: 05.06.2022
Düzenleme: 13.12.2022 15:12
A+
A-

Adalar Belediyesi Haziran 2022 ayı meclis gündeminde çok önemli bir sokak değişikliği teklifi 06 Haziran 2022 günü görüşülecek.

Tarih Türk'le Başlar

Anadoluyu Türklere yurt yapan Sultan Alparslan’ın Anadolu Selçuklu Devletinin uç beylerinden Kayı Beyi Süleyman Şah oğlu Ertuğrul  Gazi ve onun soyundan devam eden Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Bey’in oğlu Orhan Gazi’nin torunu olan Yahşi Bey 1402 Ankara savaşı zamanında şehit düşmüş olan ve Bursa’da türbesi ve vakfı olan sicil-i Osmani de kayıtlı bir Türk komutandır.

Bu sokağa adı verilmesi teklif edilen Doğan ŞAHİN iyi bir yüzücü ve iş insanı idi, Hacıbekir firmasının sahibi Ali Muhittin Hacıbekir’in damadıdır. Doğrudur, nice yüzme rekorlara sahiptir ve ülkemiz yüzme sporu için büyük bir değerdir fakat Yahşibey sokağa isminin verilmesi başka bir büyük değere ve tarihi kişiliğe karşı bir hafıza silme operasyonu olur. Ne acıdır ki, son 15-20 sene içinde Adalar’daki sokak isimleri ki bu sokak isimlerinde tarihi değerler ve yaşanmışlıklar vardır birer birer yok edilmektedir. Örnek olarak, Çınar Caddesinden Hamidiye Camiine çıkan yokuş sokağın adı bundan 20 sene öncesine kadar Gazi Evrenos Sokak idi ve bu durum tapu kayıtlarında ve Kadastro tespitlerinde halen de böyle devam eder.

Gazi Evrenos halen de devam eden bazı bireylerinin Adalar’da ikamet ettiği bilinen Evrenosoğulları ailesinin büyüklerinden ve peygamber efendimizin müjdelediği  İstanbul’un fethinde önemli rol alan en önemli komutanlardandır. II.Abdülhamit Han tarafından yaptırılan Hamidiye Camiine çıkan bu sokağın adının bu tarihi değere rağmen başka bir isimle adlandırılması doğru olmamıştır.

Tarih Türk'le Başlar

Doğan Şahin ve mensubu olduğu aile Büyükada Nizam Mahallesinde Yahşibey Sokak, Tayyareci Mazlum Bey Sokak, Akakçe Sokak, Nizam Caddesi vb. yerlerde gayrimenkulleri olan ve bu yerlerde ikamet eden bir ailedir. Bu yerlerde sokak ismi olmayan ara kısımlar da mevcuttur. Bu durumda sadece sokak isminin değil mahalle isminin de değişmesi gündem de olsaydı teklif daha ciddi olmaz mıydı? Ya da sokağın diğer ucunda evi olan ve yıllarca Türkiye vergi rekortmeni olan Matild Manukyan’ın ismi sokak için neden düşünülmemiştir. Böyle bir talep gelmesi durumunda nasıl bir yol alınacaktır?

Adalar Belediyesi Adalar’da bu kadar sorun varken çöp toplanamazken, Adalar’da insanların kullanabileceği umumi tuvalet bile yok iken, cüzi bedelle kendi kullanımında olan vakıf arsasını fahiş bedelle kiralayarak orada ticaret hayali kurmak, yılların tarihi anısı olan sokak isimlerini değiştirerek hafıza silme algı operasyonu yapmak vb. işleri yaparak insanlara “öpmediğin kuş bir leylek kalmıştı” atasözünü hatırlatmaktadır.

Şükrü ABANOZ

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 7 Yorum
  1. imar dedi ki:

    Nizamda Doğan Şahin’in ailesinin bazı evleri de ak akçe sokakta bulunuyor.Ne kadar manidar,Belediyemiz kara parayı sever.Bu imar müdürlüğü kimseye babasının hayrına iş yapmaz da yaptırmaz da.İmar müdürlüğü meclise sokak ismi değişikliğini teklif edecek,başkan yardımcısı onaylayacak,başkan meclise havale edecek bu işler tamamen hatıra binaen olacak ,ne güzel İstanbul,buna ancak kadir inanır. İhanetin telafisi,kahpeliğin bahanesi olmaz.

  2. hipopotam dedi ki:

    Son Bizans tekfuru ekremus imamus’un davasına belediye hizmet teknesi ile muhteşem kalabalık bir partili grubu taşımak gibi belediyecilik anlayışına sahip bir partinin Allah korusun ülkeyi yönettiğini düşüncesi bile insanın tüylerini diken diken ediyor.Allah fırsat vermesin.Zaten 6 lı masa denilen zillet ittifakının demirtaştan gelen ültimaton gibi talimatla 6+1 olduğunu herkes inşallah anlamıştır.Pazar günü büyükadaya gelen Ali Babacan’ın etrafındaki adalılara bir bakın,her biri bende 50 oy var ,bende 100 oy var diyen kutikler, bu sayede adada bütün kaçak inşaatları yapıp daha sonra da nerde menfaati varsa oraya koşuyorlar.Belediye başkan yardımcısı da umudunu bunlara bağlamış,bunlar beni bir daha seçer,başıma bir şey gelirse korur diye boşuna beklemesin,batan gemiyi önce fareler terk eder.

  3. roma mızrağı dedi ki:

    İyi parti sözüm ona flamasını kayı bayrağına benzeterek çakma milliyetçilik yapıyor.O kayı bayrağındaki çubuklar ilçe başkanın ilkokulda oynadığı sayı çubukları değil, yeri geldiği zaman gök girer kızıl çıkar.Ondan sonra roma mızrağı yemiş gibi ortada kalır.

  4. Pepino dedi ki:

    Ulan boşuna adımız yıllarca ibneye çıkmış.Benim yaptığım ibnelikse bunların yaptığı nedir? Ben hiç değilse ada gençliğinin bir dönem ihtiyacını gördüm.Yani bir nevi hizmette bulundum.

  5. beşikten mezara dedi ki:

    Mezardaki kemiğinden beşikteki eniğine kadar buram buram vatan haini kokan ucu dışarda tezgahların piyonu olan köpekler,biraz ar namus,izzzeti nefis sahibii olmaktanda mı acizsiniz?,nedir bu açlığınız ! Ne kemik uğruna köpek olduk ne de menfaat uğruna çakal.Biz hayatımız boyunca hep dik durduk.

  6. Garabet dedi ki:

    Bugünkü belediye meclis gündeminde adalara ücretsiz ulaşımın engellenmesi gibi garip bir kent konseyi teklifi de görüşülecekmiş, Kent konseyi ya da belediye Anayasadan üstün müdür ki böyle bir garabeti gündeme alıyorlar.Adakart bile yasalara aykırı iken bu nasıl fütursuzca tekliftir? Yarın İstanbul’daki herhangi bir ilçe adalilardan ayakbasti parası istese hoş olur mu? Malalesef adalarda dirayetli bir muhalefet bile yok.

  7. Ayşe tatile çıksın dedi ki:

    Rahmetli Ecevit 2. Kıbrıs çıkarmasını bu şifreli cümle ile bildirmişti.Adalara gelmekte olanı da hızlandırmak ta Ayşe hanıma nasip oldu.Bu günkü meclise verilen 2 kanunsuz gündem maddesi tekliflerinin altında kendi imzası var.