Son Çırpınış

Son Çırpınış
Yayınlama: 06.06.2022
Düzenleme: 13.12.2022 15:12
A+
A-

Üstad Yahya Kemal Beyatlı’nın 1928 yazı sonu Viranbağ şiirine konu olan, Türk sinemasının  melodram filmlerinin değişmez mekanı, Arzu Film tarafından 1971 yapımı,  yönetmenliğini Ertem Eğilmez’in yaptığı, senaryosunu Sadık Şendil’in yazdığı, Kerime Nadir’in eserinden uyarlanan ve başrollerinde Kartal Tibet ve Hülya Koçyiğit’in oynadığı Son Hıçkırık filminde detaylı bir şekilde mekan olarak kullanılan Büyükada Büyük Tur yolu üzerindeki Viranbağ Gazinosu ve çamlık vasıflı yer mübadele öncesi Nikolaki ve Vasiliki Seferoğlu adına kayıtlı iken daha sonra sırasıyla emlak-ı metruke, Emlak ve Eytam Bankası ve çeşitli şahıslara geçtikten sonra 1960 lı yıllarda şu anki sahibi olan İzmir kökenli Devres Vakfına geçmiştir. Uzun yıllardan beri orman davaları uğraşılan yer zaman içinde bakımsızlıktan harabe durumuna gelmiştir.

Son Çırpınış-157

Adalarda devlet olarak kendini tanıtan belediye meclis üyesi ve gizli ortağı Engin Çelik tarafından yakın zamanda kiralandığı iddia edilen yer ile ilgili olarak son günlerde bazı çılgın projelerden bahsedilmektedir. Söz konusu yer Adaların eski imar planlarında 1. Derece SİT alanı iken iptal edilen 2011 tarihli imar planlarında 3. Derece SİT alanı yapılarak çeşitli yapılaşmalar için çalışma zemini yaratılmıştır. Parselin sağ ve sol tarafında devam eden parseller eskiden beri kireç ocağı, tuğla harmanı gibi Adaların endüstriyel mirası yapılar olup bu parsel içinde de çeşitli yapı izleri devam etmektedir.   

Aya Yorgi Manastırına ait yaklaşık 2 ton ağırlığındaki mermer üzüm sıkma teknesinin çalındığı dün itibarı ile Kent Konseyi paylaşımları ile ortaya çıkmıştır.

Biz de buradan belediye yetkililerine sesleniyoruz.

Adalar İlçesi 2021  Yılı Kasım ayı itibari Özel Çevre Koruma Bölgesidir. Söz konusu parsel endüstriyel miras alanıdır. 1.dereceden doğal SİT alanıdır. Bu yerde izinsiz olarak herhangi bir çalışma yapılamaz. Burgazadası başta olmak üzere Adalar’da çeşitli örnekleri olan falezlerin iş makineleri ile kırılması ile çılgın proje olarak buranın çeşitli yapılarla doldurulması hayal bile edilemez. Parsel içindeki en ufak bitkiden büyük ağaçlara kadar bir kısmı endemik olan doğal zemin üzeri bitki, ağaç ve ağaçcıkların ilgili kurumlarla irtibatlı olarak en kısa sürede revizyon planı yapılmalıdır.

Şükrü ABANOZ

Son Çırpınış
Son Çırpınış-150
Son Çırpınış-150
Son Çırpınış-150
Son Çırpınış-150
Son Çırpınış-154
Son Çırpınış-154
Son Çırpınış-154

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. Adliye dedi ki:

    Çalınan taş bulunmuş! Mevzu o kadar basit değil. Önce tarihi taşı çal sonra etraftan ses gelince bulunup yerine koy.Bu mevzu çok su kaldırır, devamı adlı konu olur.