Büyükadalı kültür insanı, Dortmund’daki Taranta Babu Kitabevi ile özdeşleşen Hasan Şahin, 78 yaşında hayata gözlerini yumdu. 45 yıldır kültür merkezi olarak hizmet veren kitabevi, Şahin’in vefatıyla büyük bir kayıp yaşadı.
DUVAR Gazetesi’nden Yunus Ülger’in haberine göre, Siyasi sebeplerden Türkiye’yi terk etmek zorunda kalanların ve yaşları 70’i aşanların, gurbette ya hastalıktan ya da yaşlılıktan artık aramızdan ayrıldıklarına tanık oluyoruz. Bunların arasına en son katılan, Dortmundlu kültür insanı Hasan Şahin oldu.
Şahin’in İstanbul Büyükada’da başlayan yaşamı, ömrünün yarıdan fazlasını geçirdiği Dortmund’da 78 yaşında son buldu. Hasta olan Şahin, bir süredir tedavi görüyordu. Şahin’in 2015 yılında ölen Alman eşi Christina Şahin’in yanında Dortmund’da toprağa verilmesi bekleniyor.
TARANTA BABU, NEREDEYSE YARIM YÜZYILDIR AYAKTA
Ailesi Dersimli olan ve 1946 yılında İstanbul Büyükada’da doğan Hasan Şahin, 1970’li yılların sonlarında önce Fransa’nın Marsilya kentine gitti. Daha sonra Almanya’nın Dortmund kentine gelen Şahin, 1979 yılında Dortmund Şehir Kliniği yakınlarında bir kitabevi açıp Taranta Babu adını verdi. İlerleyen yıllarda burası bir kültür merkezine dönüştü, Taranta Babu adı Hasan Şahin’le özdeşleşti, herkes onu Taranta Babu olarak bildi.
Taranta Babu, bütün Ruhr Bölgesi’nden ve dünyanın farklı ülkelerinden sanatçıların, yazarların ve aydınların uğrak yeri oldu. Bunlar arasında Almanca yazan yazar Emine Sevgi Özdamar ile 2009’da Nobel Edebiyat Ödülü kazanmış olan Herta Müller de vardı. Hasan Şahin, sadece kültürel değil, siyasal etkinlikleriyle de Dortmund’un kültür ve siyasal hayatına önemli katkılarda bulundu. 45’inci yılına ulaşan Taranta Babu, bu kadar süre ayakta kalabilen ender kültür merkezlerinden biri olsa gerek.
2024 NRW EDEBİYAT ÖDÜLÜNE DEĞER GÖRÜLMÜŞTÜ
İstanbul’da fotoğrafçılık öğrenimi görmüş olan Şahin, bu yıl Kuzey Ren Vestfalya (NRW) eyaletinin her yıl verdiği ‘Literaturtaler’ ödülüne değer görülmüştü. Ödül şöyle gerekçelendirilmişti: “Uzun yıllardır hiç yorulmadan ve bıkmadan, olağanüstü bir başarıyla Ruhr Bölgesi’nde kültürlerarası edebiyata önemli katkılarda bulundunuz.” Uyum alanında çalışmaların da yapıldığı Taranta Babu, ne yazık ki, defalarca aşırı sağcıların saldırılarına da uğradı.
DOSTLARI, ARKADAŞLARI VE SEVENLERİ DUYGULARINI DİLE GETİRDİ
Şahin’i çok yakından tanıyan Dortmund Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Aladin El–Mafaalani, Facebook sayfasında üzüntüsünü dile getirip şunları yazdı: “Onun kitabevinde ders çalıştım, sonra yine burada doktora çalışmamı yazdım. Yıllar sonra kitabevinde benim kitaplarımı sattı. Seni çok özleyeceğim Hasan.”
Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Dortmund’lu NRW eyalet milletvekili Volkan Baran, sosyal medyada, “Adı Dortmund ile özdeşleşen bir insanı kaybettik. Dostlarına, arkadaşlarına ve sevenlerine sabır diliyorum” yazarak üzüntüsünü ifade etti.
Sol Partili (Die Linke) Dortmund Belediye Meclisi üyesi Fatma Karacakurtoğlu ise, Facebook sayfasında, üzüntüsünü ifade edip şunları yazdı: “Sen, anlatılamaz insan, sen bilge insan. Dortmund, çok özel bir insanı kaybetti. Seni tanımak benim bir onur, bir ders oldu. Seni unutmayacağım.”
Yardım merkezine hoşgeldiniz.