Havaların soğumasıyla estetik cerrahide, burun ameliyatları en sık yapılan işlemler arasında yer alıyor. Yapılacak cerrahi operasyonun, kişinin yüz yapısına uygun ve nefes alma fonksiyonunu engellemeyecek şekilde planlanması gerekiyor. Ancak burun estetiği operasyonlarının %7-10’u başarısızlıkla sonuçlanabiliyor. Bu tür operasyonlardan sonra ikinci kez yapılacak revizyon ameliyatıyla, şekil bozukluğunun yanı sıra burundaki estetik ve fonksiyonel sorunlar düzeltilebiliyor. Memorial Kayseri Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Mehmet Gökhan Şahin, başarısız burun ameliyatlarının ardından yapılan düzeltme operasyonları ile ilgili bilgi verdi.
Beğendiğiniz ünlünün fotoğrafı ile doktora başvurmayın
Kendine özgü bir takım riskleri bulunan cerrahi operasyonlar olduğu gibi, burun estetiği ameliyatının da riskleri bulunmaktadır. Riskler, ameliyatı yapan estetik cerrahın tecrübesiyle ve deneyimiyle doğru orantılı olarak azalır. Estetik burun ameliyatlarının başarısız olma ihtimali az da olsa vardır ve yeniden ameliyat olma söz konusu olabilir. Bu tür ameliyatlar öncesinde operasyonu yapacak cerrah ile riskler kesinlikle konuşulmalıdır. Burun estetiği olmak isteyenler, beğendikleri bir ünlünün ya da arkadaşlarının fotoğrafı ile doktorlara başvurmamalıdır. Çünkü beğeniler konusunda tatmin söz konusu olmadığında yapılan estetiğin ardından ikinci bir ameliyat gündeme gelmektedir. Her insanın yüz yapısının farklı olduğu unutulmamalıdır. Doğal ve estetik bir burun için, ameliyat öncesinde burunun yüzdeki diğer organlarla orantısı iyi değerlendirilmeli, yüze uygun operasyonlar yapılmalıdır.
İlk ameliyattan sonra en az 9 ay beklenmeli
Burun estetiği ameliyatlarının %7-10’nunda bazen istenen sonuçlar elde edilememektedir. Bu durumda revizyon operasyonu kaçınılmaz hale gelebilir. Revizyon ameliyatı söz konusu ise ilk ameliyattan en az 9 ay, hatta mümkünse 1 yıl beklemek gerekir. Bu ameliyatlarda doğal anatomik yapının bozulmuş olması ve bir önceki ameliyatta burundan bir miktar kıkırdak ve kemik çıkarılması estetik cerrahın işini zorlaştırır. Revizyon burun estetiği ameliyatlarında, burun sırtında kalmış kemerin törpülenmesiyle düzeltici işlem yapılabilmektedir. Ayrıca rekonstrüksiyonda yani yeniden onarım işleminde kaburgadan ya da kulaktan alınan kıkırdaklar kullanılır, burun mukoza perforasyonu adı verilen şekil bozukluğunda da düzeltme işlemi yapılır. Bazen ameliyat sonrasında burun sırtındaki kıkırdak dokudaki erimelere bağlı oluşan küçük kusurlar, çeşitli dolgular kullanılarak düzeltilebilmektedir. Bu tür ufak sorunlar için yeniden ameliyata gerek yoktur. Çoğu zamanda ameliyat başarılı geçse de, özellikle kalın derili hastalarda burun ucunda bir miktar ödem ve şişlik kalabilmektedir. Bu gibi durumlarda bir ya da iki seans uygulanacak kortizonlu iğnelerle şişliğin giderilmesi mümkündür.
Burun estetiğinde revizyon gerektiren sorunlar nelerdir?
Ameliyatta burun sırtındaki kemerin tam olarak alınamaması ve gözle görülür estetik yokluğu.
Eski nefes alma konforunun bozulduğunu, derin ve güçlü nefes aldığında burun ucunun kapandığını ya da içeriye az hava girdiğini söyleyen hastalar.
Burun ucundaki düşüklüğün düzeltilememesi ya da ameliyat sonrası burun ucunda düşüklük olması.
Burun ucunun şiş kalması.
Burun sırtının çok oyulması sonucunda çok kavisli bir burun görünümünün oluşması.
Burun ucunun çok daraltılmasına bağlı olarak burun ucunda mandalla sıkılmış bir görünümün oluşması.
Burun ucunun çok kaldırılmasına bağlı burun deliklerinin karşıdan bakıldığı zaman görülmesi.
Burunun yüze oranla yeterince küçültülememesi.
Kişinin yüzüyle, istekleriyle, cinsiyetiyle uyumlu burun yapılmaması.
Burun estetiğinin bu konuda deneyimli kişilere yaptırılması çok önemlidir. Burun kişiye özel olacağı için yüze nasıl bir uygulamanın yakışacağına mutlaka doktorla birlikte karar verilmelidir.