NEVRUZ BAYRAMI KUTLU OLSUN

Yayınlama: 20.03.2012
Düzenleme: 09.01.2013 09:38
A+
A-

21.Mart Günü Balkanlardan Orta Asya’ya kadar tüm Türk, Kürt, Fars, Afgan, Arnavut, Kırgız, Tatar , Azeri, Gürcü , Kırgız, Kazak halkları  Bahar Bayramını kutluyor.

Milattan Sonra 2. Yüzyılda  İran kayıtlarında  nevruz’ un kutlandığını gösteren kayıtlar mevcut.  Batı  Trakya Türklerinde ismi MEVRİS dir. Kazaklar  NAVRIZ MEYRAMI der.Bektaşi ve Aleviler  Nevruz’u  Mart Dokuzu  diye adlandırır. Divanı Lügati’t Türk   BAHAR BAYRAMI olarak tarif eder.

2010 yılında Birleşmiş Milletler  21 Mart tarihini NEVRUZ BAYRAMI   olarak kabul etmiştir. Nevruz Uluslar Arası Toplumun  Dünya Manevi  Kültür Mirası  listesine dahil edilmiştir.

21 Mart gününde  gece ve gündüz eşitliği meydana geliyor.  Güneş  ışınları ekvatora dik olarak yansıyor .  Kuzey ve Güney Kutbunun aldığı ışık eşitleniyor. 3000 yıl önceden İnsanoğlunun bunu fark etmesi ve Bayram olarak kutlamaya başlaması  merak ve araştırma konusudur.

İnsanoğlu 21 Marttaki mucizeyi görmüş ve keşfederek nesillere aktarmış ve bu güne gelinmiştir. Nevruz bayramı günün önemine atfen mutlaka 21 Mart tarihinde  kutlanmalıdır.  Daha önceden Nevruz adı altında kutlama yapmak, Dünya Kültür Mirasını  tanımıyorum anlamına gelir.

İnsanlığın Kültür mirasına  konu olmuş Nevruzun  bayram gibi kutlanması şart. Bayram gününde insanlar birbirlerini iyilik ile yaklaşırlar.  Nevruzdan sosyolojik MİTLER üreterek  düşmanca yaklaşımlar içerisine girmek uluslar arası  toplum tarafından kabul edilmez.

Nevruz, Yeni Bir Gündür.  O gün Bayram günüdür. Bayram gününde küsler barışır. Dostluklar pekiştirilir. Geleceğe umutla bakılır.  Nevruz Bayramınız kutlu olsun.

şinasi KARA

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.