Adalar Belediye Meclisi’ne skandal teklif! Bu kadarına da PES!

Adalar Belediye Meclisi’ne  skandal teklif! Bu kadarına da PES!
Yayınlama: 31.01.2021
Düzenleme: 13.12.2022 15:19
A+
A-

Her ayın ilk haftası toplanan Adalar Belediyesi Meclisinin, 8. Seçim dönemi 3. Toplantı yılı, 2021 yılı Şubat ayı toplantısında belediye meclise getirilen teklif bu kadarına da PES dedirtecek nitelikte.

Adalar Belediye Meclisi'ne skandal teklif! Bu kadarına da PES!

Meclis gündeminde ele alacağımız teklif, İşletme Müdürlüğünün Müdür Şengül Albayrak tarafından kaleme alınan 28.01.2021 tarih ve 869 sayılı yazıları ile ücret tarifesi hakkındaki teklifi. Teklifin içeriği Büyükada’da bulunan Şehit Murat Yüksel İlköğretim Okulu ve Kınalıada’da bulunan Mehmetçik İlköğretim Okulunun sağlamlaştırma işinden çıkacak hafriyat ve adaya gelecek inşaat malzemelerinin Adalar Belediyesine ait çıkarma gemisiyle taşınmasında Vadi Altyapı İnş. Taah. LTD. ŞTİ şirketinin indirim talebi.

Teklif şöyle;

İlgi yazımız ile 19.01.2021 tarih ve 585 sayılı Levent KALELİ tarafından verilen dilekçe incelenmiş olup, tarafınıza 27.01.2021 tarih ve 835 sayılı yazımız ile Vadi Altyapı İnş Taah. Ltd. Şti ’nin Büyükada Şehit Murat Yüksel İlköğretim okulu ile Kınalıada Mehmetçik İlkokullarının Mayıs sonuna kadar sürecek olan güçlendirilmesi işi esnasında 120 kamyon inşaat malzemesi ile beton taşınması işi için belediyemize ait çıkarma gemisi ücret tarifesi indirim talebinin Adalar Belediyesinin 09.10.2020/33 sayılı Belediye Meclis kararma göre kamu kurumlarına müteahhitlik yapan firmalara indirim yapılmaması ve normal tarifeden geçiş yapılması kararına istinaden; Müdürlüğümüzce uygun görülmediği ilgi yazımız ile belirtilmiştir. Bağlı bulunduğumuz Başkan Yardımcısı tarafından ” 33 sayılı Meclis Kararının genel olarak kamu araçlarını kapsamaktadır. Deprem ve pandemi gerçekleri göz önünde bulundurularak, okul inşaatlarının yapım işi hayatidir. Gereken kolaylığı sağlamak bir kamu görevidir, denildiğinden” konunun Belediye Meclisinde değerlendirilmesi için evrakımızın Belediye Meclisine havalesini olurlarınıza arz ederim. Şengül Albayrak

Yani hanım müdürün yazıda anlatmaya çalıştığı konunun Tükçe mealini açıklarsak, Müdür hanım diyor ki; ‘Belediye Başkan Yardımcısı Engin Çelik ve Belediye Başkanı Erdem Gül beni zorladı.  İpim bunların elinde. Sicilim bunların elinde. Bu konuyla ilgili meclis kararı olmasına rağmen bu şahısların zoruyla ben bu yazıyı yazıyorum. Yoksa vay halime, kendimi kurtarayım’ diyor müdür hanım ama aslında suç işliyor. Çünkü belediye başkan yardımcısının meclise teklif gönderme yetkisi yok. Sadece bu arkadaşlar meclise girer önerge verir. Müdürler teklif eder, başkanda teklifi alır meclise koyar, yani olur verir. Dolayısıyla bu müteahhitte hafriyatı taşıtabilmek için, indirim yaptırabilmek için, teklifi meclis gündemine getirilmesi belediye başkanı ve yardımcısının zoruyla ancak müdüre yaptırabilir.   

2018 yılında Sayıştay Adalar Belediyesi raporunda demiş ki; ‘İşletme Müdürlüğü’nde Kamu Kurumu haricinde bazı sivil şahıslara, kurumlara, şirketlere indirim yapıldığı görülmüştür. (Çıkartma gemisi vasıtasıyla) Bu kamu zararı oluşturmaktadır’ deyip Adalar Belediyesi’nden savunma istiyor. Bunu üzerine zamanın başkanı Atilla Aytaç bir meclis kararı aldırıyor. Kamu kurumları hariç özel şirketlere indirim yapılmayacak diye. Bu alınan meclis kararından sonra artık hiç kimseye indirim uygulanmadı.

Hadi meclis kararını ve Sayıştay raporunu şimdilik bir kenara koyalım. 120 kamyondan bahsediliyor. Yüklü bir tutar. Senin indirimden kastın nedir? Eğer iyi niyetli olsan dersin ki, böyle bir talep var, dilekçe var. Biz bunu yarı fiyatının vs. verelim mi? %50 indirim, %10 indirim vs. İyi niyetli isen teklifi böyle bağla. Ucu açık indirim mi olur? %10’da indirim, %99’da indirim. Herhalde bu müdür hanım kardeşimiz karakolda vereceği ifadeyi resmi yazı haline dökmüş. İşletme Müdürü resmen tehdit edildiğini resmi yazıya dökmüş.

Ticari bir çıkar varsa bunda kamu yararı değil kamu zararı aranır. Bu teklif de resmen kamu zararı var. Eğer bu teklif meclisten geçerse teklife el kaldıran meclis üyeleri kamu zararına ortak olacaktır. Sen kurum olarak borcunu ödeyemeyen Adalılara haciz işlemi uygulayacaksın ama rant olunca sivil şahıslara indirim uygulayıp kamu zararına sebebiyet vereceksin. Bu müteahhit bu işleri bedava yapmıyor. İşi alırken maliyet hesabı yapmıştır. Bu işin nasıl alındığı da ayrı bir araştırma konusu.

Yazıyı yazan müdür korkmuş onu anladık. Belediye başkanı ve yardımcısı ise işin tam içinde. Kapalı kapılar arkasında birtakım konuşmalar pazarlıklar yapılmış!  Be arkadaş belediye başkanı olarak sen böyle bir teklifi nasıl meclise getirirsin! Teklifi meclise getirirken akıl sağlığın yerinde miydi? Bir belediye başkanı olarak böyle bir yazıyı kaleme alan bir müdürün teklifini nasıl meclis gündemine getirirsin. Meclis gündemini oluşturmaya yetkili kişi belediye başkanı. Belediye Kanunu’nda başkana seçilmiş olduğu için böyle bir yetki verilmiş. Her önüne gelen meclis gündemi oluşturmasın diye. Sen bu yazıyı okuyup nasıl meclis gündemine getirirsin. Bir belediye başkanının yapacağı işlem, hemen müdürünü çağıracaksın ‘arkadaş sen ne yapıyorsun? Kafan yerinde mi? Hadi yazıyı yazdın. Hadi benim okuma ve yazmamda sıkıntı var. Alkolü fazla kaçırıyorum. Kendim de okumuyorum. Yanımdakilere okutuyorum. Yazılır mı arkadaş böyle teklif’ demen lazım…

Kamudan ne anlıyorsunuz siz arkadaş! Kamu dediğiniz zaman Engin Çelik ve avareleri mi aklınıza geliyor? Yoksa kamu dediğiniz zaman Erdem Gül ve avareleri mi geliyor aklınıza? Kamu yararından kastın ne? Kamu yararı dediğin şu; Belli kamu vatandaşlarıdır. Millettir.  Minareyi çalmışsınız ama kılıfını hazırlayamamışsınız! Elinize yüzünüze bulaştırmışsınız. Kendinizi kamu yerine koyup tüzel bir şirketin kar edip etmeyeceği veya daha fazla kar etmesi yönünde bir belediye hareket eder mi?

İstediğiniz indirim kimin cebine girecek? Kamu yararını buradan çıkartabiliriz. Belediye kasasından eksilecek, kanunlara göre kamu zararı. İkincisi ne kadar indirim? %10’mu, %99’mu? Yani belediyenin kaybı %10 mu, %99’mu veya başka bir oran mı? Belediyenin kaybı olduğundan itibaren kamu zararıdır. Kamu zararı TCK’ya göre suç. Hayde bakalım savcılık yolu göründü. Bu teklifi meclise getirmek başlı başına bir suçtur. Şirket kamu adına mı iş yapıyor. KİT falan mı? Kasası nerede. AUDİ’nin arkasında mı taşıyor? Malum bu aralar kasalar AUDİ’nin arkasında geziyor!

Ne diyelim. Bu kadarına da PES

Şükrü ABANOZ

Not: Belgeler Adalar Belediyisenin resmi internet sitesinin evrak doğrulama bölümünden indirilmiştir.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.