Gerek T.C. Anayasası gerekse 5018 ve 6085 sayılı kanunlardaki diğer hükümler değerlendirildiğinde Türkiye’de belediyeler ile belediyelere bağlı idareler ve bunun yanı sıra belediye şirketlerinin Sayıştay denetimi kapsamında yer aldığı görülmektedir.
Anayasa’nın 160 ıncı maddesine göre Sayıştay, merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarının bütün gelir ve giderleri ile mallarını Türkiye Büyük Millet Meclisi adına denetlemek ve sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlamak ve kanunlarla verilen inceleme, denetleme ve hükme bağlama işlerini yapmakla görevlidir. Ayrıca mahalli idarelerin hesap ve işlemlerinin denetimi ve kesin hükme bağlanması da Sayıştay tarafından yapılır.
Ancak Adalar Belediyesi’nin Erdem Gül dönemi kapsayan 2019,2020,2021,2022 yılında Sayıştay denetimine girmediği ortaya çıktı. Türlü yolsuzluk ve kamu zararı iddiaları olan bir belediye neden dört sene denetlenmez? Burada Sayıştay’da iyi niyet aramak hayalcilikten öteye geçmez.
Duyarlı bir vatandaşımız bir dilekçeyle TBMM’ne başvurarak, Adalar Belediyesinin 2019, 2020, 2021 ve 2022 yıllarına ait Sayıştay denetim raporlarının açıklanmasını talep etti.
Dileçeye verilen cevapta; Adalar Belediyesi 2019, 2020, 2021 ve 2022 yılları Sayıştay Denetim Programına alınmadığından söz konusu yıllara ilişkin Sayıştay Denetim Raporu düzenlenmediği belirtilerek, TBMM İçtüzüğü’nün 116’ncı maddesi uyarınca dilekçe hakkında Komisyonumuzca başka bir işlem yapılamayacağına karar verilmiş. Kıyı kanunu ve imar yolsuzlukları ile ilgili yapılan suç duyurularının yargıya intigal ettirilmesi gereği belirtilmiş.