Adalar Belediyesi’nde yeni skandal!

Adalar Belediyesi’nde yeni skandal!
Yayınlama: 04.07.2021
Düzenleme: 13.12.2022 15:17
A+
A-

Adalar Belediyesi’ndeki kanunsuzlukların, yasa dışı uygulamaların önüne geçilemiyor. Yarın yapılacak olan meclis toplantısında gündeme gelecek olan bir teklif bu kadar da olmaz dedirttirdi.

Adalar Belediyesi'nde yeni skandal!

Adalar Belediyesi, Adalar tarihinde hiç bu kadar yasa dışı uygulamaların odağı haline gelmemişti. Belediye Başkanı Erdem Gül ve yardımcısı Engin Çelik’in yarın yapılacak olan meclis gündemine getirecek olduğu ek bütçe teklifi bunlardan biri. Ek bütçe teklifinin neresinden tutarsan elinde kalıyor. Sokaktaki bir vatandaşın bile hazırlamayacağı ek bütçe teklifi mecliste yine gerginlik yaratacak gibi görünüyor. Nasıl görünmesin. Her tarafından kanunsuzluk akan teklif oylamaya sunulacak.

Pazartesi günü Adalar Belediyesinin Temmuz ayı birleşimleri yapılacak. Meclis gündeminde Mali Hizmetler Müdürlüğünün hazırladığı 3.875.000 TL ek bütçe teklifi var. Sadece bu değil. Fen İşleri’nin ve İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün de teklifleri var. İşin ilginç yanı şu, dikkat ederseniz aşağıda yayınladığımız meclis gündeminde Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün teklifi evrak yönetim sisteminde hazırlanmamış. Yani e imzalı değil. Diğer müdürlüklerin teklifleri e imza ile hazırlanmış ancak ek bütçe ıslak imza ile çıkıyor. Neden derseniz, meclisten ek bütçe talep ettiğin zaman karşılığında yeni gelir ve finansman kaynağı göstermen gerek. Meclise gelen teklifte cetveldeki gelirler bölümünde yazan kalemlerin gerçekle alakası olmadığı için e imza atmayıp ıslak imza açıyorlar. Çünkü evrak yönetim sistemine kaydedilen evrakta düzeltme, oynama, karartma yapılamıyor ve ilgili bakanlığın anında bu evrağa erişim yetkisi var.

Pazartesi meclis gündemine gelecek olan bu şaibeli teklif önce incelenmek üzere Adalar Belediyesi Encümenine gitti. İstenen ek bütçe 3.875.000 TL. İmzalar atıldı mı, atılmadı mı herhangi bir bilgimiz yok. Ancak yapılan yanlış. Encümenin görevleri arasında ek bütçeyi inceleme, onaylama, karar alma diye görevi yok. 5393 sayılı Belediye kanununun 34. Maddesi encümenin görev ve yetkilerini belirtirken encümen sadece ek bütçe harcamaları yapılırken kararlar alma yetkisi var, onun dışında ek bütçeyi meclise sunulması için karar almasıyla ilgili herhangi bir talepte bulunamaz, teklif edemez. Bunu kim yapar? Meclisin Plan ve Bütçe Komisyonu yapar.

Niye?

Plan ve Bütçe komisyonu meclis üyelerinden oluşur. Yani seçilmişlerden.

Peki ek bütçeyi Plan ve Bütçe Komisyonu neden hazırlamıyor?

Hazırlayabilmesi için meclise önerge verilmesi lazım, talep edilmesi lazım. Bunlar olmadığı için encümene yaptırıyorlar.

Ek bütçe cetvelini incelemeye başlarsak önce gelir bölümüne bakalım. Ek bütçeye yeni bir gelir eklenmesi lazım ki buna karşılık ek bütçe isteyebilesin.

Nedir bu yeni gelir?

Banka kredisidir. Banka kredisinden başka bir gelir yok. Yazılanların hepsi zaten bütçede geçen kalemler.

Nedir bunlar?

Arazi satışları. Arazi satışının olması için meclis kararı gerekir. Mecliste karar almadan gelir kısmına arazi satışı yazılmış. Yanlış… Belediye Başkanı meclisten karar almadan arazi satışı yapamaz. Birinci gelir çöpe…

Havagazı, elektrik tüketim vergisi. Elektrik tüketenlerden %1 alınacak. Arkadaş buda zaten senin bütçen de var. Bunu da ek bütçeye koyamazsın. Buda yeni bir gelir değil. Buda çöpe…

Alt yapı kazı izinleri; bununda olması için hali hazırda bir başvuru olması lazım. Adalar’da bu kazı işlerini İSKİ yapıyor. İSKİ’nin de kazabilmesi için önce senden talep etmesi lazım.

Öyle bir talep var mı?

Yok.

Zaten İSKİ asfaltı kesiyor, asfalt yapmıyor. Sana bir de kazı için para mı verecek! Buda çöpe…

Mahalli İdareler bütçesinden gelir gelecek; Bu zaten bütçede var arkadaş, o zaten bütçeye girmiş. Ne bütçesi diye soran olabilir, 2021 bütçesi. Bunu da yeni gelir olarak gösteremezsin. Buda çöpe…

Peki 3.875.000 TL ne?

Erdem Gül’e borçlanma yetkisi için hazırlanan, bankalardan çekilmesi için daha önce meclise getirilen ve mecliste reddedilen rakamla aynı.

Tesadüf mü?

Tabi ki hayır.

Bu ek bütçeyi meclisten geçirmeye çalışacaklar, geçirebilirlerse yeni gelir üretebilmek için banka kredisine baş vuracaklar yani belediye başkanını borçlandıracaklar.

Cetvelin sağ tarafına gider bölümüne bakarsak sanki naylon fatura kalemleri gibi geldi bize. Belediye sanki yolsuzluk yaptığı kalemleri bir bir sıralamış. 300 BİN TL geçici işçi diyor. Sen bu kadar geçici işçi alımı yapamazsın. Mazot alımı hikâye. Büro bakım gideri! Tam naylon faturalık kalem. 420 BİN TL taşıt bakım gideri! Arkadaş 420 BİN TL’ye taşıt alırsın. Ne taşıt bakım gideriymiş! Aslında bu kalemlere kesilen bütün faturaların tek tek ilgili kurumlar tarafından incelenmesi gerekir. 1.2 MİLYON Banka kredileri ödemesi, sen bunu yılın başında bir sonraki yılda onaylattırdığın bütçenin içinde olan bir kalem. Ekstra bir şey değil. Var olan bir kalem üzerine ek bütçe istiyorsun.

Neden?

Çünkü ek bütçe meclisten geçerse bunu borçlanma yoluyla alacaklar. Banka kredisiyle temin edecekler.

Neden?

Çünkü böyle bir para yok. Meclis kararı var diye tekrar borçlanma yetkisi isteyecekler. Belediye Başkanı adına bankadan çekecekler. Sonra diyecekler ki, meclis ek bütçeyi onayladı ama kredi çekilmesine, borçlanmasına izin vermiyorlar. Al sana görev yapamaz hale getirmek!

Mevsimsel işçi alımına da değinirsek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 5 ay 29 gün çalıştırmak istenen işçi ile ilgili borçlu belediyeleri kapsayan bir görüş öne sürmüş. Görüşte şunu söylüyor: ‘Mevcut norm kadrodaki memur sayısının ki bu Adalar Belediyesi’nde şu an 68 kişi, %20 sini geçemez diyor. Buda 15 kişiye denk geliyor. 15 kişiden fazla geçici işçi alamazsın. Belediye istiyor 30 kişi. Alamazsın arkadaş. Cetvelin sağ tarafında 300 BİN TL, adam başı 10 BİN TL kişilere ödeme yapılacak…

Bilinmeyen gider! Arkadaş bilinmeyen gidere ek bütçemi istenir. Sen resmen devletle dalga geçiyorsun. Kanunlarla, yönetmeliklerle alay ediyorsun. Bu kadar aptalca hazırlanmış bir ek bütçe herhalde başka bir belediyede olamaz! Anlaşılan bu tabloyu ileri zekalı biri hazırlamış Mali Hizmetler Müdürünün önüne koymuş! Meclisten geçerse diye. Kumar oynuyor. Zaten suçlar böyle işlenmiyor mu? Şu deyimi hatırlatalım. ‘Kılavuzu karga olanın burnu b.ktan kurtulmaz’

Cetveldeki kalemlere harcama yapacağım diyorsun. Peki para nerede? Var mı böyle bir para? Yok. Peki olmayan parayı kalem kalem nasıl harcayacaksın? Yani belediyede 3.875.000 TL’nin karşılığı yok. Emlak vergilerinden gelen paraların içine etmişsin gözünü esnaftan gelecek elektik, doğalgaz paralarına dikmişsin. Esnaflar dikkat.

Bu işin doğrusu şu. Önce Belediye Başkanına borçlanma yetkisi verilir. Belediye Başkanı gider piyasadan borçlanır. Bankalardan veya İller bankasından. Sonra alınan bu para bütçeye giriyor ya, yeni bir gelir olduğu için bunu nasıl harcayacağını önce gider meclise sorar der ki; ‘ben ek bütçe cetvelini hazırladım, ek bütçeyi meclisin onayına sunuyorum, çekmiş olduğum krediyi harcamak istiyorum’ der. Meclis buna onay verir. Büyükşehir Belediye Meclisi bunu onaylar, ondan sonra hangi kaleme nereye harcayacaksa encümenden karar çıkartır. Olması gereken usul bu. Bu arkadaşlar tam tersini yapıyor.

ASLINDA BU İŞLEM, BORÇLANMA YETKİSİ VERİLMEYEN BELEDİYE BAŞKANININ KATAKULLİ YAPARAK ÖNCE EK BÜTÇEYİ MECLİSTEN GEÇİRİP SONRA GELİR SAĞLAMAK İÇİN BANKA KREDİSİNE BAŞVURMASI.

Olay bu…

Bu cetveli/teklifi hazırlayan görev suçu işliyor. Üstüne meclisi yanıltıyor. Dolayısıyla meclisten bir üyenin önerge verip bunu hazırlayan müdür hakkında araştırma önergesi vermesi gerekiyor…

Şükrü ABANOZ

05/07/2021 Adalar Belediyesi Meclis Gündemi

Adalar Belediyesi'nde yeni skandal!
Adalar Belediyesi'nde yeni skandal!
Adalar Belediyesi'nde yeni skandal!
Adalar Belediyesi'nde yeni skandal!
Adalar Belediyesi'nde yeni skandal!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görüşü

Adalar Belediyesi'nde yeni skandal!
Adalar Belediyesi'nde yeni skandal!

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.