Adalar Belediyesinin kaynakları direk işçilerine gidiyor

Adalar Belediyesinin kaynakları direk işçilerine gidiyor
Yayınlama: 09.05.2021
Düzenleme: 13.12.2022 15:18
A+
A-

Bilindiği üzere Adalar Belediyesinin bütçesi ancak kıt kanaat personel ücretleri ödenmeye yetmekte. 70 MİLYON’a yakın borcu olan belediyenin yatırım yapma imkanı yok. Çünkü eski/yeni yönetimlerin kötü yönetimi ve personel parası ödemekten belediye kasasında para kalmamakta.

Adalar Belediyesinin kaynakları direk işçilerine gidiyor

Adalar Belediyesi ekonomik olarak zor durumdayken belediye iş sendikası ile adalar belediyesi arasında yapılan ek toplu iş sözleşme tutanağında görüleceği gibi skandal bir sözleşme imzalanmış. Belediyenin kaynakları bu şekilde heba ediliyor, Belediyenin bütçesine kaynağı olmayan ek bir külfet daha yüklenmekte.

Lise mezunu mali hizmetler müdürü, birahaneci başkan yardımcısı, gazeteci başkan sayesinde mali kaynaklar heba edilmekte. Kurumda mali disiplin kaybolmuş durumda. belediye içler acısı bir durumda. İBB olmazsa çöpünü bile toplayamayacak durumda…

Tutanak adı altında yapılan sözleşmeye bakıldığında kadrolu işçilere verilen sosyal hak adı altında ödenecek paralar ve senelik zam artış tutarının rakamları dudak uçurtucu miktarlarda. Sakın yanlış anlaşılmasın. İşçilerle bir işimiz yok. Endişemiz zaten zor durumda olan belediyenin daha da borç batağına batması…

Tutanaktaki yıllık artış farkları ile ek ödeneklerin ödenmesiyle yıllarca çalışan kamu memuru personellerden çok daha fazla para alacakları adaletsizlik ve haksızlık. Kadrolu işçilere yüksek mali ve sosyal haklar tanımak iyi bir şey gibi görünüyor olabilir ama bu tutarlardaki paraların sosyal denge veya hak adı altında verilmesi belediyeyi bitirir.

Belediyenin gelirleri yani kamu kaynağı sınırlı. Yeni kamu kaynağı yaratılmadan kıt kamu kaynaklarının belediye iş sendikası ile yapılan toplu iş sözleşmesi adı altında ek toplu iş sözleşme tutanağı yapılarak adalıların ödediği vergilerin kadrolu işçilere mali ve sosyal haklar adı altında veriliyor olması endişe verici.

Lise mezunu mali hizmetler müdürünün, birahaneci başkan yardımcısının amacı, adalar belediyesinin kısıtlı kamu kaynaklarının personel istihdamı adı altında yok edilmesi ise, bu sözleşme ile başarılı olacak ve adadan giderken Adalar belediyesinin borç yükü daha artacak. Daha önceki yönetimlerin yaptığı gibi.

Netice de gelinen nokta da budur. Sözde belediye saymanlığı yapanlar sorumlu oldukları halde makam koltuklarını korumak için kamu kaynaklarının iç edilmesinde belediye başkanı ve yardımcısı Engin Çelik’de destek vermektedir.

Adalar belediyesinin kaynakları sosyal denge adı altında heba olmakta. Nitekim, 27.04.2021 tarihinde toplu iş sözleşme anlaşma tutanağı adı altında 2019 yılında adalar belediyesi ile belediye iş sendikası arasında yapılan toplu iş sözleşmesinin esas alınarak tutanak no :4 deki 20. maddesinde de belirtildiği gibi’’ eski sözleşme maddesi olarak kabul edilmiştir’’ ifadesindeki paragraftan anlaşılmaktadır.

Toplu sözleşme anlaşma tutanağı adı altında toplu iş sözleşmesi yapılmaktadır. Halbu ki 2019 yılında sendika ile toplu iş sözleşmesi yapılmış idi. 2019 yılında yapılan sözleşme bile mevzuata uygun olmadığı halde fiili olarak uygulanmış  toplu sözleşme anlaşma tutanağı adı altında  madde 31 ücret zammı  01.03.2021 tarihi itibariyle %20 oranında yüksek hakimler kurul kararına aykırı olacak şekilde maaşlar arttırılmıştı.

Bugünlerde pandeminin oluşturduğu işsizlik ve buna bağlı olarak Türkiye genelindeki özel tüm işyerlerinde, holdinglerde yarım maaş ödemeleri ve kısa çalışma ödeneğinin uygulandığı, belediye olarak da esnek çalışma sistemine geçildiği bir dönemde, belediye yönetimi işçi personele %20 maaş artış yapmış, mali ve sosyal haklarının da genişletmiş, kamu kaynaklarını nasıl heba ettiğini gösterir aşağıdaki toplu iş sözleşme anlaşma tutanağında görülmektedir.

ücret zammı : asgari ücretin  diğer belediyelerde çalışan işçilerin maaşlarının çok üzerinde olduğu halde, %20 gibi maaş artışı  ?

sorumluluk zammı: aylık 252,90 tl olduğu yazılmakta, ancak bu personeller yöneticilikmi yapıyorlar da sorumluluk zammı verilmiştir ?

1 mayıs ödemesi: 525,50 tl  ödenecektir. Ne alaka?

29 ekim cumhuriyet bayramı ödemesi : 281,32 tl ödeme yapılır ibaresine bakıldığında  kamu kaynaklarının israfı gözler önüne serilmektedir.

Öğrenim yardımı:  1.125,00 tl ile 2.109,96 tl arasında ödenir.

Öğle yemeği yardımı: 43,86 bir öğün olarak toplamda aylık 43,86*22= 964,92 tl ödenir. Diyanetin belirlediği fitre bedeli 2021 yılı için 28,00 tl (üç öğün yemek bedeli iken) taşeron personele bir öğün tutarı 43,86 tl olmasının mantığı nedir ?

Birleştirilmiş sosyal yardımlar: 1.406,64 tl  yıllık ödenir.

Yazlık giyim parası : 534,12tl yıllık ödenir.

Kışlık giyim parası : 747.65 tl yıllık ödenir.

Diğer sosyal yardımlar : devletin verdiği doğum yardımı, ölüm ve evlenme yardımı yanında,

Doğum yardımı : 1.547,31 tl  ödenir.

Evlenme yardımı : 1.969,30 tl ödenir.

Ölüm yardımı :  6.329,42 tl – 14.066,35 tl ödenir. Yakınlarına kadar ödenen ölüm yardımı memurlarda bile yok.

Ramazan yardımı : 350,00 tl ödenir.

Kurban yardımı: 450,00 tl ödenir. İşçiler belediyeden aldığı yardım para ile mi kurban kesecektir ?

Adalar Belediyesi ayıp olmasa nerdeyse anneler günü, babalar günü, Pazar dinlenme günü, dünya kadınlar günü, yeşil ay haftası, nevruz günü, ebeler haftası,23 nisan günü, çevre koruma günü, ağız ve diş sağlığı günü gibi günlere de ek ödeme yapacak.

Adalar belediyesi 2018-2019-2020-2021 bütçeleri göz önüne alındığında reel de  %20 gibi bir rakamlarda olduğu gibi artmamış, ortalama son 4 yılda yerinde sayarak gelir kalemlerinde artış olmamasına rağmen işçilerine yüksek mali ve sosyal haklar sağlamış, belediyenin kıt kaynaklarının işçilere ödenerek kamu kaynakları yok edilmiştir. Bütçen buna uygun olsa sorun yok. Herkesin çoluğu çocuğu var. Gönül ister ki işçilere daha fazla ödeme yap. Ama belediyede kaynak yok. Bu yükü kaldıramaz.

Belediyenin, yaptığı toplu iş sözleşmesindeki yasalara aykırı maddelere itiraz etmesi gereken kişi saymandır. Sayman, belediyenin toplam  gelirlerinin personel giderlerine oranı olan %30 sınırını geçiyor olmasını ileri sürerek bu sözleşme ile işçi personele ödenecek görülmemiş zam tutarlarını, birbiri ile çelişkili sosyal hak adı altındaki ek ödemeleri,  kasada olmayan bir para ile nasıl ödeneceğinin hesabını yapmadan imzalanmasının önüne geçmesi gerekirdi. Sayman görevindeki lise mezunu kişinin koltuk kaygısı ile sözleşmeye itiraz etmemesi, belediyeyi bulunduğu borç batağından daha fazla bir batağa saplanmasına neden olacağı görülmekte.

Kadrolu işçilerin maaş ödemeleri için tek çare kalmıştır. Oda meclisten borçlanma onayı almak. Acaba bu sözleşmenin maddelerinde, borçlanma bir daha meclis de reddedilmemesi için kasıtlı olarak mı bol keseden atılmıştır? Meclis de “bak işçilerin paralarını ödeyeceğiz” diye meclis üyelerine duygusal baskı mı yapılacak? Hatırlanacağı üzere meclise daha önce borçlanma yetkisi gelmiş ancak duyarlı meclis üyeleri tarafından borç batağındaki belediye daha fazla borca girmemesi için reddedilmişti. Engin Çelik’in bol keseden salladığı sözleşme bu oyunun bir parçası mı? Yoksa Engin Çelik bir sonraki seçimleri düşünerek “Siyasi Rüşvet” mi veriyor. Bir sonraki haberde bu konuyu inceleyeceğiz…

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.