Adalar CHP karıştı! CHP’li meclis üyeleri partiden ihraç edilecek mi?

Adalar CHP karıştı! CHP’li meclis üyeleri partiden ihraç edilecek mi?
Yayınlama: 14.12.2020
Düzenleme: 13.12.2022 15:19
A+
A-

Adalar Belediyesinin Aralık ayı meclis toplantısının 2. bileşiminde, 4 CHP’li 3 AKP’li meclis üyesinin katı atıkla ilgili önergeye ret oyu vermesinin yankıları devam ediyor.

Adalar CHP karıştı! CHP’li meclis üyeleri partiden ihraç edilecek mi

Hatırlanacağı üzere, Adalar Belediyesinin Aralık ayı 2. Bileşiminde daha önce İstanbul 7. İdare Mahkemesinin, “Evsel Katı Atık Toplama Bedeli”nin iptali davasında verdiği kararda, “Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisinin Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulması, sonrasında ise katı atıkların bertarafı hizmetinden kaynaklanan maliyetin Büyükşehir Belediyesi Meclisi kararı ile belirlenmesi ile belirlenecek tarifeye uygun ücret alınması mümkündür” denilmiş ve bu kararla Adalar Belediyesinin bu ücreti belirlemesi yetkisinin olmadığı hükmü verilmişti.

Mahkeme kararına rağmen Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül ve yardımcısı Engin Çelik’in meclise getirerek önergeyi kabul ettirme girişimi, duyarlı 4 CHP’li 3 AKP’li meclis üyesinin ret oyu vermesi nedeniyle reddedilmişti. Meclise gelmeden önce grupta tartışılan önerge komisyona gönderilmiş, komisyonda ise kabul edilmesi üzerine meclise sevk edilmiş ancak mecliste reddedilmişti.

Ocak ayında tekrar meclise getirilecek iddiası

Adalılara ek vergi külfeti getirecek olan önergenin reddedilmesi üzerine önergenin Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül ve yardımcısı Engin Çelik tarafından Ocak ayı meclis gündemine tekrar getirileceği, Adalar İlçe Başkanı Ali Ercan Akpolat’ın ise, grupta kabul eden ancak mecliste ret oyu veren 4 CHP’li meclis üyesini parti disiplin kuruluna göndereceği iddia edildi. CHP’de parti tüzüğüne göre grupta alınan karara meclis üyelerinin uyması gerekiyor.

Ali Ercan Akpolat: “Can acıtmasın”

Telefonla ulaştığımız CHP Adalar İlçe Başkanı Ali Ercan Akpolat ise “Evsel Katı Atık Toplama Bedeli” için can acıtmaması gerektiğini, sıkıntılar olduğunu, kamu zararı oluşmamasını, esnafın ve halkın mağdur olmaması açısından bu alınan vergide çok ciddi bir fiyat indirimine gidilmesi gerektiğinin altını çizdi. “Evsel Katı Atık Toplama Bedeli” nin geçmişte de çok can yaktığını belirten Akpolat, halkın yararını ve esnafı düşünmek zorunda olduklarını belirtti. Alınan verginin Adalar Belediye eski başkanları Mustafa Farsakoğlu ve Atilla Aytaç zamanında alınmaya başlandığını, diğer belediyeler tarafında da alındığını ifade eden Akpolat, kararlar alınmadan önce belediyenin ilgili birimleri tarafından araştırıldığını söyledi.

Grupta kabul eden ancak mecliste ret oyu veren CHP’li meclis üyelerini parti disiplin kuruluna göndereceği iddiasına da açıklık getiren Akpolat, “Aramızda tartışırız ama şu an yürüyen bir süreç var arkadaşlarla ilgili. Onları tekrar gündeme taşımam. Şu an bir disiplin söz konusu değil ama bir toplantı yapacağız. Çok ciddi bir sorundur bu ama bir araya geleceğiz bunu değerlendireceğiz. Ne olursa olsun kendi siyasi partinin getirdiği belediye başkanı, seçilmiş belediye başkanının verdiği önergenin kendi grup üyeleri tarafından reddedilmesi kabul edilebilir bir şey değil, üzüldüm. Tekrar bir araya gelip konuşacağız” dedi.

7. İdare Mahkemesinin, “Evsel Katı Atık Toplama Bedeli” kararına da değinen Akpolat, Konuyu mahkemeye getirip kazanan ve vergi ödemeyenler haricinde bu verginin alındığını belirten Akpolat, belediyenin, başkanın, meclis üyelerinin isminin önemli olmadığını, kuruma gelen bir gelir olduğunu, kendisinin ise bu gelirde adalet var mı yok mu? ona baktığının altını çizdi. En büyük endişesinin kamu zararı oluşması olduğunu belirten Akpolat, bütün belediyelerde herhalde bir belediye hariç hepsinde bu verginin alındığını ifade etti.  

2-3 kişi mahkemeyi kazanmış olmasının bütün vatandaşlarımızı kapsayan bir olay olmadığını belirten Akpolat, bu yüzden verginin alınmaya devam ettiğini, kendisine göre alınması gerektiğini ama bu oranın çok büyük ciddi rakamlar olmaması kimseyi rahatsız etmemesi gerektiğini, buradaki sıkıntının kamu zararı oluşup oluşmadığının kendisi için en büyük endişe olduğunun altını çizdi.

Koronavirüs salgını sürecinde bu vergiden gelen bedelin çok üstünde olan işgaliyelerden de vergi almayalım dediklerini belirten Akpolat, kendilerinin amacının esnafın üstüne bir yük daha bindirmemek olduğunun altını çizdi Geçmişte yapılan hesaplama hatalarının düzeltilmesi için grupta tartıştıklarını belirten Akpolat, kendisinden örnek vererek dükkanında iki kova çöp çıktığını, senenin dört ayı kapalı olduğunu ancak devamlı açık olan işletmelerle aynı vergiyi ödediğini belirtti. Buradaki dengelerin kurulması gerektiğini ifade eden Akpolat, konunun gündeme geldiği zaman bir kamu zararı oluşmaması gerektiği açısından belediyenin başına kim gelirse gelsin kalıcı bir kararın oluşması gerektiğini söyledi.

Esnafın sırtına yük binmemesi gerektiğini belirten Akpolat:” O zaman 4 kişi mahkemeyi kazandı. 100 kişiden 96 kişi vergi ödüyor. Hâlâ neden ödüyor? Bir de işin bu boyutu var! Neden ödüyor? Tahsil ediliyor bu vergi. İtiraz eden 4 kişiyi geçmedi. Ona takılmamak lazım. Bunu iyileştirmek lazım. Her anlamda örnek olsun. Biz aslında örnek belediyeciliği getirmek istiyoruz. Yani burada esnaftan kazanıp ayakta duran bir belediye anlayışını hâkim kılmak istemiyoruz. Zaten koşullardan dolayı esnafa dokunsan bin ah işiteceksin. Kötü bir zamanda geldi. Yanlış anlaşıldı” dedi.

DSP İlçe Başkanı Murat Pekin: “Diğerleri yasaya aykırı olduğunun farkında değiller kuzu kuzu ödemişler”

Telefonla ulaştığımız konuyu ilk mahkemeye götürerek iptal kararı çıkaran DSP Adalar İlçe Başkanı Murat Pekin ise: “Şimdi ben dava açmışım, davayı kazanmış ve ödediğim paraları geri almışım. Benim dışında üç kişi daha açmış ve onlar da kazanmış. Buna rağmen Sayın CHP İlçe Başkanı ve Başkan Yardımcısı ne diyor? Mealen dediği şu” bu dava açanlar akıllı, yasaya aykırı olduğunu anlayıp dava açıp paralarını geri almışlar, diğerleri yasaya aykırı olduğunu anlamayıp kuzu kuzu ödemişler. O zaman yine ödesinler “Zira bu dediklerinden başka anlam çıkmaz. Bakın Şükrü bey, mahkeme açıkça gerekçesinde,” Katı atık toplama ve taşıma aşamalarının da dahil olduğu tüm hizmet bedellerinin, Büyükşehir belediye meclisi tarafından belirlenmesi gerekmektedir “demiş. Gerekçe gayet açık bu ad altında bir kuruş dahi alamazsın buna ancak Büyükşehir meclisi karar verir diyor. Madem illa bunu almak istiyorlar, gitsinler Sayın İmamoğlu’na Sayın İmamoğlu bunu İBB meclisine getirsin. Ama benden söylemesi Sayın İmamoğlu bunları orada sopalarsa benden yardım istemesinler kurtarmaya gitmem. Bakın bu ret veren dört CHP’li meclis üyesi aslında Adalar’da CHP’yi kurtardı. Şunu da söyleyeyim, bu mahkeme kararına alenen aykırı olan önergeye, neden ret oyu verdin diye CHP’li meclis üyelerini eğer ilçe başkanı ihraca sevk etmeye kalkarsa, ben size söyleyeyim her yerde” hak-hukuk “diyen Kemal beyin elinden bu ilçe başkanını kimse kurtaramaz. Benden söylemesi. Neyse, sonuç olarak her şey bir kenara, bu önerge bir daha da gelse, yine ret olur. Ama ret olmaz da, bu zor şartlarda bu ada esnafına bu hainlik yapılmaya kalkılırsa, bize oy veren vermeyen herkes bilsin ki bizim arkadaşlarımızla bu parayı bu adamlara aldırmayız. Bu sefer Meclis Kararının iptalini mahkemeden sağlarız. Burası kimsenin babasının çiftliği değil.” dedi.

Şükrü Abanoz

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 25 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.