Adalar İmar Plan notları çoluk çocuğun elinde kaldı!!!

Adalar İmar Plan notları çoluk çocuğun elinde kaldı!!!
Yayınlama: 14.11.2019
Düzenleme: 13.12.2022 15:25
A+
A-

Adalar İlçesinin hayata geçmiş bir koruma Amaçlı Nazım İmar Planı bulunmuyor. Yapılanlarda uygulayıcıların kendi çıkarlarını düşünmesi ve rant uğruna iptal edildi.

Bilindiği üzere Adalar ilçemizde uygulamaya dönük bir imar planı yok. Bu durum karşısında planları iyi niyetli olarak bekleyen tüm adalılar “bu imar planları ne zaman yapılacak, ne zaman yerimizi yapacağız, ölmeden bu planı görecek miyiz?” diye hayıflanırken, Adalar Belediyesi “ şu yaz çıkacak, bu kış çıkacak” diye vatandaşı oyalamaya devam etmekte.

Gazetemize gönderilen resimlerde ise belediyenin bu işte ne kadar ciddiyetsiz ve umursamaz bir tutum içinde olduğu görülüyor.

Hiçbir kanuni alt yapısı olmayan, yasal bir düzenlemeye tabi bulunmayan sosyal medya hesabından yayın yapan bir oluşumun plan notlarını masaya yatırıp üstünde çalışması Adalıların tepkisine neden oldu. Üstelik resimde görüldüğü gibi 11 yaşındaki bir çocuğun bu plan notları üzerinde çalışması ise plan notlarının ne kadar ayağa düştüğünün bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

Plan notu nedir? 

Yapı şartının temel ve net kaynağı plan notudur. Plan notlarında o ada parsele özgü imar şartları mevcuttur. Bu imar şartları doğrultusunda yapılaşma mümkündür.  Plan notlarında taks kaks yani yükseklik sınırı ve oturum m2, çekme mesafeleri detayları mevcuttur.  Plan notları bağlı olduğu belediyeden incelenebilir.

Teknik insanlar böyle özetlemiş.  Belediyeden incelenebilir?  Peki bu şahıslar hangi yasal alt yapıya göre bu plan notları, paftaları üzerinde çalışma yapmaktadır. Plan notları, paftaları gizlidir. Gizli olmasının nedeni şudur; Belki bir yerden yol geçireceksin, belki bir yeri istimlak edeceksin, vs… Birilerinin haberi olursa ona göre manipülasyon yapar gider orada yer alır, yer satar bunların önüne geçmek için gizli yapılır.

Planlar ilelebet gizli midir?

Şimdi, akıllara şu soru gelebilir? Peki planlar hep gizli midir? Hayır değildir. Ancak planlar biter ilgili belediye askıya çıkar, bir itiraz süresi (1 ay) vardır. İtiraz değerlendirilmezse 60 gün içinde mahkemeye gider ve sonucu beklenir.

Bu plan notlarını yapacak olan kişiler bellidir. Kısaca anlatmaya çalışırsak, kanun diyor ki; 5000’lik planı İstanbul Büyükşehir Belediyesi yapar. Büyükşehirin planlama dairesi vardır. Büyükşehirin planlama dairesi yapar bitirir komisyondan çıkar gelir Büyükşehir Belediye Meclisinin onayına sunulur. Bu sürece Adalar Belediyesinin planlama dairesi gider sürece dahil olur. Yani teknik insanlar…

Sen şimdi bütün bunları bırakmışsın, çoluk çocuğun eline ne olduğu belli olmayan birtakım şahısların eline plan vermişsin, bu insanların yapacağı işle planlara müdahil olamaya çalışıyorsun Böyle bir şey olabilir mi? Resimde görünen insanların yarısından fazlasının adayla bir ilgisi yok. Saçma sapan bir şey…Olacak iş değil…

Beklentimiz, Adalar Belediyesinin teknik insanları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Plan Daire Müdürlüğünün ortak çalışması dahilinde planların hazırlanması. Yoksa Adalarımız daha çok uzun yıllar plansız duracak gibi görünüyor.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 7 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.