Adalar’da 5 Ekim’den sonra belediyeye para verip plaka alan araçlara ne olacak?

Adalar’da 5 Ekim’den sonra belediyeye para verip plaka alan araçlara ne olacak?
Yayınlama: 23.09.2021
Düzenleme: 13.12.2022 15:15
A+
A-

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), UKOME kararını içeren afişleri Adalar’da çeşitli noktalara asarak uyarıda bulundu.

Adalar'da 5 Ekim'den sonra belediyeye para verip plaka alan araçlara ne olacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Adalar’daki akülü araç yasağı tartışmaya neden oldu. Adalar’da 5 Ekim’den sonra akülü araç kullanmak yasak. İBB, UKOME kararını içeren afişleri Adalar’da çeşitli noktalara asarak uyarıda bulundu. Karara tepki gösteren Ada sakinleri, “Böyle bir hakları yok. 5 Ekim’de bu akülü araçları toplarlarsa büyük bir kargaşa olur” diyerek isyan etti.

Tabi bu kargaşanın baş sorumlusu her zaman olduğu gibi Adalar Belediye Başkan Yardımcısı Engin Çelik. Her taşın altından çıkan Çelik’in faytonlarda olduğu gibi bu işi de eline yüzüne bulaştıracak gibi görünüyor. Çünkü bu araçlar önceki dönem olsun bu dönem olsun Adalar Belediyesinin izni dahilinde belediyenin çıkartma gemisiyle Adalara sokuldu. Kaçaktı madem neden Adalara girişine neden izin verdin? 2-3 bin araca ne olacak? Adalar Belediyesi olarak kendi ürettiği plakalar karşılığında 400+400 olmak üzere MTV gibi vergi aldın. Vergi aldığın ve tescil yaptığın araçları ada dışına nasıl çıkartacak ve nasıl el koyacaksın. Hem aracı adaya sokup tescilli hale getirip kullanımından para alıyorsun, 5 Ekim’den sonra da bunu yasaklıyorsun. Bunun adı sahtekarlık değil de ne? Toplanan usulsüz paraların hemen vatandaşa iade edilmesi gerekiyor. Yönergeye göre yakaladığına tutanak tutup ada dışına çıkartman lazım.

Bu akülü araçların Adalar İlçesi sınırları içerisinde bulunması, kullanılması tamamen usulsüz ve kanunsuzdu. Şimdiye kadar Adalar’da trafik terörünün olmasının başlıca müsebbibi Adalar Belediyesidir. 5 Ekim tarihinden sonra Adalar’da hiç bir usulsüz yönerge dışında bireysel veya motorlu aracın kullanılmasından ve doğabilecek her türlü can ve mal kaybından aynı şekilde sorumlu Adalar belediyesidir. Çünkü Adalar Belediyesi ilçede yaşayanların bireysel ulaşımını sağlamaktan, yolları emniyetli kullanılabilir hale getirilmekten sorumludur.

UKOME’nin yönergesinde ise akülü araçlar 5 Ekim’de toplanacak diye bir madde yok. UKOME’nin sitesine girdiğimizde konuyla ilgili 2021/4-4 nolu kararı okumaya çalıştığımızda böyle bir dosyanın olmadığı belirtiliyor. Buda kafalarda soru işaretleri bıraktı. Aldığın bir karar neden sitende okunamıyor?

Ulaştığımız yönergeye baktığımızda sadece bireysel akülülerle ilgili bir karar değil. Tüm Adalar ulaşımıyla ilgili bir karar alınmış. Bunun içerisinde deniz taşıtları var, yolcu taşıyan, nakliye işi yapan motorlar var, Kooperatifler var ve tabi bireysel elektrikli araçlar var.

Bireysel akülü araçlarla ilgili alınmış en önemli karar, 66 yaşından gün almış olmak. Engelliler için özel tahsis edilmiş, manuel ya da elektrikli araçlar bu yönerge kapsamı dışında tutulacak. Aynı zamanda Adalar ilçesinde; bireysel elektrikli araç kullanmak isteyen kişilerde için ise bazı şartlar aranıyor. Bunlar, Adalar’da ikamet ediyor olmak. (ikincil adres olarak Adalar yazılsa bile kabul edilmeyecek) 66 yaşından gün almak, uygun sürücü belgesine sahip olmak.

Öncelikle Adalar’da bu işlere Adalar Ulaşım ve Lojistik Komisyonu bakacak. Bu komisyon, Adalar Kaymakamlığı, Adalar Belediyesi, İBB Ulaşım Daire Başkanlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Toplum Sağlığı Müdürlüğü temsilcilerinden oluşuyor. Adalar ilçesinde bireysel elektrikli araç kullanabilecek kişilere ön izni bu komisyon verecek. Ön izin verilen araç kullanım izinleri UKOME kararı alındıktan sonra yürürlüğe girecek. UKOME kararı alındıktan sonra belgelendirme ilgili birimler tarafından yapılabilecek. Bu komisyonun uygun gördüğü bireysel elektrikli araç ve bisiklet haricinde bireysel elektrikli araç kullanımı yasak.

Bireysel Elektrikli Araç kullanmak isteyen kişiler, Adalar İlçesinde ikamet ediyor olması gerekiyor, (Daimi adres olarak Adalar ilçesi yer almalıdır, ikincil adres olarak Adalar yazılsa dahi kabul edilmeyecektir), 66 yaşından gün almış olmak, Uygun Sürücü Belgesine sahip olmak.

Araçlar ise, Bireysel Elektrikli araçların ihtiyaç duyduğu elektriği karşılayan cihazların (akü, batarya vb.) montajları dışarıdan müdahale edilmeyecek bir şekilde korunaklı olacak, araçlar 20 km/saat hızın üzerine çıkamayacak şekilde hız sınırlayıcı sisteme sahip olup kullanılacak elektrikli araçlar tescilli olacaktır. Adalar ilçesinde Bireysel Elektrikli Araç Kullanım İzin Belgesi Adalar İlçe Belediyesi tarafından düzenlenecek, Bireysel Elektrikli Araç izin belgeleri her yıl ocak ayında düzenlenecek olup izin süresi 1 yıl olacak, İzni Belgesi, belge üzerinde yazan kişi veya plaka dışında kullanımı durumunda iptal edilecek, Bireysel Elektrikli araçlar, yayalaştırılmış alanlarda kullanılamayacak, amacı dışında taşımacılık yapılamayacak.

Kamu hizmetlerinde kullanılacak motorlu araçlar ile Kooperatiflere ait mevcut motorlu yük araçları 31.12.2022 tarihine kadar elektrikli araçlara dönüştürülecek.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 8 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.