Adalar’da bir sanatçının feryadı: “Beni sokağa atmayın, tehdit ediliyorum”

Adalar’da bir sanatçının feryadı: “Beni sokağa atmayın, tehdit ediliyorum”
Yayınlama: 24.05.2024
Düzenleme: 24.05.2024 10:25
A+
A-

Adalar’da heykel yaparak ada sanatına hiç bir beklentisi olmadan katkı veren Mimarsinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykeltraş bölümü mezunu Ali Alizade, Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat tarafından önceki dönem belediye başkanı Erdem Gül’ün kendisine gösterilen alandaki atölyesinden hiçbir gerekçe gösterilmeden çıkartılıyor hemde tehdit edilerek. Heykeltraş Alizade aynı zamanda tanımadığı kimseler tarafından alanı boşaltmak için tehdit aldığını da ifade ediyor.


Ali Alizade çöplerin yarattığı sıkıntılara dikkat çekmek ve çöplerin geri dönüştürelerek sanat eseri yaratmak amacıyla Adalar Belediyesi’nden kendisine bir yer gösterilmesini talep ediyor. Adalar Belediyesi de 17.08.2021 günü eski başkan Erdem Gül’ün onayıyla Aya Nikola Mevki’inde şuan sanatını icra ettiği alana yerleşiyor. Burada kendisine heykellerini yaptığı mütavazi bir atöyle yapıyor.


Ancak 2024 yılı yerel seçimlerde göreve gelen Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat tarafından yerinden çıkartılıyor hemde tehdit edilerek. Adalar Belediye Başkan Yardımcısı Fırat Durak’ın kendisini belediyenin atölyesine çağırarak alanın projelendireleceğini belirterek atölyenin karşısındaki atların gömüldüğü çöplüğe oranın sahibi her kimse anlaşarak taşınabileceğini belirtmiş. Alizade’nin taşınma işleminin ne kadar zor olduğunu, heykellerin zarar göreceğini söylemesine rağmen alanın boşaltılması gerektiğini sanatçıya söylemiş.


Durumu Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat’a bir mektup yazarak anlatan Alizade’ye beklemesi iletilmiş. Kendisi de 1 ay boyunca olumlu bir cevap beklerken 16 Mayıs Perşembe günü Adalar Belediye Başkan Yardımcısı Fırat Durak Alizade’yi belediyedeki odasına çağırtarak atölyeyi boşaltması geretiğini yoksa zorla boşaltacaklarını söylemiş.


Alizade ise kenisine yapılan bu tavrın bir sanatçıya yapılmaması gerektiğini belirterek: “Anayasanın 64. maddesi der ki: ” Devlet sanat faaliyetlerini korur. Sanat eserlerinin ve sanatçının korunması değerlendirilmesi, desteklenmesi ve sanat sevgisinin yayılması için gereken tedbirleri alır. Belirtilen Anayasa hükmü ile sosyal devlete sanat faaliyetlerinin ve sanatçının korunması görevi vermiştir. Amir hükme göre, devletin görevi sadece sanat ve sanatçının korunması değildir. Devletin ayrıca sanatçıyı ve sanat eserlerini değerlendirmesi, desteklemesi ve sanat sevgisinin yayılması için gereken tedbirlerin alınması yükümlülüğü bulunmaktadır. 5393 sayılı Belediye Kanunu: Sosyal devlet ilkesinin yerel olarak uygulanması için, yerel idare, aynı zamanda toplumsal gelişimi de sağlamakla yükümlüdür. Kanun “Belediye görev ve sorumlulukları” başlığını taşıyan 14. maddesinde “belediye müşterek nitelikte olmak şartıyla..kültür ve sanat..geliştirilmesi hizmetlerini yapar ve yaptırır.” demiştir. Sanatı ve sanatçıyı, desteklemek, korumak, kollamak kamuyu yönetenlerin sanata ve sanatçıya gösterdiği bir lütuf değil, Anayasal ve kanuni bir yükümlülüktür.” dedi.

Sonuç olarak bir sanatçı bu yapılanları haketmiyor. Örgütler devamlılık gerektir eğer senden önceki aynı partiden bir başkan sanata destek verip sanatçıya sanatını icra edebilmesi için yer gösterdi ise sende bu örgütün mensubu olarak devamlılık gereği destek vermen gerekiyor. Vereceğin destek de sanata verilen bir destek başka bir şey değil. Üstelik sanatçı bir kuruş almadan ada için bunu yapıyorum diyor. Eğer bir proje kapsamında çıkatman gerekiyorsa sanatçıyı başından savar gibi değil rahat bir ortamda çalışabilmesi için kurumun yer gösterip belli bir zamanda tahliye etmen gerekiyor.

Tehdit bölümüne gelirsek. Alizade diyor ki; “tanımadığım kişiler buraya geliyor boşaltmam için tehdit ediyor. Acaba burası başka birilerine mi söz verildi veya birilerine peşkeş mi çekilecek?

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. Behruz dedi ki:

    Bu at hırsızı Ercan ne anlar sanattan? Ali abimiz yıllardır adamız için güzel heykeller yapıyor. Haklarımız çiğneniyor. Sonra ne yapar? Mafyayı peşime mi gönderecek? Yaşadığımız evleri isteyecek mi?