Adalar’da milyonlarca liralık cirosu olan bağış çarkı nasıl çalışıyor

Adalar’da milyonlarca liralık cirosu olan bağış çarkı nasıl çalışıyor
Yayınlama: 07.02.2017
Düzenleme: 13.12.2022 15:38
A+
A-

Adalar Belediyesine Atilla Aytaç’ın gelmesiyle gündeme sıkça gelen vatandaşların GÖNÜLSÜZ yaptıkları bağışları bu yazımız ve daha sonraki yazılarımızda mercek altına alacağız. Hiç bir beklentisi olmadan tamamen iyi niyetle bağış yapan vatandaşlarımız bu yazı kapsamı dışındadır. Konumuz, Adalar Belediyesi ile göbek bağı olan yapılarında, parsellerinde illegal işler bulunan ve bu kanunsuzlukları kapatmak, üstünü örtmek için GÖNÜLSÜZ bağış yapanları ilgilendiriyor. Yazı dizimiz tek tek bu bağışçıları belgeleriyle, bilirkişi raporlarıyla açıklayarak devam edecek…

Adalar'da milyonlarca liralık cirosu olan bağış çarkı nasıl çalışıyor

Arkas Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas’ın kendi parselindeki illegal yapılaşmanın üstünü örtmek için belediyeye şartsız bağışladığı iş makinası ile belediyenin yıkım kararı olan LİDO’yu göstermelik yıkmaya gelmesi Allahın bu zatı muhteremlere verdiği bir ders olsa gerek. Tabi bu iş makinası Arkas’ın buzdağının görünen kısmı.

Arkas Holding’in yönetim kurulu başkanı TURMEPA‘cı Lucien Arkas, SANKO Holding‘e bağlı TEMKO şirketi, yıkım kararı olan İNANLAR şirketine ait TERRACE LİDO kendi dönemi ve kendinden önceki dönemlerde yapılan illegal işler için kendine nazikçe gelen memurlara, yapılarındaki illegal işlerin yapıldığı yerlerin fotoğrafını çektikleri, yapılacak işlerin niteliği ve metrekaresine göre işlerinin yürümesi için makbuzlu yada makbuzsuz GÖNÜLSÜZ bağışların kabul edildiği görülüyor.

Adalar'da milyonlarca liralık cirosu olan bağış çarkı nasıl çalışıyor

Adalar Belediyesi Eski Başkanı Mustafa Farsakoğlu tarafından kabul edilen bağış yeni başkan Atilla Aytaç tarafından devam ettirilmiş…

Adalar Belediyesi tarafından 400 BİN TL bağış alınıp amiyane tabirle yol verilen SANKO Holding’in Çamlimanı Mevkii’nde yapmış olduğu villalar adı altındaki doğa katliamı, çeşitli araçlar, gereçler maddi/maddi olmayan bağışlar alınarak yol verilen ARKAS Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı TURMEPA‘cı Lucien Arkas‘ın parselinde olanlar ve FETÖ soruşturmasında ifadeleri alınan yıkım kararı olan İNANLAR şirketine ait  TERRACE LİDO. Bu zatı muhteremlerin yapılarındaki illegal işleri yüzünden Adalar Belediyesine bağış adı altında GÖNÜLSÜZ verdikleri (Bize göre bunun adı başka) maddi olsun, mal ve hizmet olsun bunlardan birkaçı.

Adalar'da milyonlarca liralık cirosu olan bağış çarkı nasıl çalışıyor

Yukarıdaki bağış listesi ve bu listedeki bağışçıların illegal yapılarının üstünü örtmek için belediyeye yaptıkları GÖNÜLSÜZ bağışları ve bu bağışları neden yaptıklarını bilirkişi raporu destekli olarak PAZIL’ı tamamlayacağız…

 

ARKAS Yönetim Kurulu Başkanı TURMEPA‘cı Lucien Arkas‘ın parselinde ne olmuştu:
Lucien Arkas’a ait olan Büyükada’daki 29 Pafta, 130 Ada, 5 parselde ruhsatsız yapıldığı için yıkım kararı olan duvarın ve yine ruhsatsız yapıldığı tespit edilmesine rağmen yıkım kararı verilmemiş olan iskele ve rıhtım ile Kıyı kenar çizgisinin değiştirilmesi, sahil dolgusunun yapılması, kamuya ait olması gereken sahil şeridinin parsel kullanımına dahil edilmesi, kamunun kullanımına açık olması gereken belediyeye ait yolun kullanılmama gerekçesi ile parsel sahibi tarafından demir parmaklıklar ile kapatılarak halkın yolu kullanarak sahil şeridine dolayısıyla kendi parselin önündeki kıyı şeridine inilmesinin engellenmesi ile 3621 S.K ve 3194 S.K aykırı yapılan iş ve işlemleri incelemiş ve bilirkişi raporlu haberimizi paylaşmıştık.

(Aşağıdaki linki tıklayarak okuyabilirsiniz)

BOĞAZIN ZARRAF’I VARSA ADALARIN DA ARKASI VAR

Elimize geçen belgelerin birinde Adalar Belediyesinin bu kanunsuzluklara neden ses çıkarmadığı anlaşılıyor. Yukarıda yayınladığımız belgede Arkas Holding’in belediyeye işlerinde kullanmak için bir iş makinasını şartsız bağış adı altında verdiği görülüyor. Belediye de bu ve buna benzer diğer bağışları alarak kanunsuzluklara göz yummuş. Tabi bu iş makinası Arkas’ın buzdağının görünen kısmı.

 
Heybeliada Çam Limanı’nda SANKO Holding’e bağlı TEMKO şirketinin villalarında ise;
Adalar Belediyesinin 400 BİN TL (Dörtyüzbin) bağış alarak amiyane tabirle yol verdiği SANKO‘ya ait TEMKO Şirketinin 26 pafta, 106 ada, 5 parseldeki villara gelince, Adalar İlçesi’nde o yıllardaki Kıyı Kanunu uygulamalarına göre Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Kurulunun 14955/14/51983 tarihli kararındaki sahil genişliğinin 10 mt olarak izin verilmesi çok yanlış bir karar olduğunu, verilmesi gereken izindeki sahil genişliğinin K.K.Ç’den itibaren mesafesi 100 mt olması gerektiğini söylemiştik.Dolayısı ile Kıyı kanunu açısından K.K.Ç den itibaren 10 mt uygulaması o günün geçerli olan yasalarına aykırı bir karar olgunu belirtmiş detayları vermiştik. SANKO‘da ARKAS gibi sahil şeridini çit ile kapatmış.

(Aşağıdaki linki tıklayarak okuyabilirsiniz)

HEYBELİADA ÇAMLİMANI’NDA ORGANİZE TALAN

Yıkım kararı olan İNANLAR şirketine ait TERRACE LİDO‘ya gelince;
Komşu parseldeki bir otelin şikayeti üzerine mahkeme süreci başlamış ve mahkemeden aykırı yerler için yıkım kararı çıkmıştı. Adalar Belediyesi yıkım kararı üzerine LİDO‘ya gelerek içerdeki havuz ve soyunma kabinlerini yıkmış gerisi için belediye başkanı A. Aytaç “gücüm yıkmaya yetmiyor İBB‘den araç yardımı istedim” demiş ve o günden bu güne kadar İBB‘den bir türlü araç gelmemişti. Arkas’ın bağış iş makinasını da kullanmak her nedense aklına gelmemişti.

 
Anlaşılacağı üzere Adalar Belediyesine GÖNÜLSÜZ bağışçı olursanız GÖNÜL RAHATLIĞI ile ARKAS gibi denizi doldurabilir ve yolları kapatabilir, devletin milletin sokağını kendi parselinize ekleyebilir, denizin dibine muhteşem yapılar yapabilirsiniz. Adaların nefes aldığı çam ağaçlarının bulunduğu Heybeliada Çam Limanı’na villaları kondurabilir, ‘Kıyı Kanunu da ne kardeşim tanımıyorum‘ diyebilirsiniz. Ayrıca GÖNÜLSÜZ bağışçıysanız yaptığınız kanunsuzluklar için hakkınızda illegal yapıdan zabıt tutulmayacak, Adalar Cumhuriyet Baş Savcılığına Türk Ceza Kanununda yer alan suçlarından şikayette bile bulunulmayacaktır. Ancak göstermelik komik bir bir encümen cezası kesilebilir onuda yatırmayabilirsiniz.

 
Ancak paranız yoksa sakın bu GÖNÜLSÜZ bağışçıların yaptıklarını yapmayın, yaparsanız Adalar Belediyesi sizi hemen savcının önüne koyar sizde en az iki sene hapis yerseniz bizden söylemesi.
Adalar Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğüne Bilgi Edinme kapsamında başvurarak bu bağış makbuzlarının hangi amaçla verildiğini sorsak ‘Size ne vatandaşın gönlü kabardı, belediyemize bağışta bulundu, bu onunla benim aramda, Vergi Kanununa göre size bilgi vermek zorunda değilim‘ diyeceği kulağımıza geliyor gibi. Örnek verirsek; 1 sene önce Adalar Belediyesine yazı ile istediğimiz Adalar’daki su sporları kulüplerinin doldurduğu dolgu alanlarına ait meclis kararı cevap istediğimiz dilekçemize cevap verilmemesi gibi.

Adalar Belediyesine yazılan ve 1 senedir cevap alamadığımız dilekçe  için TIKLAYIN

İllegal Yapı Çarkı Nasıl Çalışıyor ;
İllegal yapılaşmaya göz yumma karşılığı Adalar Belediyesi adına alınan bağış makbuzları, Adalar’da da tıkır tıkır işleyen illegal yapı çarkının açık ispat belgeleridir. Bu bağış makbuzları ile ilgili olarak Savcılık ve İçişleri Bakanlığı tarafından detaylı inceleme yapılması halinde Adalar Belediyesine yapılan yüzlerce bağış makbuzunun arkasından böyle usulsüzlüklerin çıkacağı aşikardır. Adalar’da böyle yapılara sahip vatandaşın Adalar Belediyesinin önünden geçerken birdenbire gönüllerinin kabarıp Adalar Belediyesine bağış yapması çok normal bir tutum değildir. Yüksek miktarlarda ve sıkça bağış yapılan kurum DARÜLACAZE DEĞİL, ADALAR BELEDİYESİDİR. Adalar Cumhuriyet Savcılığı’nın bu bağışlar için bir inceleme yaptığı kulağımıza gelen bilgiler dahilinde.

 
BAĞIŞ SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR

Adalar’da kanunsuz işleri gereği GÖNÜLSÜZ bağış yapan zatı muhteremler yaptıkları bağışın tamamını veya bir bölümünü vergiden indirip bir taşla iki kuş vuruyorlar.
Kanunları belediyelere bağış alma yetkisi vermiş. Ama bu yetki hiç bir menfaati olmadan temiz yürekleri ve vicdanlarıyla bağış yapmak isteyen vatandaşlarımız için vermiş…

 
Nedir bu;
Kamu tüzel kişisi olarak belediyelerin sahip olduğu yetkiler ve imtiyazlar 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun(2) 15’inci maddesinde, belediyelerin gelirleri ise 59’uncu maddesinde sayılmıştır.
Söz konusu kanun 15’inci maddesiyle belediyelere verilen yetki ve imtiyazlardan birinin “borç almak ve bağış kabul etmek” olduğu hükmedilirken, 59’uncu maddesiyle de belediyenin gelirlerinden birinin de “bağışlar” olduğu belirtilmiştir. Yani kanunda yapılan düzenlemelere göre; belediyelerin bağış kabul etmeleri kendilerine tanınmış bir imtiyaz ve yetkidir.

 
Şartlı ve şartsız olmak üzere ikiye ayrılan bağış ve yardımlar 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18’inci maddesinin (g) bendi şartlı bağışları kabul etme yetkisini belediye meclisine, aynı Kanunun 38’inci maddesinin (l) bendi ise; şartsız bağışları kabul etme yetkisini ise; belediye başkanına vermiştir.
Belediyelere yapılan ve onların görev ve sorumluluklarını yerine getirirken herhangi bir şarta bağlı olmaksızın kullanabilecekleri, (şartsız) bağış ve yardımların tutarının, yapan gelir vergisi mükelleflerince beyan edilen gelirin % 5’i (kalkınmada öncelikli yörelerde % 10’u), kurumlar vergisi mükelleflerince ise o yıla ait kurum kazancının % 5’ine kadar olan kısmı, genel ifadeyle “vergi matrahından” indirilebilmektedir.

 
Diğer taraftan belediyelere; eğitim ve sağlık tesislerinin inşası ile mevcut eğitim ve sağlık tesislerinin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri ve sanat ve kültür (kurumlar vergisi mükellefleri için ilave olarak turizm) faaliyetlerini yapabilmeleri için, yasada belirtilen şartlara uygun olarak yapılan şartlı bağış ve yardımların tamamı gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi ile bildirilecek gelirlerinden indirilebilmektedir.

 
Bu yasal kuralların topluca ve mukayeseli olarak değerlendirilmesi halinde, şartlı bağışların yapılmasının vergi yasalarıyla teşvik edildiği ve tamamının indirim konusu yapılabildiği, şartsız bağışlarda ise her hangi bir teşvikin bulunmadığı ve bağış tutarının belirli bir kısmının indirim konusu yapılabildiği görülmektedir.

 
Adalar’da kanunsuz işleri gereği GÖNÜLSÜZ bağış yapan zatı muhteremler yaptıkları bağışın tamamını veya bir bölümünü vergiden indirip bir taşla iki kuş vuruyorlar.

Şükrü Abanoz

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 8 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.