Adalıların sırtına milyonlarca lira bir yük daha!

Adalıların sırtına milyonlarca lira bir yük daha!
Yayınlama: 27.02.2021
Düzenleme: 13.12.2022 15:19
A+
A-

Adalar Belediyesi’nde Pazartesi günü meclise gelecek borçlanma yetkisi kabul edilirse, Adalıların sırtına milyonlarca lira daha yük binecek.

Adalıların sırtına milyonlarca lira bir yük daha!

Belediyeler şeffaf olmalı

Adalar Belediyesi Mart Ayı Meclis Gündemine gelecek olan 3.700.000 TL (Üçmilyonyediyüzbin) borçlanma yetkisi kabul edilirse, Adalıların sırtına milyonlarca TL yük binecek. Belediyeler, artan hizmet taleplerini gelirleriyle karşılayamadıklarında borçlanmaya başvurabilmektedirler. Dikkatinizi çekelim, ‘artan hizmet taleplerini

Bu borçlanma neden yapılıyor?

Tahmini bütçeyi incelediğimizde, tahakkuk eden bütçe gelirleriyle tahsil edilen gelirler arasında çok büyük oranda eksiklikler var. Tahsilatın tahakkuku karşılama oranı %65 seviyelerinde. Tahsilatı artırmak için önlemler almak yerine borçlanmaya gitmek, faiz ödemek belediyeye artı yük getirecek.

31.12.2020 tarihi itibarıyla banka mevcudu nedir belli değil? Göreve geldiğiniz tarihindeki borç ile şimdiki borç nedir? Tahmini bütçede yatırım ile hiçbir kalem bulunmamakta. O zaman ne diye borçlanıyorsun? Bunlara rağmen borçlanmaya gitmek toplum nezdinde soru işaretlerine sebep oluyor.

Adalılara hizmet içinse sorun yok. Ama başka bir sebep ile borçlanılıyorsa niçin borçlandığı açıklanmalı. Hizmet hariç niçin borçlanılıyorsa bu borca kim ve kimler sebebiyet vermişlerdir. Bu ortaya çıkmalı ve bu borç yükü Adalıların sırtına değil buna sebebiyet verenlerin sırtına yüklenmeli. Adli olarak da hesabı sorulmalı. Meclise gelen teklifte niçin borçlanıldığı yazıyor mu? Hayır… Neden yazmıyorsun? Neden belediyenin panosunda Adalıların göreceği şekilde asmıyorsun? Zaten milyonlarca lira borcu olan batmış bir belediyesin. Neden her sene borçlanıp Adalıların sırtına bir yük daha ekliyorsun. Tabi yine baş rolde kim var derseniz cevap Adalar Belediye Başkan yardımcısı Engin Çelik…

Yeni ücret tarifesi birilerinin cebine mi hizmet edecek?

Pazartesi meclis gündemine gelecek olan bir başka şaibeli teklif yeni ücret tarifesi. Baş rolde kim var? Yine Adalar Belediye Başkan Yardımcısı Engin Çelik…

Anlatmaya çalışalım…

Adalıların sırtına milyonlarca lira bir yük daha!

Pazartesi meclis gündemine gelecek olan yeni ücret tarifesi teklifine göre artık hafriyat taşıma işi ücret tarifesindeki 7. maddeye göre m3 olarak değil, çuval hesabına göre yapılacak! 2019, 2020, 2021 ücret tarifelerine bakıldığında, 2020 tarifesinde çuvalla ilgili hiçbir şey yok. 1 m3 hafriyat 150 TL’ye taşınmış. 2021’de yılbaşında meclise bir teklif getirilerek 160 TL’ye çıkarılmış. 7. Maddeyi ortadan kaldırırsan ki teklif o yönde, m3 fiyatını ortadan kaldırıyorsun, işi çuvala döküyorsun. Teklif, 1 m3’den az hafriyatla çuval başına ücret edilmiş. Peki 1 m3’ün üstünde hangi ücret tarifesi var? YOK! Çünkü 7.maddeyi ortadan kaldırırsan m3 başına alacağın fiyatta ücretlendirme tarifesinden kalkıyor. Yani teklif 1 m3 den az hafriyat için 10 TL. diyor… Peki 1 m3’den fazla hafriyatlarda ücret ne olacak. Teklife göre ÜCRET YOK!  7. maddeyi iptal edince (birbiriyle entegre olan 5-6-7 hafriyat tarifesinde 5: Belge Ücreti 6: Fiş Ücreti 7: Hafriyatın tutarı.) belge ücreti alacaksın. Üstüne fiş ücreti alacaksın. Arkadaş vatandaşı bitirdin! Her çuvala bir belge vereceksin o zaman. Allah akıl fikir versin! 7. maddeyi kaldırma ek madde düzenle. Bunu anlamayacak kafadaki bir müdürü de yerinde tutma.

Adalıların sırtına milyonlarca lira bir yük daha!

Yeni getirilen teklif bir öncekini ortadan kaldırıyor, tamamlamıyor. Çünkü yeni bir ücretlendirme kalemi açıyorsun. Bundan önceki ne idi? 1m3’e kadar olanları 1 m3 ücreti alıyordun. Tarifeye göre hafriyatlardan 300 TL belge parası alman lazım. Almıyorsun.  M3 fişi kesip bırakıyorsun. Al sana kamu zararı. 5-6-7 maddeleri hepsini içeriyor, diyor ki; 10 çuvalda olsa belgeyi keseceksin. 300 TL kafadan alacaksın. Üstüne 10 tl fiş parası…

Engin Çelik’in iki dudağının arasına bırakılıyor.

Var olan ücretlendirme ortadan kaldırılıyor. 7. Maddeyi kaldırdığın andan itibaren 1m3 üstünü neyle ücretlendireceksin? Yani ücretlendirmeyeceğim diyorsun. Tablo yok… Neyle taşıyacaksın… 0 (sıfır), mademki 5-6-7 birbirleriyle entegre, siz 2m3 hafriyatı olan vatandaşa neden 5. Maddenin belge ücretini tahsil etmiyorsun. İşte sana bütçeye katkı. Faizsiz para… Alamazlar. Fen İşleri kime bağlı… Adalar Belediye Başkanı Engin Çelik’e. Engin Çelik, taşıyın veya taşımayın diyecek. 1 kamyon vs. hafriyatı sen artık belgeyle değil Engin Çelik’in lafıyla taşıyacaksın!

Konuyu biraz daha açarsak geçen ay meclis toplantısında bir firmanın 120 kamyon inşaat malzemesi ile beton taşınması işi için belediyeden meclis kararı ve Sayıştay’ın olumsuz görüşü olmasına rağmen çıkarma gemileriyle taşınacak olan atık ve malzemelerde indirim isteği içeren ve duyarlı meclis üyelerinin olumsuz görüş bildirmesi üzerine 5 kabul oyuna karşılık 7 ret oyuyla reddedilen teklif, bu sefer kabuk değiştirilip ücret tarifesi adı altında pazartesi günü meclise getirilecek eğer kabul edilirse artık hafriyat taşıma işi Adalar Belediye Başkan Yardımcısı Engin Çelik’in iki dudağının arasına bırakılacak.

Şükrü ABANOZ

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 11 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.