Aya Yorgi Kilisesi’ne gelip dilek tutup yarı hacı oldular

Aya Yorgi Kilisesi’ne gelip dilek tutup yarı hacı oldular
Yayınlama: 23.04.2024
Düzenleme: 23.04.2024 19:06
A+
A-

Büyükada’ya erken saatlerden itibaren gelenler, Aya Yorgi Kilisesi’ne akın etti. Yerli ve yabancı çok sayıda kişi ‘Aya Yorgi Kilise’nin bulunduğu 202 metre yükseklikteki tepeye yürüdü. Özellikle 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı’yla havanın da güzel olması katılımı artırdı.

Hıristiyan inancına göre, Efes’te Meryem Ana Evi’ni ziyaret edenler hacı oluyor. Aya Yorgi’ye gelenler ise “yarı hacı” kabul ediliyor. Aya Yorgi Kilisesi’ne giden yüzzlerce kişinin önemli bir çoğunluğunu Müslümanlar oluşturuyor. İple dilekte bulunmak isteyenler, Aya Yorgi’ye çıkan yolun başında bir ağaca ip bağlıyor. İnanışa göre, ipi kiliseye kadar koparmadan götürmeyi başaranların dileği gerçekleşiyor.

Mumlarda her rengin anlamı ise farklı: Turuncu: Okulda başarı, Kırmızı: Aşk, Lacivert: İş ve araba, Beyaz: Sağlık, Yeşil: Para, Mavi: Kariyer, Sarı: Şans, Pembe: Kısmet, Mor: Çocuk sahibi olmak

Topluluk, “Azap Yokuşu” adı verilen yol üzerinde inanışa göre makaradaki iplerin ucunu ağaçlara bağlayarak, yollarına devam etti. Bu sırada bir yandan dualar yapıldı, diğer yandan binlerce kişi dileklerini diledi. İnanışa göre ağaçlara bağlanan ipleri, kiliseye kadar koparmadan götürmeyi başaranların dileği gerçekleşiyor. Dileklerin kabul olması için ip bağlayanların aynı zamanda sessiz olmaları ve kiliseye kadar hiç konuşmamaları gerekiyor.

Kiliseye ulaşan ziyaretçiler, satın aldıkları mumları kiliseye ve çevresindeki duvarlara dikti. Dileklerin yazıldığı kağıtlar ise dilek kutusuna atıldı. Gelenler kiliseye girebilmek için sırada bekledi. Kiliseye girişler de belirli sayıyı geçmemek üzere vatandaşlar içeri alındı.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.