Büyükada BELTUR’daki kaçak inşaatı bakın kim yapıyor!

Büyükada BELTUR’daki kaçak inşaatı bakın kim yapıyor!
Yayınlama: 07.03.2023
A+
A-

Büyükada’daki eskiden Kartal Belediyesinin dinlenme tesisi olarak kulanılan daha sonra İBB’ye ait BELTUR tarafından kiralanan, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne ait yerdeki basit onarım adı altında yapılan kaçak inşaatı, Yassıada’da tepki çeken inşaatları yapan MESA şirketinin yaptığı ortaya çıktı.

İBB iştirak şirketlerinden BELTUR’un, Özel Çevre Koruma Alanı ilan edilen Adalar’da, Adalar Belediyesi İmar Müdürlüğü’nün bağlı olduğu meşhur yardımcısı, akçeli işler müdürü Engin Çelik’den aldığı ‘basit tadilat’ ruhsatı ile, “kentsel dönüşüm” kılıfı altında illegal inşaat yapıldığını bir önceki haberimizde belirtmiş, konu ulusal basında da gündemdeki yerini almıştı.

Özel Çevre Koruma Alanı olan ve imar planı yapma ve onaylama yetkisi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı uhdesinde bulunan ve henüz bir imar planı bulunmayan Adalar’da, yasadışı inşaat çalışması çalışmalarının önüne geçilemiyor yada daha doğru bir tabirle geçilmek istenmiyor. Çünkü akçeli işlerin yoğun olduğu bir konu!

Kaçak inşaatı Yassıada’yı yapan MESA Şirketi yapıyor

Mülkiyeti Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne ait olan ve geçtiğimiz sene İBB tarafından 20 yıllığına kiralanan Büyükada’daki “Beltur Orman Kampı”nda inşaat çalışmaları “çatı aktarma” ve “tadilat” gibi işler için verilen basit onarım adı altında verilen göstermelik ruhsatla yapılıyor. Yapan şirket ise tanıdık. Büyükada BELTUR’daki kaçak inşaatı, Yassıada inşaatında bir takım illegal işler yaptığı öne sürülen ve yapılan inşaatlar nedeniyle çok tepki çeken MESA şirketinin yaptığı ortaya çıktı. MESA Şirketinin Büyükada’daki İnşaatı ihale ile mi aldığı yoksa İBB tarafından direk olarak mı verildi bilinmiyor?

Yerel seçimler öncesi, ‘Adalar ranta–betona teslim edilmeyecek’ vaadinde bulunan Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül başkanlığındaki, akçeli işler müdürü yardımcı Engin Çelik’e bağlı Adalar Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden SAHTE “basit tadilat ruhsatı” alan İBB’nin işteraki Beltur’un, Büyükada Maden Mahallesi, 64 ada 2 parselde, denize sıfır mesafede bulunan Özel Çevre ve Koruma Bölgesi’ndeki sosyal tesisi yıkarak yerine illegal şekilde devasa bir inşaata başlandı. Etrafına tel ve yeşil branda çekilerek Adalar halkından gizlenen ve yasaya aykırı şekilde yapılan inşaatın çalışmalarının 17 Mart 2022 tarihinde başladı.

Eskiden restoran olarak kullanın yapıyı komple yıkan İBB yönetimin, mevcut alana devasa beton kolonlarının dikildiği görüldü. Araçların girmesinin yasak olduğu Büyükada sokaklarında cirit atan beton mikserleri görüntülendi. Tüm bu usulsüz inşaat faaliyetlerinin, Erdem Gül yönetimindeki, akçeli işler müdürü yardımcısı Engin Çelik’e bağlı Adalar Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün verdiği 17 Mart 2022 tarihli SAHTE “Basit Tadilat Ruhsatı” tabelası altında yürütülüyor.

Gazeteciler içeriye alınmadı. Halk TV hariç!

Büyükada’ya gelerek , kentsel dönüşüm adı altında yürütülen kaçak inşaatı ziyaret eden İmamoğlu’nun, kamuyu bilgilendirme görevini yapmaya çalışan gazetecileri içeriye almazken, Halk TV’yi inşaat sahasına sokması, İmamoğlu’nun basın özgürlüğüne verdiği değeri ortaya koydu.

Tadilat adı altında tamamen yıkıp yeniden yapılan illegal inşaatı inceleyen İmamoğlu’nun, ziyaret öncesi yaptığı açıklamada ise, “Daha önce Orman Bakanlığı’ndan kiraladığımız bir alanda yine güçlendirme ve yenilemeyle bir tesisini aslında depreme dayanıklı hale getiriyoruz. Onun inşaatına gideceğim” ifadelerini kullanmıştı.

Bu ifadeler tamamen gerçeğe aykırı. Birincisi, kentsel dönüşüm yapılan bir ilçenin imar planı olması lazım. Adalar’da bir imar planı yok. İkincisi kentsel dönüşüm için izni koruma kurulundan alman gerekiyor. Yani kaçak inşaatın kapısına astığı SAHTE tabelanın izin bölümünde Koruma Kurulu yazması gerekiyor. Adalar Belediyesi değil. Adalar Belediyesinin böyle bir izin vermesi mümkün değil. Basit Onarım Tadilat ruhsatıda veremez. Onu da verecek yer KUDEB. Tabi ilk olarak mal sahibinden izin alacaksın. Onun için tabelaya SAHTE diyoruz.

Yapılan inşaatı baktığımızda ise bu çaptaki bir inşaatın ne KUDEB nede Koruma Kurulunun işi olmadığı açıkça belli, proje yapılıp Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına onaylatılarak yapılması gerekiyor. Bakanlığın burayı derhal mühürlemesi ve Adalar Cumhuriyet Başsavcılığının derhal bu yer hakkında işlem yapması gerekiyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü görevini yapmalı

Adalar Belediyesi buraya ruhsat veremez.
İBB’ye burasını kim kiralamış?
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü…
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Büyükada’da kaçak inşaata izin mi veriyor?
Eğer yapılardan haberiniz yoksa şimdi öğrendiniz. Ne yapacaksınız?
İnşaatı mühürleyecek misiniz?
Eğer olanlardan haberiniz varsa, sizin göreviniz doğayı korumak değil mi?
Kaçak inşaata niye izin veriyorsunuz?
Kiracı (İBB) burada inşaat yapacak, mal sahibi Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü haberim yok deyip kurtaracak öğle mi?
Bu tabelayı belediye Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden izin almadan kafasına göre yazdıysa ayrı bir suç, SAHTEKARLIK… İnşaatı yapan Yassıada’yı yapan şirket MESA… MESA bu kaçak inşaatı hangi yoldan aldı? İhale ile mi? Yoksa şirkete ‘gel burayı yap mı’ denildi?

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum
  1. Yeniden refah dedi ki:

    Kirli ittifakı ortaya serdin kalemine kuvvet ,iyiki varsın ,ŞÜKRÜ ABANOZ!!!

  2. Affan Dinçay dedi ki:

    Adalar Belediye başkanımızdan memnunuz.Onunla beraber Bşk Yrd.Engin bey asla kaçak inşaata izin vermez.