Büyükada bulunan tarihi sarnıcın arkasındaki gerçekler ortaya çıktı!

Büyükada bulunan tarihi sarnıcın arkasındaki gerçekler ortaya çıktı!
Yayınlama: 14.05.2022
Düzenleme: 13.12.2022 15:13
A+
A-

Gazetemiz sır gibi saklanan 1938 tarihli Büyükada’nın halihazır paftalarına ulaştı. Paftalarda bir çok gerçek su üstüne çıktı.

Büyükada bulunan tarihi sarnıcın arkasındaki gerçekler ortaya çıktı!

Büyükada‘da İSKİ’nin yaptığı kazı çalışmaları sırasında Bizans Dönemine ait olduğu tahmin edilen su sarnıcı kalıntıları bulundu.  Tarihi Büyükada Rum Panayia Kilisesi’ne ait olan alanda Bizans döneminden kalma olduğu tahmin edilen tarihi sarnıcın 2,5 metre boyunda duvarları harçlarla kuvvetlendirilmiş olduğu görüldü. Bizanslılar Ada dışından gelen suları açık ve kapalı sarnıçlarda topluyorlardı. Bunun da nedeni Ada’nın su gereksiniminin karşılanması kadar, atların da susuz kalmamasıydı.

Gazetemiz sır gibi saklanan 1938 tarihli Büyükada’nın halihazır paftalarına ulaştı.

Haritayı inceleme başladığımızda,

373 rakamının sağ tarafında pembe bir alan var. O pembe alanın sağ üst köşesi kazıda ortaya çıkan sarnıcın olduğu yer. O paftanın yukarısında 377 rakamı var. Onun sol tarafında pembe bir alan var, üzerinde kilise yazıyor. Bu şu an ki mevcut kilise Rum Panayia Kilisesi.

377 rakamının hemen yanındaki beyaz alan ise

Bu alanın 377 rakamlı yere yakın kalan taraf, şu an İETT araçları şoförlerinin oturduğu yer, kule gibi binanın olduğu yer.

Onun altı şu an meydan olan kısım. Pembe renkli alan da dini yapı alanı. Kilise olan yerleri pembe renkle paftalamışlar, renklendirmişler. Şu an orası meydan.  1938 tarihli halihazır paftalarında burada kilise kalıntıları varmış zaten.

Sol tarafa geldiğimizde, meydanda 8’gen şeklinde olan yer saat kulesi.  Burası da pembe renkle paftalanmış.  Yani burasıda korunması gereken yer olarak işaretlenmiş.

Buranın sol altında yeşil bir oval alan var. Üzerinde park yazıyor. Burası ise Aya Yani Kilisesinin ama 1927 yılında yıkılmış, 1938 yılında da yeşil park alanına çevirmişler ama diğer pembe olarak renklendirilen alanlar dini yapı alanı olarak işaretlenmiş.Yani sarnıcın olduğu bölüm etrafıyla beraber dini yapı alanı olarak işaretlenmiş.

Bilhassa sarnıcın olduğu yer dini yapı alanı olarak işaretlenmiş.

Şükrü ABANOZ

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 3 Yorum
  1. andrea dorya 2 dedi ki:

    ”Faytonları kaldırırız, atları katlederiz, fayton meydanını rant alanına çeviririz, dini alanları ve mekanları yok sayarız.”
    Sonra?
    Hepiniz susuz sarnıçta boğulursunuz.

  2. hakki dedi ki:

    Burası eski ada haritalarında,Pars Tuğlacı ve Akillas Millas kitaplarında açıklamaları olan yaklaşık 30 haneden oluşan küçük iskele mahallesi,devletin kayıtlarında buradaki evlerin kayıtları mevcuttur.Fakat bu meydana Adalar’a musallat olmuş sorosçu ada vakfı dayatmasıyla İBB den tüm halkın ödediği vergi paralarıyla sunumlar,toplantıılar,proje yarıişmaları,ödüller,mansiyonlar,jüri masrafları vs. bol keseden ödemeler yapıldı.Şimdi de İBB saat kulesine el attı.Burada da hediyelik eşya dükkanı yapacaklarmış.Öncelikli olarak araba meydanından saat meydanına kadar bu alanın arkeoloji müzesi denetiminde kazı faaliyetlerinin yapılması gerekmektedir.Şu anki saat kulesi 1940 larda yapılan bir yapı,orjinal yeri ve yapı malzemesi ancak yapılacak olan kazı çalışması ile ortaya çıkabilir.Eski resimlerde ve haritalarda saat kulesi şu anki yerinden yaklaşık 3-4 metre kilise yönünde olması gerekmektedir.

  3. Rant dedi ki:

    İski öyle bir boru döşemiş ki borunun kime girdiği belli değil.Hakkı dan ayrı ses çıkıyor,engin den ayrı ses çıkıyor , bu boru herkesin başını yer .Verin işi dalgıça adam zaten adalarda devlet olmuş işi 2 dakikada halleder.