Büyükada Rum Yetimhanesi’ne Anıtlar Kurulu’ndan onay

Büyükada Rum Yetimhanesi’ne Anıtlar Kurulu’ndan onay
Yayınlama: 26.08.2022
Düzenleme: 13.12.2022 15:11
A+
A-

Tarihi ahşap yapının okul binasının restorasyonu için Anıtlar Kurulu’ndan onay çıktı. Yetimhane binasının ise restitüsyonu tamamlandı.

Gerçek Gündem’in haberine göre, Avrupa en büyük dünyanın ikinci büyük yapısı olan Mimar Aleksandr Vallury’nin eserleri arasında yer alan Büyükada Rum Yetimhanesi’nin okul binasının restorasyonu için Anıtlar Kurulu’ndan onay çıktı. 

Proje Sorumlusu Laki Vingas, kurul kararını Gerçek Gündem’e değerlendirdi. Vingas, “Sistematik olarak 2 yıldır çalışmalara devam ediyoruz. Okul binası daha küçük olduğu için ona öncelik verdik. Önce röleve restitüsyon onaylandı, bugün de restorasyon projesi onaylandı” dedi. 

Vingas şöyle devam etti:

“Bu konuda mimarlarımız, Anıtlar Kurulu yetkilileriyle birlikte çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Beş kişilik bir bilim kurulu oluşturduk. Akademik ortamda yetkin hocalarımız var. Çok sistematik ve bilimsel bir çalışma içindeyiz. Bu restorasyon projesinin onaylanması bize yeni bir boyut kazandırıyor. Artık uygulamaya geçme süreci başlıyor. Bugün restorasyon onaylandı ve hemen ardından çağrı şartnamesinin hazırlanması için görüştük. Bu sürece gelmek bizi heyecanlandırdı. Artık kamuoyunun önüne elle tutulur bir neticeyle çıkmak istiyorduk.” 

Vingas, yetimhane projesinde Kültür Bakanlığı’nın ve yerel makaların desteğinin çok önemli olduğunu vurguladı. Ana binanın da çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Vingas, restitüsyon çalışmalarının tamamlandığını ifade etti. Ana binanın da acil önlemlerle ilgili çalışmalarını tamamladıklarını söyleyen Vingas, yakında Anıtlar Kurulu’na bu çalışmayı da sunacaklarını dile getirdi. 

Restorasyon konusunda finans kaynağına ihtiyaç duyacaklarını belirten Vingas, “Bugüne kadar öz kaynaklarımızla yaptık her şeyi ama şu anda finans kaynaklarına açılmamız gerekiyor. Onun için de elle tutulur bir dosyaya ihtiyacımız vardı. Bundan sonra hem finans çalışmaları başlayacak hem hukuki alt yapısı hem de uygulama başlayacak. Önümüzde çok önemli bir yönetim-yönetişim süreci var. O yüzden çok heyecanlıyız” dedi. 

Vingas yıl sonuna kadar restorasyon başlayabileceklerini ifade etti. 

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 3 Yorum
  1. andrea dorya 2 dedi ki:

    Ada Vakfı avuçlarını ovuşturmaya başlamıştır.

  2. Uluç Yurtduru dedi ki:

    İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı
    Ekrem İmamoğlu’nun büyük desteği ile güncel rölöveleri yapılmış,Restitüsyon projeleri onaylanmıştır.
    Aynı parsel içinde bulunan küçük yapının Restorasyon projesi kurulca onaylanmıştır.
    Ana yapının Restorasyon projeleri onaylanmadan aynı parsel içinde küçük yapının uygulama aşamasına geçilmesi güç olacaktır.
    Bu küçük yapı hangi amaca uygun olarak onaylanmıştır bilgim yok.
    Asıl amaç büyük yapının ne amaçla yaşama katılacağını belirleyerek Restorasyonunun tamamlanması olmalıdır,aksi durum bazı şüpheleri akla getirmektedir.
    Bunun örnekleri lkemizde birçok yerde ne yazıkki vardır,parsel içindeki küçük yapı yapılır bazıları buraları amaçları doğrultusunda kullanır ve asıl olan büyük yapı unutulur.
    Böyle olmaması temennimdir.
    Herşeye rağmen umutla sonuç bekleyeceğiz,Emeği geçenlere teşekkürler.
    Mimar
    Uluç Yurtduru

  3. Arda Kazan dedi ki:

    40 senedir aynı muhabbet