Büyükada Splendid Palas Oteli’ne “İskan” Şoku: Ruhsat İptal Yazıları Yazıldı Mı?

Büyükada Splendid Palas Oteli’ne “İskan” Şoku: Ruhsat İptal Yazıları Yazıldı Mı?
Yayınlama: 27.06.2025
A+
A-

Büyükada’nın tarihi ve simgesel yapılarından Splendid Palas Otel, yangın güvenliği eksiklikleriyle başlayan krizin ardından şimdi de “iskansız” olduğu ve ruhsatlarının iptal edildiği iddiasıyla sarsılıyor. Adalar Kaymakamlığı’nın başlattığı sürecin ardından gözlerin çevrildiği Adalar Belediyesi’nde, imar müdürlüğünün ruhsat iptali yazısının belediye başkanının onayını beklediği öne sürüldü.

Kervan Restaurant

Turyat Turizm Yatırım ve Ticaret Limited Şirketi tarafından işletilen tarihi Splendid Palas Otel, bir süredir yangın güvenliği sorunlarıyla gündemdeydi. 19 Aralık 2007 ve 10 Ağustos 2009 tarihli “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” hükümlerine aykırı olduğu tespit edilen otelde, Adalar Kaymakamlığı’nın yaptığı incelemeler neticesinde ciddi eksiklikler saptanmıştı.

Kaymakamlığın talebiyle Adalar Belediyesi, otele bu eksikliklerin giderilmesi için 10 günlük bir süre tanımış, ancak bu sürenin sonunda herhangi bir adım atılmamıştı. Otelin mühürlenmesi beklenirken, şimdi çok daha ciddi bir iddia gündeme bomba gibi düştü.

Yeni İddia: Otelin İskanı Yok, Ruhsatları İptal Yazıları Yazıldı

Ortaya atılan son iddialara göre, tarihi otelin yapı kullanma izin belgesi (iskan) bulunmuyor. Bu durum, “iskanı olmayan bir yer nasıl çalışabilir?” sorusunu akıllara getiriyor. İddiaya göre Adalar Belediyesi İmar Müdürlüğü, bu usulsüz durumu tespit ederek otelin mevcut ruhsatlarının iptal edilmesi için gerekli yazıları hazırladı ve başkanlık makamının “olur”una sundu. Ancak bu kritik dosyanın, bilinmeyen bir nedenle belediye başkanının önünde bekletildiği öne sürülüyor.

Adalar Kaymakamlığı’nın konuyla ilgili resmi yazılarının belediyeye ulaştığı, bu yazılarda otelin iskanı olmamasına rağmen ruhsatlandırıldığı ve işletmenin devam ettiğinin belirtildiği de gelen bilgiler arasında. İmar Müdürlüğü’nün, hem inşaat ruhsatının hem de sonradan verilen tüm ruhsatların iptal edilmesi gerektiği yönünde net bir görüş bildirdiği iddia ediliyor.

Yönetmelik Ne Diyor?

Konuyla ilgili olarak Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü’nün görüşü de iddiaları güçlendiriyor. İlgili görüşe göre, “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik” uyarınca oteller, “özel yapı şeklini gerektiren yapılar” kategorisinde yer alıyor. Bu nedenle, bu tür işletmelerin ruhsat alabilmesi için mutlaka yapı kullanma izin belgesine sahip olmaları gerekiyor. Splendid Palas Oteli’nin tarihi bir yapı olması, bu temel yasal zorunluluğu ortadan kaldırmıyor. Ayrıca Splendid Palas “esaslı tadilata” girdiği için iskan almak zorunda. 1957 yılı öncesi binaların iskan alma zorunluğu bulunmaması bu binada geçerli değil.

“Harç Ödemem” Anlayışına Tepki

Kulislerde konuşulanlara göre, otel sahiplerinin yasal yükümlülükleri yerine getirme konusunda isteksiz davrandığı ve “Ben harç ödemem” gibi bir tavır içinde olduğu iddia ediliyor. Bu durum, “Gelin harcınızı ödeyin, ruhsatınızı alın, kimse size dokunmasın. Şu an her tarafınız açıkta, her şey yok hükmünde ama siz ‘ben tamamım’ diyorsunuz” şeklinde tepkilere neden oluyor.

Büyükada’nın en önemli değerlerinden biri olan Splendid Palas Oteli’nin geleceği, şimdi Adalar Belediye Başkanı’nın atacağı imzanın ardında belirsizliğini koruyor. Kamuoyu, hem can güvenliğini tehdit eden yangın riskinin hem de yasalara aykırı olduğu iddia edilen “iskansız” işletme faaliyetinin bir an önce sonlandırılmasını bekliyor.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.