Büyükada’da RUAM’lı at itlaf edildi

Büyükada’da RUAM’lı at itlaf edildi
Yayınlama: 01.12.2019
Düzenleme: 13.12.2022 15:25
A+
A-

Büyükada’da tur yolunda başıboş olarak kaderine terk edilmiş atta RUAM hastalığı görülmesi üzerine iğne ile itlaf edildi

Olay dün öğleden sonra Büyükada’da meydana geldi. Büyükada’da tur yolunda bir atın yetkililer tarafından RUAM hastalığı teşhisi konulması üzerine iğne ile itlaf edildi.

Büyükada’da tur yolunda dolaşmaya çıkan vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine gelen polis gerekli güvenlik önlemlerini aldıktan sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinin gelmesiyle yapılan kontroller sonrası ata RUAM teşhisi konuldu.  RUAM teşhisi konulan at yetkililerce iğne ile itlaf edildi.

Bu arada ahırlardan geldiği iddia edilen bir Türkmen tarafından ahırlara götürülmek istenen at vatandaşların devreye girmesi sonucu engellendi. Atın çipsiz olduğu ve adaya kaçak olarak sokulduğu gelen bilgiler arasında. Hatırlanacağı üzere Adalar’da RUAM hastalığı görülmesi üzerine Adalar karantinaya alınmış ancak bazı siyasiler seçim öncesi siyasi rant uğruna Adalıların sağlığını hiçe sayarak Adalar’daki karantinayı kaldırmıştı!

Hafta sonu olması sebebiyle kurumların kapalı olması bazı sıkıntılara yol açtı. Adalar Kaymakamı Dr. Mustafa Ayhan devreye girerek Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerin devreye sokması olası bir bulaşıcı hastalık riskinin önüne geçti.

İNSANLARA BULAŞABİLİYOR

Halk arasında mankafa hastalığı olarak da bilinen Ruam hayvanlardan diğer hayvanlara veya insanlara bulaşabiliyor. Ruam, özellikle tek tırnaklıların akut ve kronik seyirli bulaşıcı bir hastalı. İnfeksiyon deride solunum sisteminde ve iç organlarda nodül ve ülserlerin oluşması ile karekterizedir. Hastalık başlıca 3 klinik form gösterir.

-Burun ruamı: Mukoprulent kanlı bir akıntı, burun mukozasında ilk önce nodüller görülür daha sonra bunların açılmasıyla ülserler meydana gelir. Çene altı lenf yumruları büyümüş, sıcak ve ağrılıdır.

-Deri ruamı: Genellikle bacakların deri altı lenf yolları şişer, üzerlerinde ilk önce nodüller daha sonra ülserler oluşur.

-Akciğer ruamı: Çok yavaş seyreder. Bazen aylar alır. Solunum sistemine ait semptomlar görülür, tüberküloz ile karışır.

Bilindiği üzere Adalar’daki atlar yetkilikler tarafında çiplenmiş ve takip altına alınmıştı.

MİKROÇİP UYGULAMASI NEDİR?

İSPARK’ın öncülüğünde Büyükada’da faytonlarda çalıştırılan atlara, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü tarafından “MİKROÇİP” uygulaması başlatılmıştı.

Veteriner hekimler tarafından atların deri altına yerleştirilen mikroçipler; hayvana ait yaş, ırk, cinsiyet, sağlık durumu,  tedavi ve aşı bilgilerinin yanı sıra hayvan sahibine ait adres, telefon ve kimlik bilgilerini de içeriyor.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 3 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.