Büyükada’daki Aya Nikola Plajı’ndaki ölüm teklikesi devam ediyor

Büyükada’daki Aya Nikola Plajı’ndaki ölüm teklikesi devam ediyor
Yayınlama: 04.05.2019
Düzenleme: 13.12.2022 15:28
A+
A-

Adalar Belediyesinin sorumluluk alanında olan Aya Nikola Plajı’nda kaza adı altında ölen gençlerin süren mahkemelerinde sona yaklaşılıyor.

Aya Nikola Plajı’nda cankurtaran yokluğundan ve belediyece kontrol edilmediğinden dolayı en son iki gencimiz hayatını kaybetmiş, can kayıpları olmuş ve ölümler mağdur yakınları tarafından mahkemeye taşınmıştı. Önceki yazılarımızda bu can kayıpları artık kaza olmadığını, kazaların geliyorum dediğini ikazını tekrar tekrar yapmış ve sorumluluğun belediyede olduğunu belirtmiştik.

Belediyenin olmazsa olmaz görevi ilçesindeki yolların tehlikeli bölgelerine gerekli önlemleri aldırmak, ruhsatlı plajlarında büyüklüklerine göre en az bir veya daha fazla cankurtaran bulundurulmasını sağlamak, cankurtaran gözcü kuleleri yapmak, yaptırmak, yaptırılmasını sağlamak, ruhsatsız plajları kapattırmak, halk plajlarına hizmet alım ihalelerine dahil ettirip cankurtaran koymak, cankurtaran gözcü kuleleri dikmek, geniş plajlara cankurtaran botu koymak, koydurmak, cankurtaran olmasını sağlamak dört tarafı denizle çevrili Adalar Belediyesinin asli görevlerindendir. Bunları yapmadığı, yaptırmadığı, kontrol etmediği, kontrol edipte eksikliğine rağmen çalışmasına müsaade ettiği plajlardan dolayı olan tüm kazalardan ve can kayıplı kazalardan Adalar Belediyesi sorumludur.

Plajın altı ölüm tuzaklarıyla dolu

Ayanikola mevkii’nde 2011 yılında yapıldığı söylenen plajın alt yapı dolgu malzemesinin kaçak bir şekilde dökülen inşaat artıkları olması plajı kullanılmaz sınıfına sokmaktadır. Bilindiği gibi inşaat artıklarının arasında camlardan tutunda döşeme, kolon beton kırıklarının arasında inşaat demirleri olmaktadır. Bu dolgu malzeme cinsi denizin doldurulması bile 3621 S.K’nun 14.15.16 maddelerine göre yasalara karşı gelmekte olup plaj yapılması için bu tip dolgu malzemesi kullanılması plaj gelenlerin her an başına gelmesi mümkün olacak kazalara maruz kalabilecekleri sonucunu doğurur. İnşaat artığı ile kaba dolgusunun yapılmasından sonra plaj için gerekli olan kum kaba tesviyesinin inşaat artıkları ile yapılmış olan sahile ne kadar fazla dökülürse dökülsün dalga hareketleri neticesinde deniz tabanı içindeki cam parçaları ile demirlerin ortaya çıkması ile birlikte plaja gelenleri büyük tehlikeler beklemektedir. Belki de boğulanlar denize atladıklarında veya daldıklarında kafalarına demir parçası girmiş ve şuurlarını kaybedip boğulmuş da olabilirler.

Ayanikola plajına dökülen kaçak  inşaat hafriyatlar yüzünden plaj kapatılmış ve soruşturmalar başlamıştı.

Mahkemelerin sonucu ne olur bilemeyiz ama bu plajın açılması için sahil şeridinin 3-5 yerinde sondaj ile deniz dolgusunun inşaat hafriyat artıkları ile doldurulduğu tahkik edilmeli eğer dolgu inşaat artıklarından oluşuyor ve bu alanın plaj olarak kullanılmasına devam edilecek ise sahil şeridi en az 20 metre genişliğinde normal insan boy seviyesindeki deniz tabanı sıfır kotu kabul edilerek -5 mt kotuna kadar deniz içinde ve sahil şeridinde hafriyatlar kazılarak dışarı çıkartılmalı yerine önce büyük agregalı yuvarlak, köşesiz, keskin tarafı, köşesi bulunmayan çakıllarla doldurulmalı sonra çakıl araları dahil çakıl seviyesinin üst kotundan itibaren en az üzerinde 1,5 mt olacak şekilde kum tabakası serilerek olası fırtına, sahil dalga hareketleri için emniyetli bir kum katmanı oluşturulmalıdır. Yüzme bilmeyenler yada az bilenler için denizde şamandıralar ve mantarlar ile deniz dibi seviyesinin derinliğini belirten işaretlemeler yapılmalıdır. Her yıl plaj açılmadan öncede bir dalgıç ile plajın deniz dibinin gözle ve ince şiş ile muayenesi yapılmalı, şişleme sonucu azalan kum kalınlığının olduğu mahallere kum serilmesinin sağlanması yapılmalıdır. Bu işlemler plajın oluşturulması için yapılacaklar olup bu işlemler yapılmadan plaj halka tekrar açılmamalıdır. Plajın işletilmesi ile ilgili yönetmelik şeklinde düzenlemeler bu işlemlerden sonra uygulamaya geçirilmelidir.

Ayrıca Adalar Belediyesi dört bir yanının Deniz Kıyıları ile çevrili olması nedeniyle ve ayrıca Kıyı Kanunun takipçisi ve uygulayıcısı vasfı olması sebebi ile en başta bir kamu Kuruluşu olarak kendisinin ilgili kanuna muhalefet edici yasaya aykırı iş ve işlemlerden kaçınmalı iken biz-zati belediye olarak kıyıları vasıfsız inşaat atık malzemeleri ile doldurup sonrada plaj yapması kabul edilir bir Kamu uygulaması olamamıştır. Bu plajın kamu yararına olduğu da söylenemez. Plajın halk plajı altında ucuz olması da bu eksiklikleri telafi ettirmez. Plajdaki deniz tabanının tuzaklar ile dolu halde olması belediyeyi sorumlu kılar. Bundan sonrada plajdaki yapım hatasından bir tek kişinin hayatını kaybetmesi bu plajı bu şekilde kullanıma açılması ile hala kullanımına devam edilmesine müsaade eden yönetimlerin hepsini kanunlar karşısında sorumlu olacaktır.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 5 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.