Büyükada’daki Fethi Okyar korusunda neler oluyor!

Büyükada’daki Fethi Okyar korusunda neler oluyor!
Yayınlama: 24.01.2018
Düzenleme: 13.12.2022 15:33
A+
A-

Büyükada’da bulunan Türkiye’nin ikinci başbakanı Fethi Okyar ile aynı isme sahip torun Ali Fethi Okyar ait arazide son zamanlarda ilginç gelişmeler yaşanıyor.

Büyükada’daki Fethi Okyar korusunda neler oluyor!

Adalar belediyesi eski başkanı Mustafa Farsakoğlu zamanında vergiden düşmek için tarihi esere sokulan, Büyükada’da bulunan Türkiye’nin ikinci başbakanı Ali Fethi Okyar ile aynı isme sahip torun Fethi Okyar ait 191 ada 9 parsel 56 pafta 41.700.00 m2 kagir hane, kulübe, kireç ocağı ile 191 ada 11 parsel 56 pafta 51.437.00 m2 tuğla fabrikası, kireç ocağı, bostan ve kulübe olan arazide son zamanlarda ilginç gelişmeler yaşanıyor.

Büyükada’daki Fethi Okyar korusunda neler oluyor!

Türkiye’nin ikinci başbakanı Ali Fethi Okyar’ın yaşamış olduğu Büyükada’daki ev, ünlü Türk mimarı Sedat Hakkı Eldem’in eseridir. Büyükada’daki Fethi Bey Korusu’nun içindeki ev eski bir şaraphaneden değişime uğrayarak bugünlere gelmiş. Seferoğlu ailesine ait bu koru geçmiş yıllarda üzüm bağıymış. Bu bağın üzümleri şaraphanede şarap haline getirilirmiş. Torun Fethi Okyar, birara bu koruluğu yeniden üzüm bağına dönüştürmeye çalışmış.

Büyükada’daki Fethi Okyar korusunda neler oluyor!

Atatürk’ün Fethi Okyar’a verdiği Büyükada’daki araziyi birara satın alan Galatasaray Kulübü eski Başkanı Fuad Süren mahkemelerden çıkamamıştı!… 1940’larda başlayan “Orman arazisi vasfını yitirmiş alanların kullananlara verilmesi meselesi bugün “2B” olarak tartışmaya açıldı. 2B olarak tanımlanan araziler, bir dönem yasanın tanıdığı olanaklardan yararlanarak hak sahibi olma yolunu bulmuş insanların elinde. Kullanabiliyorlar, ancak çivi çakamıyorlar, badana yapamıyorlar. Çünkü tapuları yok.

Büyükada’daki Fethi Okyar korusunda neler oluyor!

ARAZİDE TARIM KOOPERATİFİ KURULDU…

Adalar’da yaşayan bir grup bir araya gelerek bu arazide bir tarım kooperatifi kurdu. Kooperatif, Büyükada’da kurduğu istiridye mantarı tesisiyle mantar üretimi, arı kovanları ile bal üretimini ve zeytin ağaçları ile zeytin ve zeytin yağı üretimi gerçekleştirerek satışa sundu. Burada bir fabrika göremedik  bu zeytinyağı nasıl üretiliyor ayrıca bu kadar dik bir arazide nasıl tarım yapılacak merak etmemek mümkün değil. İnşallah bu arkadaşların amacı hakikaten tarımdır.

Büyükada’daki Fethi Okyar korusunda neler oluyor!

Dönemin belediye başkanı Mustafa Farsakoğlu bu arazi için bir proje hazırlamış, projenin amacının ise AB’den fon almak! Böyle düşünmemizin nedeni Adalar belediye eski başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu, ekürisi Ada Vakfı ve belediye içindeki çetesinin olduğu yerde çok hayırlı işlerden bahsetmek söz konusu değil!…

ARAZİDE BİRDE KAÇAK İSKELESİ OLAN YELKEN KULÜBÜ VAR

Teşkilat-ı Esasiye’nin!.. Fethi Okyar’ın bağında, mimoza ve zeytin ağaçları hikayesi arasında, Sedad Hakkı Eldem tasarımlı eski bağ evinin spor, kültür, sanat, turizm ve botanik konuları merkeze alınmak suretiyle, geleceğe sürdürülebilir şekilde korunarak taşınmayı hedefleyen bir dönüşümün içine girildiği iddiası ve bu dönüşümün ilk ayağını tarihi tuğla ocağının gölgesinde sahilinde gençleri performans ve hobi yelkenciliği ile birleştirmeyi amaçlayan kaçak yapılaşma altında bir Yelken gurubu oluşturuyor.

Büyükada’daki Fethi Okyar korusunda neler oluyor!

Kaçak iskele ve illegal yapılaşma yaparak performans ve hobi yelkenciliğini birleştirerek çocuklara kaçak ve illegal yapılaşmanın yanısıra özgüven, karar alma, boyutsal farkındalık, yön duygusu, hava durumu bilgisi, düzen ve temizlik alışkanlığı, sabır, teknik ve mekanik beceri gelişimi ve alışkanlıklarını kazandırmak!…

Büyükada’daki Fethi Okyar korusunda neler oluyor!

Kulağımıza gelen bilgiler dahilinde buraya bungalo tipi evler koyup otelcilik yapılacak olması ve bunun için alt yapı oluşturulması. Tabi bu bir iddia. Bizim görevimiz ise bu iddiaları gündeme taşımak. İnşallah ilerleyen yıllarda biz demiştik demeyiz!…

Şükrü Abanoz

Büyükada’daki Fethi Okyar korusunda neler oluyor!Büyükada’daki Fethi Okyar korusunda neler oluyor!

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 15 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.