Büyükada’daki mezarlık yeri sorunu büyüyor. Bıçak kemiğe dayandı!

Büyükada’daki mezarlık yeri sorunu büyüyor. Bıçak kemiğe dayandı!
Yayınlama: 22.10.2021
Düzenleme: 13.12.2022 15:15
A+
A-

Mezarlıkta defin yeri biten Büyükada Müslüman Mezarlığı için Adalar Belediyesi ve İBB hiçbir işlem yapmıyor. İBB’nin büyük umutlarla açtığı Büyükada’daki ek hizmet binasının ise niye açıldığı bilinmiyor. Büyükada Maden Mahallesi Muhtarı Rafet Garip, Müslüm Şahin, Hikmet Eliz, Ziya Baran ve İsmail Baysal ile mezarlık sorununu konuştuk.

Büyükada Müslüman Mezarlığında artık yeni bir defin yapılabilecek parsel kalmadı. Peki mezarlıklar dolduğuna göre Büyükadalılar cenazelerini nereye defnedecek? Cevap Burgazada veya anakara. Ancak hiçbir Büyükadalı cenazesini yaşadığı yer dışına götürüp defnetmek istemiyor. Adalılar diğer mahallelerine yürüyüp gidemiyor. Etraf denizlerle çevrili. Büyükada Müslüman Mezarlığında iki mezarlıkta dolmuş vaziyette. Şehitlik bölümüne de sivillerin cenazeleri defnedilmiş durumda. Mezarlığın içindeki tepelere bile cenaze gömülmüş. Kısacası durum içler acısı.

İnsanlar karşılaştıkları zor günde defin yerinin kalmadığı matematiğine giremez. Onlara kendi acıları yetiyor üstüne ‘’cenazenize yer kalmadı’’ demek insanlık muhakemesini yıkar geçer. Yetkililerin görevi ölüp gideni; dini zaruretlerini ve saygısını göstererek kaldırmak. En acı günlerinde, geride kalanları hayatlarını kolaylaştırmak.

Büyükada Müslüman Mezarlığının ömrü bitti. Bunun çözümü ise hatta yetkililerde bunu biliyor. Hem eski mezarlığın yanı hem yeni mezarlığın yanındaki Orman Müdürlüğü’ne ait arsa. Buranın gerekli işlemlerin yapılarak Büyükadalıların cenazelerini defnetmek için acilen açılması gerekiyor. Maalesef bu konuya herkes ‘’olur olur’’ dedikten sonra bir adım atılmıyor. Büyükadalıların yasal hakkı var istediği yere cenazesini defnedebilir. Ancak yer yok…Önlem alınmazsa insanlar cenazelerini kaçak gömmeye başlayacak. Bizden söylemesi…

Röportaj : Şükrü Abanoz

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 3 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.