Fayton Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması kime hizmet ediyor?

Fayton Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması kime hizmet ediyor?
Yayınlama: 07.03.2021
Düzenleme: 13.12.2022 15:19
A+
A-

Büyükada Fayton Meydanı düzenlenmesi için açılan yarışmanın yapılacağı yerle ilgili ilginç detaylar ortaya çıktı.

Fayton Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması'nda kafaları karıştıran detaylar!

Büyükada fayton meydanının tasarlanması olan, Büyükada Fayton Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması adı altında açılan yarışmanın yapılacağı yer olan eski fayton meydanı, şimdiki İETT araçlarının bekleme yeri olan alanla ilgili ilginç detaylar ortaya çıktı.

Adalar’da İmar Planı yok

Her ne kadar yarışma adı altında Büyükada’nın güzelleştirilmesi için yapılan bir yarışma gibi görünüyor olsa da, bizce göz boyamaktan öte bir yarışma veya algı yaratma operasyonundan öteye geçmiyor.

Anlatmaya çalışalım…

Adalar İlçesinin hali hazırda bir imar planı yok. Yapılan yarışmada Adaların imar planı olmadığı için proje vs. neye göre yapılacak? Arsanın (Meydanın) üzerinde birçok özel mülk var. Toplamda 15’e yakın özel mülkiyet var. Alandan (Meydandan) 5 adet sokak geçiyor. Eski isimlerine göre Kıvılcım sokak, (Zağnozpaşa) Küçük Karakol Sokak, Palamut Sokak. (Fenerbahçeli Lefter Sokak), İsa Çelebi Sokak ile Lonca Sokak arası. Bu sokaklar ne olacak? Sokakların adlarını değiştirerek insanların hafızasını mı siliyorsunuz? Arsanın sahibi yıllar sonra gelip yerini bulamasın mı amaç! Amaç, sokakları meydana katıp birileri tarafından kiralanan etrafındaki dükkanların rantına mı ortak olmak! Hatırlarsanız bunun haberini daha önce yapmıştık. Bunların dışında alanda yapı adası var, parseller var, özel mülkiyet var. İmar Planı yok. Yok yok yok… Bu bilgiler arasında bu yarışmanın amacı ne? İBB’de artık müdürlük kuramıyorsunuz böyle ajans adı altında para mı topluyorsunuz /aklıyorsunuz? Büyükada’yı güzelleştireceğiz diye insanların gözünü boyayarak birtakım kişilere rant sağlanmasına, Adalarımızın talan edilmesine izin veremeyeceğiz.

Hatırlar mısınız? FETÖ’nün işine çok yarayan 5366 sayılı bir yasa vardı. Bu yasa Adalar’da dönemin ANAP İlçe Başkanı Murat Pekin’in gayretiyle uygulamaya geçirilmedi. Ancak Beyoğlu Tarlabaşı’nda ve birkaç yerde daha geçti. Tarlabaşı’nı yağmaladılar, tabiri caizse milletin mallarına çöktüler, mahkemelik oldular ve sonunda proje durduruldu. Projenin müellifleri arasında kim var derseniz, Büyükada Fayton Meydanı yarışmasında jüri üyeleri arasında bulunan Mimar Hasan Çalışlar!

Bu yasanın amacı neydi?

Büyükşehir belediyeleri, ilçe ve ilk kademe belediyeleri, il, ilçe belediyeleri ve nüfusu 50.000’in üzerindeki belediyelerce ve bu belediyelerin yetki alanı dışında il özel idarelerince, yıpranan ve özelliğini kaybetmeye yüz tutmuş; kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurullarınca sit alanı olarak tescil ve ilan edilen bölgeler ile bu bölgelere ait koruma alanlarının, bölgenin gelişimine uygun olarak yeniden inşa ve restore edilerek, bu bölgelerde konut, ticaret, kültür, turizm ve sosyal donatı alanları oluşturulması, tabiî afet risklerine karşı tedbirler alınması, tarihi ve kültürel taşınmaz varlıkların yenilenerek korunması ve yaşatılarak kullanılması…

Bu Kanun, yukarıda belirtilen amaçlar doğrultusunda oluşturulacak olan yenileme alanlarının tespitine, teknik altyapı ve yapısal standartlarının belirlenmesine, projelerinin oluşturulmasına, uygulama, örgütlenme, yönetim, denetim, katılım ve kullanımına ilişkin usûl ve esasları kapsıyor idi…

Kulağa ne hoş geliyor değil mi!!!

Meydanın üstünde onlarca haciz/şerh var

Kentsel tasarım yarışması yapılacak olan alan, eski fayton alanı. 22 Ada 1,2,3,4,5,6,7 parsel’den oluşuluyor… Yine alanın içinde eski başka bir pafta olduğu ve burada da özel mülkiyetler olduğu belirtiliyor. Kısacası alanda 15’e yakın özel mülk var.

Biz şimdilik 22 Ada 1,2,3,4,5,6,7 (fayton Alanı) parselleri tek tek inceleyelim…

Mülkiyeti Adalar Belediyesi’nde olan Yalı Mah. İstavrinos-Palamut mevki, 22/1 parsel, 36.50 m2 Kagir ev, üzerine çeşitli kamu kurumlarını tarafından 47 adet haciz/Şerh işlemi uygulanmış. (İst. 8. İcra, 6.icra, Adalar İcra, Adalar vergi)…

Mülkiyeti Maliye Hazinesine ait olan Yalı Mah. İstavrinos-Palamut mevki, 22/2 parsel 9.50 m2 üstünde odası olan dükkan üstünde 2 şerh…

Mülkiyeti Maliye Hazinesine ait olan Yalı Mah. İstavrinos-Palamut mevki, 22/3 parsel 19.50 m2 Ahşap hane üstünde 1 şerh…

Mülkiyeti İstanbul Belediyesine ait olan, Yalı Mah. Küçük Karakol mevki, 22/4 parsel, 19.50 m2 Ahşap Hane üstünde 5 haciz… (ist.8.İcra,6.İcra)

Mülkiyeti İstanbul Belediyesine ait olan, Yalı Mah. Küçük Karakol mevki, 22/5 parsel, 21.50 m2 Ahşap Hane üstünde 5 haciz… (ist.8.İcra,6.İcra)

Özel Mülklere kayyum atanmış

Büyükada Fayton Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması’nın yapılacağı yerin üstünde özel mülkler var. Özel mülklere ise kayyum atanmış.

Mülkiyeti Rıfat oğlu Ahmet Sadrettin B. (3/8 hisse) ve Hasan oğlu Veli Necdet Sünkitay (5/8 hisse) ait olan, Yalı Mah. Kostantin-Mehmetçik mevki, 22/6 parsel, 81.50 m2 arsa üstünde şerhler ve beyanlar bulunuyor. Beyanda, yer için Adalar Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından Def. Kadir Bey Kayyum olarak atanmış.

Mülkiyeti Abdülhamit kızı Bedia Coral (1/3 hisse) ve Ali oğlu İsmail Küçük (2/3 hisse) Yalı Mah. Mehmetçik mevki, 22/7 parsel, 93.50 m2 arsa üstünde şerhler ve beyanlar bulunuyor. Beyanda, yer için Adalar Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından Def. Kadir Bey Kayyum olarak atanmış.

Tamamen algı operasyonu ve Adalıların gözünü boyamaktan öteye geçmeyen bu projenin arkasındaki planları deşifre etmeye devam edeceğiz.

Şükrü ABANOZ

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 5 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.