Heybeliada İlkokulu’nun arkasındaki istinat duvarı çöktü!

Heybeliada İlkokulu’nun arkasındaki istinat duvarı çöktü!
Yayınlama: 10.02.2022
Düzenleme: 13.12.2022 15:14
A+
A-

Heybeliada İlkokulu’nun arkasında bulunan istinat duvarı dün çöktü. okulun müdürü yatrafından giriş tahta bir kapı ile kapatıldığından herhangi bir can kaybı ve yaralanma meydana gelmedi.

Heybeliada İlkokulu'nun arkasındaki istinat duvarı çöktü!

Heybeliada İlkokulu’nun arkasında bulunan istinat duvarı dün yıkıldı. 30 metre uzunluğunda 2.5 mt yüksekliğindeki duvar içeriye doğru yıkıldı. Beton duvar blokları okulun kullanılmayan arka bahçesine doğru yıkılırken duvarın arkasındaki toprak ve üstündeki ağaçlar da bahçeye kaydı.

Çocukların velileri ise daha büyük bir felaket yaşamadan okulda derhal bağımsız inceleme yapılmasını ve gereken tedbirlerin alınmasını istiyor.

Heybeliadalılar burayı hangi müteahhit yaptıysa mutlaka yargı önünde hesap vermesi gerektiğini belirttiler. Betonun içinde demir denen bir metalin olmaması yıkımın başlıca sebebi olarak görünüyor.

İnşaat Mühendisleri Odası’da bugün konu hakkında bir basın açıklaması yaptı.

Açıklama şöyle;

FACİAYA RAMAK KALDI
(Heybeliada Ortaokulu istinat duvarının yıkılmasıyla ilgili İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından yapılan açıklama. 10 Şubat 2022)

Adalar İlçesi Heybeliada Mahallesi’nde bulunan Heybeliada Ortaokulu’nun istinat duvarı kendiliğinden yıkıldı. Okul açıktı ancak teneffüs saati olmaması bir facianın önüne geçti.

Heybeliada Ortaokulu istinat duvarının tehlike arz ettiği daha önce veliler ve mahalle halkı tarafından şubemize bildirilmiş, Şubemiz de hem okul yönetimi hem de ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü yerel yöneticileri nezdinde girişimde bulunarak önlem alınmasını istemişti.

Heybeliada Mahallesi Muhtarlığının 15 Eylül 2021 tarihinde durumu bildirmesi üzerine, kamusal sorumluluğu gereği harekete geçen Şubemiz, yapılan incelemeden sonra 7 Ekim 2012 tarihinde İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmuş ve okul istinat duvarının ivedilikle güçlendirilmesini istemişti. Şubemiz tarafından İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne verilen dilekçede “Bilindiği üzere İnşaat Mühendisleri Odası yasayla kurulmuş kamu kurumu niteliğinde meslek örgütü olması nedeniyle, önemli bir fay hattı kuşağında olan kentimizde yaşanacak bir depremde can güvenliği açısından konunun müdürlüğünüze iletilmesini uygun görmüştür. Şube yönetim kurulumuz okulda can güvenliği açısından risk ve tehlike arz ettiği ifade edilen şikâyetler doğrultusunda gerekli önlem ve tedbirlerin alınması ve konudan da şubemizin bilgilendirilmesi hususunu bilgilerinize sunarız.” denilerek süreç başlatılmıştı. Ancak geçen zaman içerisinde ne Şubemize bilgi verilmiş ne de istinat duvarında güçlendirme çalışması yapılmıştır.

Açıkçası okul yönetimi, İl, İlçe Mili Eğitim Müdürlükleri sorunu yok saymış ve hiçbir girişimde bulunmamıştır. İşin ilginç tarafı okul yönetimi ve de ilçe yönetimi nezdinde yaptığımız görüşme ve duvarı inceleme talebimiz bile karşılıksız kalmıştır.

Ne yazık ki korkulan olmuş istinat duvarı 9 Şubat 2022 tarihinde yıkılmıştır. Büyük bir sesle yıkılan duvar takdir edilir ki öğrenciler arasında panik ve korku yaratmıştır. Ayrıca iki sınıfın boşaltıldığı, çocukların bir başka sınıfa sevk edildiği öğrenilmiş, okul binasının güvenli olup olmadığı da merak ve kaygı nedenidir.

Can kaybı olmaması elbette sevindiricidir ancak bu durum sorumluluğunu yerine getirmeyen okul ve bakanlığın yerel yöneticilerinin sorumluluğunu yerine getirmediği gerçeğini değiştirmeyecektir.

Hatırlatmak isteriz: 28 Temmuz 2018’de ise Sancaktepe Mevlana İlkokulunun duvarı yıkıldı. Okulların tatilde olması olası bir faciayı önledi.

30 Temmuz 2018’de Ümraniye Fatih Sultan Mehmet Sanayi Sitesi Site Yolu Caddesi’nde devam eden bir inşaatın istinat duvarı yıkıldı. Can kaybın olmadı birkaç araba göçük altında kaldı.

22 Nisan 2019 tarihinde ise Kâğıthane Yahya Kemal Mahallesi Akkaya Sokak’ta bulunan bir istinat duvarı yıkıldı.

2019 Nisan ayının son günlerinde ise Sancaktepe Sefa Mahallesi’nde zeminde meydana gelen çatlaklar, bir ilkokulun bahçesini de içine alacak şekilde ilerlediği tespit edildi.

Hatırlatmaların nedeni şudur: İstanbul yapı stokunun güvenli olmadığı gibi mühendislik hizmeti almadan inşa edilen istinat duvarları da aynı şekilde güvenli olmaktan uzaktır ve can güvenliği açısından tehlike arz etmektedir. Dün Sancaktepe’de bugün Adalar’daki okul istinat duvarları depreme maruz kalmadan yıkılmıştır. Pek çok istinat duvarının durumu aşağı yukarı böyledir. İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri okulların istinat duvarlarını uzmanların denetimine açmalı ve güvenli olmayanlar vakit geçirmeden güçlendirilmeli ya da yıkılıp yeniden yapılmalıdır.

Bu yapılmazsa, hiç şüphe yok ki sorumluluk bu ve benzeri şikâyet ve çağrıları görmezden gelen yöneticilerin olacaktır.

TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası
İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.