İBB ile TÜGVA arasındaki Büyükada İskelesi kavgasına mahkeme son noktayı koydu

İBB ile TÜGVA arasındaki Büyükada İskelesi kavgasına mahkeme son noktayı koydu
Yayınlama: 27.10.2021
Düzenleme: 13.12.2022 15:15
A+
A-

İBB’nin Büyükada’da vapur iskelesinin üst katından TÜGVA’yı tahliye etmek istemesi gerginliğe yol açmış ve olaylar çıkmış TÜGVA, bunun “hukuksuzluk” olduğunu savunurken, İBB ellerinde mahkeme kararı olduğunu bildirmişti.

İBB ile TÜGVA arasındaki Büyükada İskelesinin üst katında bulunan TÜGVA’nın kiracısı olduğu yerde tahliye gerginliğine İstanbul 2. İdare Mahkemesi son noktayı koydu. Kararda, İptali istenen Adalar Kaymakamlığı’nın 14 ocak 2021 tarihli vakfa yolladığı tahliye yazısı ile ilgili olarak ise, bu kararın yine Adalar Kaymakamlığı tarafından geri alındığını bu sebeple kararın ortadan kalktığını ve davanın bu karar yönünden konusuz kaldığını belirtip davayı sonlandırdı.

Konuyla ilgili DSP İlçe başkanı Nali Murat Pekin’e telefonla ulaşıp karar hakkındaki düşüncelerini sorduk:

DSP İlçe Bakanı Nail Murat Pekin: “

Kararın açıklaması:
11 eylul 2020 tarihinde IBB emlak müdürlüğü, Tügva ile aralarındaki akti fesih ediyor. Ardından Adalar Kaymakamlığına söz konusu yeri, işgalci olan vakıftan boşalt ve bize teslim et diye yazı yazıyor. Adalar Kaymakamlığı’da 14 ocak 2021 tarihinde vakfa 15 gün içinde burayı tahliye et diye yazı yazıyor.


Vâkıf ta hem IBB nın aldığı 11 eylül 2020 tarihli kararın hemde kendisine kaymakamlığın yazdığı 14 ocak 2021 tarihli yazının iptali için dava açıyor.


Dava devam ederken Adalar Kaymakamlığı gönderdiği yazının hatalı olduğunu zira yerdeki vakfın işgalci değil, kiracı olduğunu ve IBB nin tek başına alacağı kararla burasını tahliye etmesinin mümkün olmadığını ve burasının ancak mahkeme yolu ile tahliye edilebileceğini tespit edip, vakfa gönderdiği 14 ocak 2021 tarihli boşaltma emrini 13 eylül 2021 tarihinde iptal ediyor.

Bu arada bir hatırlatma yapalım, İdare tarafından verilen kararlar hata tespit edilirse yine idare tarafından her zaman geri alınabilir.

Tekrar karara dönersek,
Mahkeme 11 ekim 2021 tarihinde tüm bu evrakı inceleyip davayı sonlandırıyor.

Kararda
1- IBB’nin tek başına aldığı 11 eylül 2020 tarihli fesih kararının tahliye etme kabiliyeti olmadığını, idarenin ancak kaymakamlık eliyle tahliye yapabileceğini, bu sebeple bu kararın icra kabiliyeti olmaması sebebiyle İdari yargılama konusu olamayacağını, zira icra kabiliyeti olan idare kararlarına karşı dava açılabileceği gerekçesi ile bu talebi red ediyor.

2- İptali istenen Adalar Kaymakamlığı’nın 14 ocak 2021 tarihli vakfa yolladığı tahliye yazısı ile ilgili olarak ise, bu kararın yine Adalar Kaymakamlığı tarafından hatalı olması sebebiyle geri alındığını bu sebeple kararın ortadan kalktığını ve davanın bu karar yönünden konusuz kaldığını belirtip davayı sonlandırıyor.

Bu kararın sonucunu irdelersek, öncelikle kararda IBB’nin aldığı kararla burayı boşaltma yetkisinin olmadığını yetkinin kaymakamlıkta olduğunu tespit ederek, oraya giren zabıtalar ve daha sonra peşinden giren kişiler ile ilgili bu kişilerin cezai yaptırımla karşı kalmasına sebep olacak bir tespit yapıyor.

İkincisi de, Adalar Kaymakamligı’nın kendi aldığı kararı yine kendisinin hatalı olması sebebiyle iptal ettiğini ve bunun yasal bir işlem olduğunun tespitini yapmış oluyor.

Bu karardan sonra İBB’nin izlemesi gerektiği yola gelirsek,
Eger İBB illa burayı tahliye etmeye niyetli ise, bu karardan sonra izleneceği yol, IBB’nin kanunda yazan haklı sebeplerden birisini yada birkaçını ortaya sunarak Adalar Sulh Hukuk Mahkemesinde aktin feshi ve yerin tahliyesi talepli dava açması ve davayı kazandığında ise icra dairesi marifeti ile taşınmazı boşalttırmasıdır. Bir ikinci yol ise Vakıfla anlaşarak burayı tahliye ettirmesidir.

İBB ile TÜGVA arasındaki Büyükada İskelesi kavgasına mahkemem son noktayı koydu
İBB ile TÜGVA arasındaki Büyükada İskelesi kavgasına mahkemem son noktayı koydu
İBB ile TÜGVA arasındaki Büyükada İskelesi kavgasına mahkemem son noktayı koydu

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 3 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.