İBB’nin Adalar’da toplu taşımada kullandığı elektrikli araçları hakkında bilinmesi gerekenler

İBB’nin Adalar’da toplu taşımada kullandığı elektrikli araçları hakkında bilinmesi gerekenler
Yayınlama: 28.09.2022
Düzenleme: 13.12.2022 15:11
A+
A-

İBB’nin Çin’den ithal ettiği elektrikli golf araçları Adalar ilçesinde usulsüz olarak kullanılmaya devam ediyor…

İETT'nin Adalar'da toplu taşımada kullandığı korsan araçları hakkında bilinmesi gerekenler

İBB tarafından Adalar ilçesinde kullanılmak üzere Çin’den, ilk etapta 4 kişilik 30 adet ve 14 kişilik 60 adet “elektrikli golf arabası” ithal edilmişti! Söz konusu araçların Uygunluk Belgesi bulunmuyor. Türkiye’de trafiğe çıkacak her aracın Karayolları Trafik Kanunu’na göre tescil belgesi ve tescil plakası alınması zorunlu. Yetkili temsilci tarafından tip onay yönetmeliği kapsamında düzenlenmiş uygunluk belgesi bulunmuyor ve taşıtların tescili yapılmıyor.

İthal edilen söz konusu araçların tip onay muafiyeti ile ithal edildiğinden bu haliyle tescil edilemeyeceği ve tescilsiz olarak da karayolunda kullanılamayacağı biliniyor. (Otomotiv ürünleri başta olmak üzere belirli ürünler Tip Onay Belgesi gerektirmektedir. Ancak özellikleri ve kullanım alanları itibariyle Tip Onay yönetmeliklerinin kapsamı dışında kalan mallarda Tip Onay Belgesi’nden muaf olduğunu gösteren bir yazının ilgili gümrük idaresine ibraz edilmesi ile ithalat yapılabilmektedir.)

Tip onay muafiyeti ile ithal “Elektrikli Golf Arabası” sadece taşıt ve yaya trafiğine kapalı özel alanlarda kullanılabiliyor. Adalar ilçesindeki yollarda dik yokuş ve eğimler olduğu için bilhassa yağışlı havalarda tehlike arz ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi; 4 Mart 2020 tarihinde Adalar ilçesinde kullanılmak üzere Çin’den, 4 kişilik 30 adet ve 14 kişilik 60 adet “elektrikli araç” ithal ettiğini açıklamıştı. Karayolları Trafik Kanunu’nun 19. ve 20. maddeleri gereğince; tescili zorunlu ve ilk tescili yapılacak olan araçların satın alınma veya gümrükten çekilme tarihinden itibaren üç ay içinde yönetmelikte belirtilen esaslara göre yetkili tescil kuruluşunda tescil ettirilmesi ve tescil plakası alınması zorunlu… Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetleri’nin Yürütülmesi Hakkında Yönetmeliği’nin 13. maddesi gereğince araçların tescil işleminin yapılabilmesi için; uygunluk belgesi, sahiplik belgesi, zorunlu mali sorumluluk sigortası poliçesi, özel tüketim vergisi ödeme belgesinin, bulunması gerekiyor…

İBB tarafından ithal edilen söz konusu araçların ithalatçı firmanın 11 Haziran 2020 tarihli gümrük beyannamesine göre “Elektrikli Golf Arabası” vasfıyla ithal ettiği için söz konusu araçlar; sadece taşıt ve yaya trafiğine kapalı özel alanlarda kullanılabiliyor. (Otel, Golf oynanan alanlar, kurum içi alanlar vs…)

İthal edilen söz konusu araçların tip onay muafiyeti ile ithal edildiğinden bu haliyle tescil edilemeyeceği ve tescilsiz olarak da karayolunda kullanılamadığına göre herhangi bir kazada vatandaşın hesap soracağı bir muhatap yok.

Tescil edilen motorlu araçlar belirli aralıklarla muayeneden geçirilmekte. Bu araçların tescil edilemeyeceğinden muayeneleri de yapılamıyor. Karayolunda kullanılacak motorlu/motorsuz taşıtların uyacağı kurallar Karayolları Trafik Kanunu’na belirlenmiş. Bu araçların karayolu taşıtı kapsamına girmediğinden hiç bir kurala bağlı olmadan ada yollarında ulaşımı sağlıyor. İthal edilen bu araçların tip onay belgesine istinaden verilen uygunluk belgesi bulunmadığından ağırlıkları, fiziki yapısı, taşıma kapasiteleri, kullanılacak karayolu güzergâhın eğimi/fiziki yapısı dikkate alındığında araç aksamından kaynaklanan tek taraflı ya da ağırlıklı olarak yayaya çarpmalı trafik kazaları meydana geliyor.

Şükrü ABANOZ

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. andrea dorya 2 dedi ki:

    Böyle başa böyle tıraş. Böylesi bir belediye başkanı ve kadrosuna ses çıkarmayan adalılara tescilsiz oyuncak akülü çin işi araçlar çok bile. Kılıçdaroğlu ve ekibi ‘odunu koysam seçtiririm’ mantığı ile atadığı kişiyi seçtirdiğine göre kim odun kim balta oluyor. İBB meclisinde oy birliği ile geçen faytonların kaldırılması maddesine gıkını çıkaramayanlar, gıkını çıkaramayanlara tepkisini gösteremeyen adalılara her şey müstehak. Alın size faytonsuz, vapursuz ada. Alın size tescilsiz akülü araçlar, alın size kaçak akülü taksiler, alın size kiralık bisiklet kargaşası, alın size türlü türlü kaçak inşaatlar, alın size adım başı çöp yığınları. 2024 de göreceğiz bakalım kim odun kim balta.