Kaymakamlık ve Polis tanımayan Adalar Belediyesinin skandal içkili kafe ruhsatı oyunu!

Kaymakamlık ve Polis tanımayan Adalar Belediyesinin skandal içkili kafe ruhsatı oyunu!
Yayınlama: 09.10.2020
Düzenleme: 13.12.2022 15:20
A+
A-

Adalar Belediyesinin son zamanlarda önüne gelene verdiği illegal ruhsatlar can sıkmaya başladı.

Kaymakamlık ve Polis tanımayan Adalar Belediyesinin skandal içkili ruhsat oyunu!

Adalar Belediyesinin kaçak plajlara illegal yollarla verilen ruhsatlar bir yana Nizam Mahallesi Çınar Caddesi’nde bulunan çocuk kreşinin hemen karşısındaki işletmeye kafeşantan kalkanı adı altında ruhsat vermesi belediyenin hızını kesmemiş olacak bir de Büyükada Nizam Mahallesi Çınar Caddesi ve Büyükada Oltacı Sokaktaki işletmelere içkili-müzikli ruhsat verilmeye çalışılması üstelik Adalar İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün içkili satış yapılamaz görüşüne rağmen kanunlar hiçe sayılarak yapılmaya çalışılması, bunu yaparken de Adalar Belediye Başkanının ve yardımcısının belediye meclis üyelerine ‘Emniyetin oluru var‘ diyerek yalan söyleyip meclis üyelerini kandırmaya çalıştığı iddiası, Adalar Belediyesinin artık bir kamu kurumu değil bir suç makinasına dönüştürüldüğünü bizlere gösteriyor.

Olayın detayına girersek; Adalar Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü Başkanlık Makamına bir yazı yazarak daha önce Meclisi kararları ile belirlenmiş olan Adalar İçkili Yer bölge krokisinin Adalar’da ikamet eden ve gerek Adaları ziyarete gelen yoğun yerli ve yabancı ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile iş yeri işleticilerinden gelen talepler doğrultusunda, Büyükada Nizam Mahallesi fizikken Çınar Caddesinde olan Oltacı sokaktan numara alan yerlerin Adalar ilçesi İçkili yer bölge Krokisine, Büyükada Nizam Mahallesinde fizikken Çınar Caddesinde olup Oltacı sokaktan numara alan yerlerin içkili yer bölge krokisine dahil edilebilinmesi için Belediye Meclisine havalesini istemiş.

Yani Adalar Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Songül Özdemir demiş ki; Büyükada Nizam Mahallesi Çınar Caddesi üzerinde ticari faaliyetlerine devam eden ancak Oltacı sokaktan numara alan ve belediye tarafından daha önce ruhsat verilen yerlere de içkili yer krokisini ekleyip belediye meclisinden geçirelim, bir halt ettik böyle temizleyelim demiş. Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül ve Yardımcısı Engin Çelik’de olur vermiş. 

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, Yardımcısı Engin Çelik, Ruhsat ve Denetim Müdürü Songül Özdemir tabiri caizse neden böyle bir üçkağıt yapıyor? (Mecazi anlamda kullandığımız üçkağıt kelimesinden ötürü okurlarımızdan özür dileyelim)

Anlatalım…

‘İş yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 29. Maddesi’nde, içkili yer bölgesi, mülkî idare amirinin genel güvenlik ve asayiş durumu hakkındaki görüşü doğrultusunda belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde belediye meclisi, bu sınırlar dışında il genel meclisi tarafından tespit edilir’ diyor.

İçkili yer bölgesi olarak tespit edilemeyecek yerler için ise ilgili yönetmeliğin 30. Maddesinin  d) bendinde: ‘Resmî ve özel okul binaları, ilk ve ortaöğretim öğrencilerinin barındığı öğrenci yurtları ile anaokullarına yüz metreden yakın mesafe içinde tespit edilemez’ diyor yönetmelik…

Yani yönetmelik diyor ki; Bir yere içki ruhsatı vereceksen ve yeri içkili yer krokisine ekleyeceksen Adalar İlçe olduğu için İlçe Kaymakamlığı ve İlçe Emniyet Müdürlüğünden olumlu görüş alıp ilçe belediyesinin meclisinden geçireceksin diyor…

Çocuk Kreşinin 20 metre uzağına kafeşantan ruhsatı verilmiş!

Büyükada Nizam Mahallesi Çınar Caddesi numara 30’da Besim Üstünel Özel Kreş ve Bakımevleri ile Çocuk Kulüpleri bulunuyor. Yönetmeliğe göre buranın 100 metre yakınında ne içki satabilirsin ne de buralarda bulunan işletmeleri içkili Bölge Krokisine ekleyebilirsin.

Adalar Belediyesi ne yapmış?

Besim Üstünel Özel Kreş ve Bakımevleri ile Çocuk Kulüplerinin 20 mt uzağına, TÇ Organizasyon Turizm Sanayi ve Ticaret LTD.ŞTİ diye bir işletmeye 2020 yılının Ağustos ayında kafeşantan adı altında içkili ruhsat vermiş.

Kaymakamlık ve Polis tanımayan Adalar Belediyesinin skandal içkili ruhsat oyunu!

Kafeşantan: Müzikli ve içkili mekanlar için kullanılan bir tanımlama. Artık pek duymamakla beraber daha ziyade hukuk kitaplarında hâlâ kullanılmaktadır. Dilimize Fransızcadan geçmiştir, (cafe chantant)

Adalar Belediyesi verdiği ruhsatlarda içkili yerler için içkili kafe tabirini kullanırken ne oldu da burada kafeşantan denen uygulamada pek fazla kullanılmayan bir tabiri kullandı. Neden olacak… Yakınında kreş var ya..! Kafa karıştırmak için. Bu kadar üç kağıda ne diyelim? Allah ıslah etsin.

Adalar İlçe Emniyet Müdürlüğünün görüşü “OLUMSUZ”

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, Yardımcısı Engin Çelik, Ruhsat ve Denetim Müdürü Songül Özdemir daha önce verdiği kanunsuz ruhsatları meclisten geçirip bir kılıfa sokmak için 02.09 2020 tarihinde Adalar Kaymakamlığı’ndan görüş istiyor. Kaymakamlık ise 18.09.2020 tarihinde Adalar İlçe Emniyet Müdürlüğünün görüşünü Adalar Belediyesine bildiriyor.

Adalar İlçe Emniyet Müdürlüğünün görüşü şöyle;

“Büyükada Çınar Caddesi No:30 nolu adreste şu an faaliyette bulunan Özel Kreş ve Çocuk Bakımevleri ile Çocuk Kulüpleri Şubesi hali hazırda eğitim öğretimine devam etmektedir. İş yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsat Yönetmenliğinin 30. Maddesinde d bendinde belirtilen resmi ve özel okul binaları, ilk ve ortaöğretim öğrencilerinin barındığı öğrenci yurtları ile anaokullarına yüz metreden yakın mesafe içinde tespit edilemez.. Maddesine göre Nizam Mahallesi Çınar Caddesine bağlı bölgelerde İçki satışı yapılamayacağı gibi İçkili Bölge Krokisine eklenmesi de mümkün değildir.” cevabını veriyor. Şimdi diyeceksiniz ki kreşin yanında tekel bayisi var bu ne? O tekel bayisi 35 yıldır orada. Ruhsatı 35 yıllık. Yani kreş yokken tekel bayisi orada idi…

Toparlarsak yukarıda açıklamalar ışığında, Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül’ün oluru ile meclise gelen teklif, Adalar İlçe Emniyet Müdürlüğünün olumsuz görüşü nedeniyle meclisten geçmesi imkansız. Buna rağmen öneriye Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, Yardımcısı Engin Çelik oluru ile sanki emniyet olumlu görüş vermiş gibi 05.10.2020 Pazartesi meclis gündemine geliyor ve Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’nün “İçkili Yer Bölge Krokisi” hakkındaki teklifi oy birliğiyle İmar ve çevre Komisyonu’na gönderiliyor. 09.10.2020 Cuma günü ise komisyonda reddedilen teklif meclis tarafından, komisyonun verdiği ret kararı kabul edilip, teklif reddediliyor!

Hiç kimse Adalar Belediyesini yasaları çiğneyen ve görevini kötüye kullanan bir kurum haline getirmeye hakkı yoktur. Bir kamu kurumunu adeta suç makinasına dönmesine sürükleyen başta Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül olmak üzere avanelerine elbet hukuk eninde sonunda hesabını soracaktır.

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül ve Yardımcısı Engin Çelik

  • Adalar Kaymakamlığı ve İlçe Emniyetinin olumsuz görüşü olduğu halde neden yönetmeliğe aykırı davranıp teklife olur verip onaylanması için meclise gönderdiniz?
  • Meclis üyelerinize emniyetin ‘oluru var’ deyip emniyetin olumsuz görüşünü gizlediniz mi?
  • Emniyetin olumsuz görüşünü gizlediyseniz bunu ne uğruna yaptınız?
  • Büyükada Oltacı sokak’ta ne var? Burada bir meclis üyenizin yeri var mı? Hem Oltacı sokağa hemde Çınar caddesine kreşe rağmen içki satışı ruhsatı vererek bir taşla iki kuş mu vurmak istediniz?
  • Büyükada Çınar caddesinde yukarıdaki örnekten başka verdiğiniz/vereceğiniz ruhsat var mıdır?
  • Ortada kanun varken meclis kararına istinaden ne uğruna yasaları çiğniyorsunuz?
  • Yasalara aykırı şekilde verdiğiniz ruhsatları iptal edip kendiniz de dahil olmak üzere yasal işlem başlatacak mısınız?
  • Adalar Belediyesini adeta bir suç makinasına döndürdüğünüz için istifa etmeyi düşünüyor musunuz?

Şükrü Abanoz

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 7 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.