Marmara’nın İncilerine Suikast

Marmara’nın İncilerine Suikast
Yayınlama: 19.07.2013
Düzenleme: 20.07.2013 15:44
A+
A-

hocamız-0001601   Perihan_Ergun-34Marmara’nın İncilerine Suikast

 

Perihan Ergun

 

Hüseyin Rahmi Gürpınar Lisesi’nden mezun olan ve  bir çok adalı gencin öğreniminde ve hayata katılmasında önemli bir rol oynayan değerli hocamız,Edebiyat öğretmenimiz Perihan Ergun,Yassıada’nın %65’nin imara açılmasını sert bir şekilde eleştirdi.

Hocamızın CUMHURİYET gazetesinde 18.07.2013 günü yayınlana yazısı;

 

 

Eşine az rastlanan Marmara Denizi’nin incileri sayılan Prens Adaları 1. Derecede sit kapsamına alınmıştır.

 

Doğa sevenlerin de gözbebekleridir. 70’li yıllarda yapsatçıların göz diktikleri İstanbul’un seçkin yörelerinin betonlaştırılması furyasında en çok endişe getiren yerler Boğaz mıntıkasıyla Marmara’nın incileriydi.Kenti koruma telaşına düşenler,aralarında dernekli veya birliktelikli toplantılarda içtenlikle bunun çarelerini arıyorlardı.

 

Prens Adaları’yla ilişkisi olan bir avuç ada sevdalısı da 1. Derece sit yasaları kapsamında rant tutkunları için bulunmaz nimet olan adaları koruma kararını aldık.İlk adımda basınla ilişki kurup kamuoyu yaratmaya yöneldik.Başta Cumhuriyet ve Milliyet gazeteleri olmak üzere basında duyarlılık gösterenlerin de desteğini aldık. Ayrıca çok zor koşullarda da olsa dört sayfalık dergi ölçülerinde ‘Çevremiz’ başlıklı yerel gazeteyle kamuoyu oluşturmaya çalıştık.O yıllarda tüm yerel güzelliklere olduğu gibi Adalar’a da ilgi duyan değerli insan Çelik Gülersoy’un da Büyükada’da bir mekan almasına aracı olarak kendisinin Adalı hemşeri olmasını sağlamıştık.

 

Bu konak,istemi üzerine şu anda halka açık müze niteliğindedir.İşte o tarihlerde doğa ve memleket severliğiyle tanınan büyük insanın da katkılarıyla onun başkanlığında,1989 yılında,daha örgütlü çalışabilmek için Ada Dostları derneğini kurduk.Sayın Ç.Gülersoy bir yıl başkanlık ettikten sonra yerini gene ada sevdalısı Prof.Asım Mutlu’ya emanet etti.1993’te Mutlu’nun vefatından sonra dernek başkanlığı,canımı dişime takarak koruma savaşı verişim nedeniyle ısrarla bana verildi.2012 Haziranı’na kadar koruma savaşıyla yorulmam nedeniyle başkanlığı Büyükadalı yönetim kurulu saymanımız eczacı Erol Yazman’a emanet ettik.

 

Hemen belirtmeliyim ki  Adalar’ın doğal yapısı bu güne değin olduğunca korunabildiyse bunda derneğin büyük payı vardır ve savaşım devam edecektir. Şimdilerde büyük bir rant aşkıyla tehlike altındayız.Her konuda olduğu gibi “Ben yaptım oldu”faşizmiyle hareket eden AKP iktidarı,sit kurallarını hiç dikkate almadan Yassıada’yla Sivriada’yı imara açma kararı almış. Ülkeye demokrasiyi kendilerinin getirdiğini aralıksız dile getiren Sayın Başbakan’ın bu tutumu acaba bizlerin bilmediği hangi demokrasidir? Tüm adaların doğasını korumayı ilke edinmiş dernekler  bu kabul edilemez suikasta izin vermez.

 

Tüm hukuki yollar ve imar yasaları kapsamındaki sit kuralları ve daha bir çok etkin eylemlerde bu yakışıksız ve yasa tanımaz davranış kesinlikle önlenir.Adalılar bu kanunsuzluğu ve hoyratlığı kabullenmez ve kesinlikle aynen Gezi olaylarında olduğu gibi bir araya gelerek demokratik haklarını kullanırlar.Rantiyecilere de hadlerini bildirirler. Bu tedirginliğin devam ettiği sürede 13 Haziran günü bulunmaz insan ve bilim adamı TÜMOD Genel Başkanı Prof.Dr.Sayın Alpaslan Işıklı hocamızı yitirdik.Hiç beklenmeyen bu Hakk’a yürüyüş,toplumumuz için çok çaplı bir yitiriş olmuştur.

 

İlmi ve İrfanı eşliğinde memleketini,ulusunu Atatürk devrim ve ilkelerini soyadına eş değerde  ışıklandırması,kendisine duyulan sevgi,saygı,özellikle  de borçlulukları katlandırıyordu.Acı haberi duyduğumda sanki yakınlarından birini kaybetmişçesine şoka girdim.Yaradan ailesine,dostlarına,öğrencilerine ve de ülkeyi sevenlere sabırlar versin.

 

Değerli öğretmenimiz Perihan Ergun’un şahsım ve yetiştirdiği tüm  öğrencileri adına ellerinden öpüyor,sağlık ve daha uzun ömür diliyoruz…

Şükrü Abanoz

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.