Özlem Öztekin Vural’dan Basın Açıklaması

Özlem Öztekin Vural’dan Basın Açıklaması
Yayınlama: 01.12.2019
Düzenleme: 13.12.2022 15:25
A+
A-

Gazetenizde ruamlı bir at hakkında çıkan haberin içinde şahsımı da alakadar eden, siyasi rant uğruna halkın sağlığını tehlikeye attığım iddiası taşıyan bir cümleye denk gelmiş bulunmaktayım.

Hatalı bir algı yönetimi yaptığınız açık olup, tarafımca bu konuda bilgi verilmesinin sağlıklı olacağı düşüncesiyle bu açıklamayı yayınlamanızı talep ediyorum.


Adalar’da faytonlara koşulan atlarda, aslen belki de çok önceden beri varolan ama yaklaşık 3 yıl önce tespit edilen ruam hastalığı sebebiyle bir karantina ilan edilmiş olduğunu bilmeyen yoktur sanırım. Mevzuat, karantinanın ilanından sonra, belli süre aralıklarıyla iki testin yapılmasını, bu testlerin olumlu sonuç vermesi sonrasında karantinanin kaldırılacağını belirtmektedir. Adalar’da karantina sonrasi yapılan ilk test sorunsuz sonuçlanmıştır. Yapılması gereken ikinci testin yaz dönemi sonrasına denk gelmesi, at sayısının doğal ve doğal olmayan ölümlerle çok azalmış olması, aslen bir faytonda iki hatta üç vardiya at koşulması gerekirken tek vardiya at koşulmak durumunda kalınması, atların hiç dinlenememesi, yaz sezonunda iş yükünün çok artacağı gerçekleri karşısında bunun üstesinden nasıl gelineceğinin bilinememesi cok ciddi bir sorun haline dönüşmüştür. Bu durum tarafımca üst düzey bürokratlarımıza ve siyasilere izah edilmiştir. Kendileri tarafından yapılan çalışma neticesinde gerekli testlerden geçirilmiş ve ruam olmadıkları belirlenmiş, sayısı hiç de abartılacak boyutta olmayan bir kısım at, mevcutların ölümünün önüne geçilmek adına karantina mevzuatı sınırları içinde ilçeye alınmıştır. Bu atlar Adalar’a sokulmamış olsaydı, o dönemde tv de her gün en az on çatlayarak ölen at haberi izleneceği, sağlıklı atlar yerine kaçak hastalıklı atlar sokulması halinde de halkın sağlığı ile cidden oynanmış olunacağı hususunu önemle vurgulamak isterim. Zira bugün ve öncesinde ruam hastalığı taşıdığı belirlenen atlar, tıbbi kontrolleri yapılarak ve çiplenerek içeri alınan atlar değil, tüm uyarılara ve yüklü cezalar kesilmesine rağmen Adalar’a teknelerle sokulan kaçak atlardır. İddianın aksine, yapılan çalışma ile mevcut atların ve böylelikle halkın sağlığı korunmuştur. 


Gerek Sayın Kaymakamımız, gerek Sayın İlçe Emniyet Müdürümüz ve gerekse Sayın İlçe Tarım Müdürümüz bu kaçak at vakıalarını engelleyebilmek ve tekrar Adalar dışına çıkarabilmek adına ellerinden gelen çabayı sarfetmektedirler. Bu mücadele sebebiyle, o dönemde faytonlarla alakalı kurumlar nezdinde hiçbir envanter bulunmazken, belirtilen süreçte Sayın Kaymakamımızın ve ekibinin çabası ve çalışmalarıyla ciddi bir envanter de oluşturulmuştur. Her faytonun eski ve yeni malikleri, plaka aidiyetleri, geçici ruhsatları, ne şekilde el değiştirdikleri, hangi faytonda hangi çipli ya da çipsiz atın koşulduğu vs. hep bu dönemde belgelendirilmiştir ki böylelikle kaçak olan atların sayısı, hangi faytonlarda koşulan atlar oldukları, bu kaçak girişlerini sağlayanlar da belirlenmiştir. Kaldı ki Sayın Cumhurbaşkanımızın bu husustaki açıklamaları doğrultusunda İBB ile iletişime geçerek, bu dertlerin son bulması için ulaşım master planı hususunda ciddi yol alınmasını sağlayanlar da yine ben ve Sayın Kaymakamımızdır. 


Kabul edilsin ya da edilmesin faytonculuk, farklı sektördeki esnafların müşteri kaynağının çoğunu ilçeye çeken bir sektördür. Ciddi bir kitlenin geçim kaynağıdır. Dolayısıyla yerine alternatif bir araç belirlenmeden ve bu konuda gereken teknik çalışmalar yapılmadan atlı faytonları kaldırmak ilçede farklı sorunlara da sebebiyet verebilecektir. Bir sorunu ortadan kaldırmak için onunla alakalı ortaya bir çözüm planı koymak ve bununla alakalı yol almaya karar vermiş olmak önemlidir. Bizim çabamız da bu yönde olmuştur. 


Önemle ifade etmek isterim ki seçim dönemi boyunca ben, her görüşmemizde faytonculara, Büyükada’da nostaljik bir oranda bırakılmak dışında atlı faytonların kaldırılacağı hususunda ısrarla ve defaten açıklama yapmaktayken, diğer siyasi parti adayları kendilerine atlı faytonların kaldırılmasına izin vermeyeceklerini belirtiyorlardı. Ben tavrımı ve söylemlerimi adalar halkının farklı kesimleri ile yaptığım sair görüşmelerde de hiç değiştirmezken, diğerleri onlara bu defa “ne demek tabi kaldırılacak” beyanında bulunuyorlardı. Onlar çift taraflı, damara göre değişen açıklamalarla yola devam ederken, ben gerçekleştirdiğim TV programlarında ve röportajlarda da aynı beyanlarımı tekrarladım. Faytoncularla yaptığım konuşmalarda kaçak at sokulmaması için birçok kez uyarılarda bulundum, bu zihniyetin nasıl sorunlar ortaya çıkaracağını izah etmeye çalıştım. Bu çalışmaları siyasi rant elde etme güdüsüyle değil, Adalar’da doğmuş büyümüş bir siyasi aday olarak her adımımda ilçemin geleceğini düşünerek yaptım. 


Şimdi faytonlar ve atlar hususunda eğer gerçekten bu yapılan hastalık haberleri dikkate alınıyorsa, yapılması gereken bellidir. Gerek siyaseten gerekse bürokratik olarak değişimi gerçekleştirme gücü ve yetkisi bulunan makamlar harekete geçirilmelidir. Bu değişim hem faytoncular hem de halkın diğer kesimi için elzemdir. 


Sayın Ekrem İmamoğlu, IBB Baskani seçilmesi durumunda yapacaklarını maddelerle saydığı 27.03.2019 tarihli protokolün 15. maddesinde, atlı faytonların kaldırılacağını ve yerine akülü araçların devreye sokulacağını, kendi imzasıyla hayvan severler karşısında kabul etmiştir. Bizim zamanımızda yapılan çalışmalar da, İBB kayıtlarında temel teşkil edip işlerine yarayacak şekilde bulunmaktadır. O günden bu yana büyükşehir ve ilçe belediyesi nezdinde bu konudaki gelişmelerin ne olduğunu takip eden varsa bizlerle de paylaşmasını rica ettiğimi belirtmek isterim. Zira benim kulağıma gelen bir gelişme bulunmamaktadır. 


Söz, mensubu bulunduğum parti temsilcilerine gelince hesap sormaktan imtina etmeyen bazı şahısların, bu hususta taahhütleri bulunan diğer siyasi iradeye de aynı hassasiyetle hesap sormasını beklediğimi, soruna gerçek manada çözüm bulunması yönündeki samimiyetin o noktada belli olacağını belirtmek isterim. 


Adalar’ın çözülmeksizin rafa kaldırılmış, umursanmayan onlarca sorunundan birisi ama her canlının dokunulmaz olan yaşama hakkının mevzu bahis olması sebebiyle bence en önemlisi olan ulaşım master planının, yetkililerce bir an önce hazırlanarak hizmete sunulmasını ilçe halkı adına temenni ederim.


Av. Özlem Öztekin Vural

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.