Yapay resifler Adalar’da denize bırakılmaya başlandı

Yapay resifler Adalar’da denize bırakılmaya başlandı
Yayınlama: 04.06.2022
Düzenleme: 13.12.2022 15:12
A+
A-

2019 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün desteği ile İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü tarafından uygulanan ve çalışması halen devam İstanbul Yapay Resif Projesi çalışmalarına bugün başlandı.

Yapay resifler Adalar'da denize bırakılmaya başlandı-100040

Bu proje kapsamında  4 Haziran 2022 Cumartesi ve 5 Haziran 2022 Pazar günlerinde Burgazada-Heybeliada ve Sarayburnu bölgelerinde denize 150 adet yapay resif ünitesi atılmaya başlandı.

Yapay resifler; deniz canlıları için yeni tip habitatlar oluşturmak veya mevcut habitatları korumak ve geliştirmek amacıyla deniz dibine yerleştirilen yapılardır. Yapay Resif kümeleri oluşturmanın başlıca amaçları; küçük balıkçılığı desteklemek, biyolojik çeşitliliği arttırmak, yasadışı balıkçılık operasyonlarını engellemek, çeşitli nedenler ile kaybolmuş veya zarar görmüş habitatların eksikliğinin gidermek…

Bu proje kapsamında 2019 yılı ve 2022 yılları arasında toplamda 660 yapay resif ünitesi ve 39 adet anti trol resif ünitesi atımı gerçekleştirilmiş olacak…    

Kınalıada ve Burgazada-Heybeliada bölgesine yerleştirilen yapay resiflerdeki biyoçeşitliliğin hızla arttığı görülmüştür. Yapay resiflerde 11 familyaya ait 13 tür balık, bentik canlılardan 9 familyaya ait 17 tür gözlenmiştir. Tespit edilen türler arasında; kırlangıç, istavrit, isparoz, lapin, kaya balıkları gibi birçok balık ile deniz patlıcanları, deniz yıldızları ve anemonların yer aldığı belirtilmektedir.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. andrea dorya 2 dedi ki:

    CEHAPE 2019 yerel seçimlerinde Adalara Ankara’dan getirdiği yapay resifi bıraktı ama sadece deniz patlıcanı üredi. Dört yıldır patlıcan oturtmayla idare ediyoruz.