İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından ilgili kurum ve kuruluşlardan davetlilerin de katılımıyla Adalar’da ekonomik yapı toplantısı gerçekleştirildi.
Planlama ve katılım ekibinin sunumunun ardından soru-cevap kısmına geçildi. Öne çıkan başlıklar şu şekilde oldu:
- Müzecilik ve festivallerin önemi vurgulandı, ekonomiye katkı sunabileceği belirtildi.
- Adalar İSMEK alternatif ekonomi oluşturabilecek iş kollarına ilişkin eğitimleri verebileceklerini söyledi. İSMEK bünyesinde arıcılık ve mantar yetiştiriciliği gibi eğitimlerin verildiği bu eğitimleri Adalar’da da verebilecekleri vurgulandı.
- Lavanta yetiştiriciliği girişimine yönelik İBB’den gelen uzman veterinerce eko-turizme katkı sunabilecek, fotoğraf sanatçılığı açısından özellikle haziran- temmuz aylarında popüler hale geldiği ancak iyi kalitede lavanta için yüksek rakıma ihtiyaç duyulduğu ve adanın bu açıdan dezavantajlı olduğu ancak toprak seçen bir bitki olmadığı ve 2. yıldan sonra su ihtiyacının da fazla olmadığı söylendi. Ancak adalarda yaygın bir şekilde lavanta yetiştirilmesi gibi bir konunun fizibilitesinin yapılması gerektiği ve adalar ekosistemini ne şekilde etkileyeceğinin araştırılması gerektiği söylendi.
- Arıcılık ile ilgili kovan desteği sağlanabileceği, katma değeri yüksek lavanta balına yönelik arıcılık yapılabileceği, mantar ve istiridyenin de yine popüler olduğu ancak sürdürülebilir olması için kapalı bir ortama ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
- Adalar’da yaban mersini, dağ çileği, çakal eriği ve sarı kantaron gibi kolektif olarak yetişen ve katma değeri yüksek ürünlerin önemi vurgulandı.
- İBB tarafından dağıtılan 3.5 milyon fidenin tek başına önemli bir girişim olduğu belirtildi.
- Bakanlık tarafından tarla vasıflı arazilerde tarım arazilerinde yapılaşmayı engellemek amacıyla hobi bahçeciliğinin yasaklanacağına dair bir yasal düzenleme çalışması olduğu ancak çalışmanın ne aşamada olduğuna dair bilginin olmadığı belirtildi.
- Neandros Adası’nın çok eski bir balıkçı adası olduğu ve midye açısından çok zengin olduğu belirtildi. Bu adada kaçak olarak midyenin toplandığı su altı ekosistemine zarar verdiği ve hiç denetlenmediği belirtildi. İBB Su Ürünleri Müdürlüğünden gelen katılımcı bu konuda yetkinin Sahil güvenlik ve Tarım Bakanlığında olduğunu vurguladı. Kaçak olarak toplanan midyenin tüketilmesinin gıda sağlığı ve güvenliği açısından tüketime uygun olmayabileceği vurgulandı. Su Ürünleri Müdürlüğü sahildeki balık restoranlarının denetiminden sorumlu olduklarını, balık mevsiminde ruhsatları olmadığı halde pide, lahmacun ve kebap satan dükkanların da balık satmalarına ilişkin sorunların olduğunu belirtti.
- Adalar’da balık festivalleri yapılabileceği, balık çarşısının kurulmasına ön ayak olabilecekleri belirtildi.
- Bağcılığın da adalarda geçmişte yapılan önemli bir tarımsal faaliyet olduğu belirtildi.
- Adalar’da yabani semizotunun da çıktığı, tüketim açısından çok uygun olmasa da bunun semizotunun yaşam alanı olduğunun işareti olduğu vurgulandı.
- Hobi olarak arıcılıkla uğraşan bir katılımcı arıcılıkta otomasyonla ilgili projelerinin olduğunu, kovanların boş olduğunu, arı ırklarının melezleşme sorunu olduğunu ancak adaların arı ırklarını saflaştırmak için izolasyon alanı olarak ideal olduğu belirtildi.