Adalar Kamuoyuna Açık Çağrı

Adalar Kamuoyuna Açık Çağrı
Yayınlama: 07.05.2024
A+
A-

Doğal, Tarihi Ve Kültürel Mirasımıza Dönük Tehdide İzin Vermeyin

Ülkemizin kültür mirasında önemli yer tutan ve bir bütün halinde SİT Alanı olan İstanbul’un Adalar İlçesi’nin, yaya yolu statüsündeki yollarına İETT tarafından Ada içi ulaşım amacıyla “faydalı hizmet” adı altında, Adalar Kültürü ve ölçeği ile hiç örtüşmeyen minibüslerin devreye alınmasının planlandığı, sosyal medya ve basın-yayın kuruluşları aracılığıyla hayret ve kaygı ile izlenmektedir.

İETT Genel Müdürü’nün 2023 yılı kasım ayında bahsi geçen araçları üreten tesisi ziyareti sonrası yaptığı ‘Adalar test aracı incelemeleri’ sosyal medya paylaşımı ve görüntüleri üzerine başlayan ve çeşitli basın-yayın kuruluşlarında da yer alan, halen kullanılmakta olan Adabüslerin birkaç katı hacminde, asla kabul edilemeyecek ebatlardaki elektrikli minibüslerin sipariş edildiği haberleri, Adalıları olağanüstü derecede kaygılandırmış ve alarm durumuna geçirmiş bulunmaktadır.

Adalar’ın ruhunu, kimliğini, kültürünü ve gıpta edilen yaya dostu özelliklerini korumak yerine; mega kentimiz İstanbul’un kaosunu ve yaşam hızını Adalar’a taşıyarak bu değerleri yitirmesine yol açacak bu çirkin projenin gerçekleşmesi halinde sorunlarımız katlanarak artacak, yayaların ve diğer canlılarımızın hayatı tehlikeye atılacak, Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada’nın huzur dolu yaşamında ve SİT Alanı statüsünde geri dönülmesi zor yeni bir tahribatın yolu açılacaktır.

1936 yılında Adalar ilçemizi ziyaretinde, kendi kullanımına tahsis edilen otomobili reddederek Adalar Kültürüne duyduğu saygı gereği yürümeyi tercih ettiğini tarihi kaynaklardan hayranlıkla okuduğumuz Mustafa Kemal Atatürk’ü bu hassasiyetinden dolayı bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz. Aynı hassasiyeti mevcut yöneticilerimizden de bekliyoruz.

İBB’nin SKUP İstanbul çalışmalarındaki ‘Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Öncelik Piramidinde’ en üst sırada yer alan ‘yürüme’ seçeneğinin ezelden beri hâkim olduğu tek ilçe olan Adalar’da, İBB’nin kendi vizyonu ile çelişkiye düşülmesini dikkatle not ediyoruz. İETT tarafından bu vizyonun tam tersi uygulamalara girişilmesini ve ancak akıl tutulmasıyla açıklanabilecek gelişmeleri Adalılar ve Ada Dostları olarak kaygıyla izlediğimizi ve kabul etmediğimizi beyan ediyoruz. Şayet, siparişi tamamlanmış minibüsler varsa İstanbul anakarasındaki diğer hatlara kaydırılmasını talep ediyoruz.

Ada içi ulaşım için tasarlandığı düşünülen bu projeden vazgeçilmediği ve uygulama yürürlüğe konulduğu takdirde, bu minibüsleri Adalar’ımıza sokmamak ve engellemek konusundaki kararlığımızı en güçlü şekilde ifade ediyoruz.

Kamu hizmetinin nihai muhatabı olan halk olarak, Adalar ilçesinde kamu hizmeti yürüten tüm kurumların bundan sonra yapacakları iş ve işlemlerde Adalar Kültürünü göz önünde bulundurmalarını, üzerinde yeterince düşünülmemiş tek yönlü kararlar alarak kıt kaynakları heba etmemelerini, Adalar’ımızın yeteri kadar korunabilmesi için başta Adalar Belediyesi ile olmak üzere halkla, sivil toplum örgütleri ve ilgili meslek örgütleriyle iş birliği yaparak doğru kararlar vermelerini tekrar ve önemle rica ediyoruz.

Adalar Belediyesi’ni göreve çağırıyoruz. Muhtarlıkları sivil tolum örgütlerini, bilim insanlarını, halkımızı ve tüm Adaseverleri kültürel mirasımıza ihanet anlamı taşıyan minibüslerin Adalar’ımıza getirilmesine karşı açılan imza kampanyasına katılmaya ve tepkilerini dile getirmeye davet ediyoruz.
www.adadostlari.com.tr

Change.org da imza atın

İETT’te yazılacak olan dilekçe örneği

Adalar Kamuoyuna Açık Çağrı

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.