Adalılar İlçe Tarım Müdürlüğü’ne akın etti!

<strong>Adalılar İlçe Tarım Müdürlüğü’ne akın etti!</strong>
Yayınlama: 30.12.2022
A+
A-

Adalar’da evcil hayvanlara çip takma işlemlerinde bakanlık tarafından belirlenen yasal sürenin son günlerinde çok ciddi yoğunluk yaşanıyor. Adalılar sabahın erken saatlerinden gece yarılarına kadar çip taktırmak için uğraş verirken, Adalar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri başta İlçe Tarım Müdürü Feramis Çiftçi önderliğinde Ada halkını mağdur etmemek için gece yarısı 03.00/04.00’lere kadar kayıt girerek olağan üstü bir çaba gösteriyor. Türkiye’ye genelinde çip sorunu yaşanırken Adalar İlçe Tarım ve Orman Müdürü Feramis Çiftçi’nin girişimleriyle Adalar’da ne çip nede pasaport sorunu yaşandı.

Adalılar İlçe Tarım Müdürlüğü’ne akın etti!

Evcil hayvan çip süresi için sona yaklaşıldı. Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik kapsamında evcil hayvanlara çip takma zorunluluğu süresi, 31 Aralık 2022’de bitecek. Kedi, köpek ve gelincik sahipleri, il, ilçe tarım müdürlüklerine ya da yetki verilen kurum, kuruluş, gerçek veya tüzel kişilere ilgili beyannameyle başvuru yaparak, hayvanlarını kayıt altına aldırabilecek.

HANGİ BİLGİLER İŞLENECEK?

Mikroçip uygulamasıyla Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy-mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydedilecek.

Ev hayvanlarının mikroçip numaraları ile aşı bilgileri, sahip değişikliği, kayıp durumu ve hayvana yapılan operasyonların bilgileri kayıt altına alınacak. Ev hayvanı sahibi, 16 yaşından gün almış, 18 yaşını doldurmamış ise vasisi sorumlu olacak.

KAYBOLURSA NE OLACAK?

Terk edilmiş ya da kaybolmuş hayvanın daha önce sahipli olduğuna dair bilgi ve bulguya rastlanırsa sahibine durum bildirilecek ve ev hayvanını teslim alması için 30 gün süre verilecek. Hayvanı bulan kişi sahiplenmek istemediği durumlarda terk edilen sahipli ev hayvanı, bakımevi bulunan en yakın belediye tarafından hayvan bakımevine götürülecek.

ÇİPSİZ SEYAHAT MÜMKÜN MÜ?

Kara, deniz, havayolu taşımacılığında hayvanlar, evcil hayvan pasaportu olmadan seyahat edemeyecek. Aynı şekilde gerekli konsolosluk işlemleri uygulandıktan sonra her ülkenin belirteçleri ve gerekli testler yapıldıktan sonra yurtdışı seyahati için de mikroçip ve dolayısıyla pasaport gerekecek.

KAYITLI HAYVANIN ÖLÜMÜ HALİNDE:

Kayıtlı ev hayvanlarının ölümü halinde 30 gün içerisinde Bakanlıkça yetki verilmiş kurum-kuruluş, gerçek veya tüzel kişilere bildirilecek. Yetkili veteriner hekim tarafından ev hayvanının durumu veri tabanına işlenecek.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.