“İstanbul Yapay Resif Projesi” kapsamında Burgazada-Heybeliada ve Sarayburnu bölgelerine yapay resif ünitesi yerleştirilmesi programı

“İstanbul Yapay Resif Projesi” kapsamında Burgazada-Heybeliada ve Sarayburnu bölgelerine yapay resif ünitesi yerleştirilmesi programı
Yayınlama: 04.06.2022
Düzenleme: 13.12.2022 15:12
A+
A-

2019 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün desteği ile İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü tarafından uygulanan ve çalışması halen devam İstanbul Yapay Resif Projesi çalışmalarına başlanmıştır.

“İstanbul Yapay Resif Projesi” kapsamında Burgazada-Heybeliada ve Sarayburnu bölgelerine yapay resif ünitesi yerleştirilmesi programı

Bu proje kapsamında İstanbul Vali Yardımcımız Sayın Uğur ALADAĞ’ın teşrifleriyle 4 Haziran 2022 Cumartesi ve 5 Haziran 2022 Pazar günlerinde Burgazada-Heybeliada ve Sarayburnu bölgelerinde denize 150 adet yapay resif ünitesi atılacaktır.

Yapay resifler; deniz canlıları için yeni tip habitatlar oluşturmak veya mevcut habitatları korumak ve geliştirmek amacıyla deniz dibine yerleştirilen yapılardır. Yapay Resif kümeleri oluşturmanın başlıca amaçları; küçük balıkçılığı desteklemek, biyolojik çeşitliliği arttırmak, yasadışı balıkçılık operasyonlarını engellemek, çeşitli nedenler ile kaybolmuş veya zarar görmüş habitatların eksikliğinin gidermektir.

Bu proje kapsamında 2019 yılı ve 2022 yılları arasında toplamda 660 yapay resif ünitesi ve 39 adet anti trol resif ünitesi atımı gerçekleştirilmiş olacaktır.    

Uygulanan bu projelere yönelik İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi tarafından aylık periyotlar halinde İzleme Çalışması yapılmaktadır.

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi tarafından yapılan izleme çalışmasına ait sonuç raporunda,

Kınalıada ve Burgazada-Heybeliada bölgesine yerleştirilen yapay resiflerdeki biyoçeşitliliğin hızla arttığı görülmüştür. Yapay resiflerde 11 familyaya ait 13 tür balık, bentik canlılardan 9 familyaya ait 17 tür gözlenmiştir. Tespit edilen türler arasında; kırlangıç, istavrit, isparoz, lapin, kaya balıkları gibi birçok balık ile deniz patlıcanları, deniz yıldızları ve anemonların yer aldığı belirtilmektedir.

Yapay resifler üzerindeki biyoçeşitlilik artışı Marmara Denizi için önemli bir gelişme sağlamış olup, yapay resiflerdeki canlılığın her geçen gün artması beklenmektedir.

Proje ile barınma ve üreme alanı sağlanarak sürdürülebilir balıkçılığa ve biyoçeşitliliğe önemli katkı sağlanacaktır. Proje çalışmalarına tüm hızıyla devam edilmektedir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.