Büyükada’daki Doğal Sit peşkeşine “KISITLILIK” kıyağı

Büyükada’daki Doğal Sit peşkeşine “KISITLILIK” kıyağı
Yayınlama: 20.04.2019
Düzenleme: 13.12.2022 15:28
A+
A-

Adalar Belediyesi emlak vergisinde kısıtlılık isteyen bir vatandaşına hayır derken Teoman Göral’ın yeri ve benzeri kişilerin arsalarına senelerdir kısıtlılık uyguladığı ortaya çıktı.

Adalar Belediyesi Eski Başkanlarından Musatafa Farsakoğlu ve Atilla Aytaç tarafından Adalar İlçemizde Koruma Amaçlı İmar Planları olmadığı için talep halinde uygulanması gereken emlak vergilerinden kısıtlılık işlemlerin Adalar Belediyesi tarafından adamına göre uygulandığı ortaya çıktı.

Adalar İlçemizde 1/5000’lik Nazım İmar Planlarının İstanbul 8. İdare Mahkemesi Kararı ile iptal edilmesi ve buna bağlı olarak 1/1000 Nazım İmar Planlarının da bulunmaması sebebiyle SİT alanları olarak kabul edilen yerler için (Adalar vs.) emlak vergisinde muafiyet (kısıtlılık) isteyebilir, emlak verginizin 1/10’nu ödeyebilirsiniz! Örneğin; 1000 TL emlak vergisi ödüyorsanız kısıtlılık isteyerek bu rakamı 100 TL’ye düşürebilirsiniz.V

ADALAR BELEDİYESİNİN UYGULADIĞI BU KANUNSUZLUK ADALILARI RAHATSIZ EDİYOR

Yılmaz Türk caddesi, 178 ada 22 ve 23 numaralı parsele kayıtlı arsa taşınmazına imar durumu verilmesi için yaptığı müracaata, imar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından ‘Adalar İlçesinde mevcut 1/5000 ve 1/1000 ölçekte imar planı olmaması’ gerekçe gösterilerek red cevabı verilen Adalı hemşehrimiz bu cevaba istinaden Mali Hizmetler Müdürlüğü’ne imar durumu verilemediği için taşınmazına emlak vergisinde kısıtlılık hükümlerinden faydalanmak talebine de red cevabı aldı.

Ancak, yine Büyükada’da bulunan mülkiyeti Teoman Göral’a ait 191 ada 19-20 ve 21 numaralı parseller (benzer diğer parseller) için imar durumu olmaması sebebiyle kısıtlılık hükümleri uygulanarak, 1/10 oranında emlak vergisi alınması Adalar İlçesinde olan kanunsuzluklar ve adamına göre işlem yapıldığının net bir göstergesi olarak karşımıza çıkmakta.

ERDEM GÜL’ÜN BU ADALETSİZLİĞİ ÖNLEMESİ GEREKİYOR

Çiçeği burnunda Belediye Başkanı Erdem Gül’ün, resen yapılacak incelemeyle kısıtlılık hükümlerinin uygulandığı başka parseller de tespit ederek bu farklı uygulamaları yapan Başta Mali Hizmetler Müdürü olmak üzere tüm yetkililer hakkında idari soruşturma açmasını ve sonucunun Adalılara bildirilmesini gerekmektedir. Aksi takdirde önceki başkanların yapmış olduğu hukuksuzluğa ortak olacaktır.

BİNANIZ İÇİN DE ÖDEDİĞİNİZ VERGİLERDE MUAFİYET (KISITLILIK) İSTEYEBİLİRSİNİZ!

Kısıtlılık hakkının sadece arsalar için değil binalar içinde uygulanabiliyor. Tasarrufu kısıtlanan bina, arsa ve arazi hakkında yönetmeliğin 8. Maddesinde, “Kanunlarla veya Kanunların verdiği yetkiye dayanarak Kamu düzeni koyan mevzuatla satış devir, kiralama, inşaat, bakım, onarım, tadilat, genişletme ve ilave yapılması gibi işlemlere izin verilmemesi veya belirli şartlarla izin verilmesi suretiyle tasarrufu sınırlandırılan binalardan, ilgili bakanlıkların görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığı’nca kabul edilenler bu hallerin devam ettiği sürece kısıtlılık hükümlerinden yararlandırılır.” İfadelerine yer vermekte. Yani, binalarınız üzerinde alınan bütün vergilerde kısıtlılık isteyebilir vergi tutarının 1/10’nu ödeyebilir %90’ı için muafiyet isteyebilirsiniz!

İLGİLİ HABERLER

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.