Sivri ve Yassıada tarihinin en kalabalık günlerini yaşadı

Sivri ve Yassıada tarihinin en kalabalık günlerini yaşadı
Yayınlama: 21.07.2013
Düzenleme: 22.07.2013 19:54
A+
A-

[flgallery id=99 /]

 

Sivri ve Yassıada tarihinin en kalabalık günlerini yaşadı

 

Adalar ve İstanbul’un çeşitli semtlerinden formlar,Sivri ve Yassıada’nın %65’nin imara açılmasını yaklaşık 1000 kişilik direnişçi, protesto edip eylem kararı aldı.

 

Taksim Gezi Parkı direnişinin ardından İstanbul’daki  Sivri ve Menderes’in yargılandığı Yassıada da bir direniş başlatıldı. Kabataş, Kadıköy ve Kınalıada  dan  önce Sivriada’ya ardından da Yassıada’ya, Büyükada,Heybeliada ve Burgazadası’ndan önce Sivriada sonra Yassıada’ya iki  büyük tekne kaldırıldı.
Direnişçileri taşıyan motorların ilk durağı Sivriada oldu.1 saat süren ada gezintisinden sonra basın bildirisi okundu.Açıklamada bir çok yerde devam eden kentsel kırım poitikalarına Sivriada ve Yassıada’nın da katıldığını belirtti. Uzun yıllardır Hazine’nin mülkiyetinde olan, 2011 ve 2012 yıllarında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ‘müze olarak kullanılmak üzere’ tahsis edilen Sivriada ve Yassıada’nın tüm doğal, arkeolojik ve kültürel sit alanı statüleri düzmece yasalarla ortadan kaldırılarak imara açılmak istendiği belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

 

 

“Bizler de İstanbullular ve Adalılar olarak kamusal alanlarımızı rant alanlarına dönüştüren anlayışa, tüm insani değerlerimizle karşı duruyoruz. Sivriada ve Yassıada’da söz konusu imar için hazırlanmış herhangi bir avam proje olmadığı için keyfi bir yapılaşmaya izin veriliyor; yüzde 70’lere varan inşaat izinleri planlanıyor; belirli bir kat sınırlaması koyulmuyor; kongre merkezi, kültür ve turizm yatırımları, marina ve yat limanları, ticari bina ve tesisler, restoranlar, oteller yapmayı planlayan hükümet bu kararlarıyla diğer adaların da arkeolojik, doğal ve kültürel sit alanı statülerini ortadan kaldırmaya hazırlanıyor. Yassıada ve Sivriada’nın imara açılması hatalı kentleşme ve rant yaratmaya yönelik politikalar nedeniyle büyük ölçüde tahrip olan Marmara Denizi’nde ekosistemin devamlılığı açısından geri dönülmez bir tahribata sebep olacaktır. Bizler Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada’da ve Türkiye’nin birçok yerinde, Gezi ruhunun rüzgarlarıyla doğrudan demokrasi deneyimini yaşamlarının bir parçası haline getiren; adalet, özgürlük, eşitlik, demokrasi ve dayanışma talepleriyle ada forumlarında yanyana gelen adalılar olarak hükümetin Sivriada ve Yassıda üzerine geliştirdiği planlara ‘hayır’ diyoruz.”

 

Tekneler daha sonra Yassıadaya hareket etti. Adalar Forumu burada bir forum düzenledi. Formda İstanbul’un çeşitli yerlerinden gelen form üyeleri konuşmalar yaptı.Kollektif İstanbul grubu da ezgileriyle direnişe katılanlara müzik ziyafeti çekti.

 

Basın bildirisinin tam metnini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

 



Kollektif İstanbul Gurubu forma katılan direnişçileri coşturdu

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.